Рецепта за лятна фокача, покрита с ароматни сладки плодове върху зашеметяваща и лесна за приготвяне коричка. Може да я сервирате за закуска, междинно похапване между основните ястия или за десерт. И ако има нещо по-вкусно от аромата на печено хлебно тесто, то това е – яденето му, разбира се.
Рецепта за лятна фокача
Ако искате да приготвите нещо апетитно, но нямате време да месите тесто и не ви се цапа, може хитро да изберете една друга опция за постигане на същия вкусен аромат на печен хляб. Тази рецепта за лятна фокача е бърз и лесен начин за това. Златиста и маслена отвън, мека и пухкава отвътре. Но най-хубавото на този деликатес са точките от червени череши и резените леко тръпчиви пресни кайсии. Обилно поръсени със захар, те стават още по-сладки и с леко хрупкава коричка. А ако предпочитате други плодове, лесно може да ги смените рецептата. Ето и списъка с продукти, които да си набавите предварително:
За тестото:
– 2 чаши брашно
– 1 1/2 ч.л. суха мая
– 1/2 ч.л. кристална захар
– 1/2 ч.л. сол
– 3/4 чаша топла вода, около 40 градуса
– 2 с.л .зехтин
– 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
За топинга:
– 4 с.л. разтопено краве масло без сол
– 1/2 чаша пресни череши, почистени от костилките и разполовени
– 2 кайсии на резени
– 2 с.л. кристална захар
Начин на приготвяне на фокача
1. В купа на миксер със стойка и куки за тесто сложете 1 1/2 чаша от брашното, маята, солта и захарта и разбъркайте. След това прибавете водата, зехтина и ванилията. Пуснете миксера да разбива на средна степен, докато съставките се комбинират добре. След това бавно прибавете още 1/4 чаша брашно и бъркайте, докато тестото започне да се отдръпва от стените на купата и изглежда гладко и лепкаво.
2. Поръсете повърхността му с останалото брашно и омесете тестото на топка. Покрийте го с домакинска кърпа.
3. Загрейте фурната до 80 градуса, а след това я изключете. Подмажете дъното на чугунен тиган с размери 10 „-12“. Сложете вътре тестото и го разпределете равномерно да покрие дъното. Покрийте отново с кърпата и го оставете в топлата фурна за 20 минути.
4. След това, извадете тигана и го поставете на топло и затворено място. Загрейте фурната до 200 градуса. Върху тестото с пръст или дървена лъжица направете вдлъбнатини.
5. С четка намажете с половината от маслото повърхността на тестото и поръсете с половината количество захар. Подредете плодовете отгоре и ги намажете с останалото масло и поръсете с останалата захар.
6. Печете 20 минути или докато лятната фокача придобие златист загар. Извадете и я оставете да се охлади върху решетка. Разрежете на квадратни парчета и сервирайте.
Добър апетит!