Десерти

Рецепта за баница с тиква – тиквеник

banica s tikva

banica s tikva

Рецепта за баница с тиква е едно от традиционните 7 постни ястия, които се приготвят на Бъдни вечер. Разбира се, това не е единствения повод, за който да я приготвите. Есенно време, например, започват да излизат тиквите на пазара и освен да си изпечете тиква, можете да пробвате и приготвянето на тиквеник. Ако сте начинаещ готвач, това ще бъде една предварителна тренировка преди Коледа.

Рецепта за баница с тиква

1. 1 пакет кори
2. 1 кг. тиква (сурова)
3. 200 гр. орехи
4. 1 пакетче канела
5. 300 гр. захар
6. 300 гр. олио
7. 200 гр. стафиди
8. 100 гр. пудра захар
9. брашно за намазване на тавата

Начин на приготвяне на баница с тиква

1. Тиквата се настъргва сурова и се поръсва с канелата. Обърква се добре.
2. Орехите се нарязват с нож, за да бъдат по-едри (или се смилат в чопър)
3. Разстила се една кора. Намазва се с олио. Върху нея се поставя втора кора. И тя се намазва с олио. Върху втората се поръсва тиквата, захарта, орехите и стафидите.
4. Навива се на руло.
5. Тавата се намазва леко с олио и малко брашно, за да не залепнат корите.
6. Повтаряте процедурата, като готовите рула се поставят се в тавата за печене. И така докато свършат корите.
7. Пече се на 180 градуса до зачервяване. След това се поръсва с пудра захар.

Готови сте да поднесете един традиционен български сладкиш. Особено популярен е около коледните празници, но можете да се подсладите с него по всяко друго време на годината. Добър апетит!