Този чийзкейк с боровинки в лилаво омбре ще бъде звездата върху трапезата ви. Приготвянето му само по себе си е лесно и не изисква кулинарни умения, но става бавно, защото желатинът, който се използва в рецептата, трябва да стегне и се изчаква това да се случи постепенно, за да се откроят отделните пластове. Определено тази рецепта за чийзкейк с боровинки изисква търпение, така че ако искате да го направите за конкретен повод, най-добре би било да го подготвите един ден преди него. Но резултатът определено си заслужава дългото чакане!
Рецепта за чийзкейк с боровинки
За получаването на чийзкейк с три блата ще ви трябват три листа желатин, така че ако искате повече или по-малко, може да коригирате това. В рецептата са заложени три, за да се получи резултат като този на снимките. Ето и списък с нужните продукти:
За основата:
– 10 какаово маслени бисквитки
– 70 гр. разтопено масло
– 1 с.л. захар
За крема:
– 8-9 листа от желатин (алтернативно агар)
– 600 гр. извара
– 300 гр. маскарпоне
– 100 мл сметана за разбиване
– 180 гр. пудра захар
– 2 пакетчета ванилова захар
– Сок от 1 лимон
– 500 гр. боровинки
За украса:
– шоколадова глазура
– боровинки
Начин на приготвяне на чийзкейк с боровинки
Подготовка:
Натрошете бисквитите и ги смесете с маслото, разбъркайте добре и прибавете захарта. Изсипете в калаена форма за блат, притиснете добре с обратната страна на една голяма лъжица, за да се получи равномерна дебелина и замразете.
Накиснете желатина.
Разбийте сметаната с миксер в дълбока купа и я сложете в хладилника.
Смесете маскарпонето, лимоновия сок, пудрата захар и ванилията и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
Сега направете боровинките на пюре. Сега трябва да бъде малко по-креативни;-).
Готовият желатин разделете на три части – те могат да са равни по количество или не, в зависимост от предпочитанията ви за дебелината на цветните пластове на чийзкейка. Подгответе първо най-тъмния слой, който ще остане най-отдолу. Междувременно оставете останалите две части желатин в хладилника. Към желатина прибавете 1/3 от разбитата сметана, малко от пюрето от боровинки и разбъркайте. Вземете мярка 0.5 л и отмереното количество изсипете равномерно върху предварително направената коричка. Останалия желатин изсипете в бурканче и използвайте за десерт.
Изчакайте най-малко 2 часа, за да стегне добре. Повторете стъпките с втората доза желатин, но към него прибавете по-малко от лилавото пюре, за да се получи по-блед цвят. Изсипете върху тъмния пласт и отново оставете да стегне за два часа. Към последната част желатин се добавя само сметана, за да остане бяла.
Готовият чийзкейк с боровинки се поставя в хладилника най-малко за 4 часа.
Разхлабете и отделете формата. Излейте глазурата и гарнирайте с пресни боровинки. За разкош може да декорирате и с няколко цвята от зюмбюл.
Добър апетит!