Предлагаме ви да опитате 5 рецепти с шоколад за десерт, които са малко по-олекотени от останалите, защото в тях е използван бял вместо кафяв шоколад. Всъщност, светлият цвят означава, че няма добавено какаово вещество, а само захар, мляко и какаово масло и поради този факт той не се разглежда като истински шоколад. Предложенията, които сме селектирали са подходящи за всеки повод и макар някои от тях да изглеждат сложни, това съвсем не е така. Определено трябва да изпробвате някоя от тези рецепти с шоколад за десерт, за да зарадвате любимите си хора или гостите си с нещо вкусно, охладено и леко за десерт.
4 рецепти с шоколад за десерт
Ягоди със заливка от бял шоколад
Сладък и ароматен летен десерт, за който ще ви трябват следните продукти:
– 2 чаши бял шоколадов чипс
– 18 големи ягоди с дръжки
– 1/2 чаша кафяв шоколадов чипс
– 2 с.л. мазнина за тестени сладкиши или олио
Начин на приготвяне:
1. Разтопете шоколадовия чипс с 1 с.л. мазнина за тестени сладкиши или олио в малка тенджера на ниска температура на котлона, като разбърквате периодично.
2. Постелете лист пергаментна хартия в тава.
3. Вземете всяка от ягодите за дръжката или я забодете на коктейлна вилица, а след това потопете до 3/4 от нея в глазурата от шоколад. Поставете върху хартията, за да стегне.
4. Разтопете и кафявия шоколадов чипс 1 с.л. мазнина за тестени сладкиши или олио в малка тенджера на ниска температура на котлона. Може да използвате и микровълновата фурна.
5. Използвайки малка лъжица покрийте с кафявия шоколад „на конци“ ягодите. Поставете за 30 минути в хладилника, преди сервиране.
Медени хапки с бял шоколад и мус
За да си приготвите около 20 вкусни хапки само за 25 минути ще трябва първо да си набавите следните продукти :
– 1 1/2 чаша брашно, смесено с 1 ч.л. сода за хляб
– 1/4 чаша пресято какао
– 1/2 чаша кафява захар
– 200 гр. меко краве масло
– 1 опаковка бял шоколадов мус
– 50 гр. меденки с шоколадова глазура, натрошени
– 100 гр. печени филирани бадеми
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. В тава поставете лист хартия за печене, като оставите листа да излезе на около 3 см. извън тавата.
2. В голяма купа смесете брашното и какаото. Разбъркайте и прибавете захарта и маслото. Разбъркайте, докато получите еднородна смес. Изсипете в тавата, загладете отгоре и печете 20-25 минути. Извадете готовия блат да се охлади напълно.
3. Върху охладения блат разпределете равномерно муса. Отгоре поръсете с половината от натрошените меденки и бадемите. Поставете в хладилника за една нощ.
4. Непосредствено преди сервиране поръсете сладкиша с останалите меденки и бадеми. Нарежете на квадрати и сервирайте.
Замразен десерт с малини и бял шоколад
За около 16 порции от тази ледена наслада за летните дни, ще ви трябват следните продукти :
За коричката:
– 1 1/4 чаша натрошени бисквити
– 3 с.л. захар
– 4 с.л. разтопено краве масло без сол
За пълнежа:
– 600 гр. сметана
– 340 гр. бял шоколад
1/2 чаша светъл царевичен сироп
– 170 гр. крема сирене
– 1/4 чаша пудра захар
– 1 ч.л. чиста ванилова есенция
– 2 чаши малини
За малиновия топинг:
– 1/4 чаша конфитюр от малини
– 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното на квадратна тава с алуминиево фолио, като го оставите да стърчи навън от двете страни. Подмажете с мазнина.
2. Пригответе коричката, като смесите продуктите за нея и ги поставите на дъното на тава. Печете 10 минути. Оставете да се охлади на скара.
3. Направете крема, като в малка тенджера на ниска температура разтопите 1/4 от сметаната, сиропа, крема сиренето и шоколада. Разбърквайте периодично, докато се получи хомогенна смес. Оставете да се охлади на стайна температура.
4. В голяма купа разбийте останалата сметана пудрата захар и ванилията с миксер на най-високата му степен. Към шоколадовата смес прибавете малините. Върху охладената коричка изсипете сместа и с лъжица загладете отгоре. Поставете във фризера за 6-8 часа.
5. Смесете конфитюра с водата. Около 15 минути преди сервиране извадете десерта от фризера. Нарежете на квадратни парчета и поръсете с малинов топинг.
Бял шоколадов мус
Ето предложение за десерт бял шоколадов мус за 8 души, който се приготвя само за 5 минути. Необходими продукти :
– 250 гр. бял шоколад
– 250 гр Philadelphia “Cream for Desserts”
– 1 яйчен белтък
– 1 с.л. пудра захар
– 1/2 чаша кристална захар
– 1/2 чаша вода
– 1/4 чаша ядки без сол по желание
Начин на приготвяне:
1. Смесете разтопения шоколад и Philadelphia “Cream for Desserts”. Разбъркайте добре.
2. С миксер разбийте белтъка, докато стане на пяна, след това постепенно прибавете пудрата захар, като на края усилете скоростта на миксера на максимална.
3. Сложете 1/4 от получената бяла конзистенция в шоколадовата смес и разбъркайте добре. Постепенно малко по малко я прибавяйте цялата.
4. С лъжица разпределете готовата смес на дъното на 8 десертни чаши по равно.
5. Изпечете ядките върху хартия за печене в тава, докато станат златисти. Смесете кристалната захар и водата в малка тенджера и поставете на котлона на ниска температура. След като захарта се разтвори повишете температурата и оставете сместа да заври, докато придобие златист цвят. Излейте върху ядките. Оставете да се охладят на стайна температура, а след това разчупете карамелизираните бадеми на на малки парчета в кухненски робот. Гарнирайте крема отгоре.