направи си сам градина

Направи си сам градина, която ще възхищава всеки, които иска да прекрачи прага. Независимо колко добре и уютно изглежда дома ти отвътре, добрият му вид няма да бъде завършен, ако не изглежда прилично и отвън. Озеленяването е важна част от архитектурата и впечатляващият интериорен дизайн на жилището. То може да придаде съвсем различно усещане в откритото пространство, като направи твоите двор и градина много по-привлекателни, красиви и предразполагащи към много приятни мигове на чист въздух. Може да разчиташ на тези експертни съвети, за да си направиш сам градина, която да е идеална за наличната площ. Може да имаш това, за което винаги си мечтал!

Направи си сам градина

направи си сам градина

Като начало е добре да си наясно със стила на градината, която искаш. Реши какво озеленяване да има в нея – разгледай реални възможности, които ти допадат и биха се получили и на терена в твоята градина. Обмисли местата на цветята, които ще внесат багрите си в нея, типовете растения, които ще посадиш, както и цялостното й оформление. Свържи се с опитен професионален дизайнер по озеленяване или направи необходимите проучвания, ако не можеш да се справиш сам. По този начин ще спестиш време и напразни усилия, като същевременно подсигуриш желания резултат. Обмисли добре дали ще можеш да поддържаш всичко, което постигнеш, защото една градина изисква много грижи. Ако нямаш възможност да я поливаш редовно, да я наторяваш и подрязваш, наеми някой, който да го прави. Защото ако всички растения загинат, тя няма да изглежда добре.

направи си сам градина

Не прави озеленяването навън като отделно място, а го направи така, че да си подхожда с наличния интериорен дизайн на дома ти.  За целта използвай материали и цветове, които са използвани за фасадата му. Добавянето на беседки, навеси, алеи, пътеки и алеи. Поставените градински мебели ще осигурят комфорт, почивка и възможност за оптическа наслада от постигнатото.

направи си сам градина

Направи си сам градина с полезни аксесоари. Освен че ще добавят красота към нея, те ще внесат и функционалност. Маса, столове, пейка, скара и плот ще оформят една външна трапезария на открито, в която всеки от семейството би предпочел да се храни. Прецени големината им предварително така, че да е подходяща за пространството и да не изглеждат прекалено малки или големи за него.

направи си сам градина

Пътеките и алеите трябва да са добре дефинирани. Те трябва по възможност да са достатъчно широки, за да минават двама души един до друг по тях. Засаждането на цветя покрай тях е красиво, но трябва да не навлизат в територията им и да се настъпват. Постави добро външно осветление, което да осигури безопасност при преминаването. Освен това, то ще придаде драматичен ефект на пейзажа. Ако използваш прожектори, които да осветят определени места в градината, тя ще изглежда като скулптурирана.

направи си сам градина

Остана доброто залесяване, което може да се постигне с цветни лехи, дървета, храсти, билки, папрати и земни настилки. Обмисли къде пада слънчевата светлина и там засади слънчеволюбиви растения. Съответно сенчестите места ще останат за сенчестолюбивите видове. Добре е да има и големи дървета в градината, които да осигурят дебела сянка през лятото. Тя ще бъде търсена като източник на прохлада в задушния дом през горещите месеци.

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина

направи си сам градина