Предлагаме ви една интересна рецепта за пълнени чушки с киноа. Напоследък, киноата набира все по-голяма популярност в нашата страна. Във все повече ресторанти могат да се срещнат различни ястия, които я съдържат. По тази причина и ние решихме да ви зарадваме с една вкусна рецепта, която е подходяща, както за обяд, така и за една по-лека вечеря.
Нужни продукти за тази рецепта за пълнени чушки с киноа:
за плънката:
1/2 чаша киноа, която се изплаква обилно
1 чаша зеленчуков бульон
1 ч.л. чист зехтин
2 скилидки чесън нарязани на ситно
3/4 чаша доматено пюре
1/4 ч.л. сол
3-4 супени лъжици настъргано сирене
прясно смлян черен пипер на вкус
1/2 чаша нарязан спанак
2 с.л. нарязан босилек
1/4 чаша настъргано пълномаслено сирене моцарела
За чушките:
2 големи чушки (с каквито разполагате жълти, червени или зелени)
4 супени лъжици пюре от домати
2 супени лъжици настъргано сирене
1/4 чаша настъргано сирене моцарела
1/3 чаша зеленчуков бульон
Как да ги приготвим?
1. Пригответе плънката като започнете с изплакването на киноата в средно дълбока тенджера. Добавете бульона и оставете да заври. Намалете огъня до слаб, похлупете с капак и варете докато течността се абсорбира, около 15 минути. Махнете тенджерата от котлона и я оставете да престои затворена в продължение на 5 минути.
2. Загрейте фурната до 175-180 градуса. Нужен ви е среден тиган. Добавете маслото и чесъна и пържете до златисто около 1 минута. Добавете доматите, солта и черния пипер на вкус, като се разбърква в продължение на 5 минути. Махнете тенджерата от огъня, добавете сварената киноа, сиренетo, спанака, босилека и моцарелата.
3. За чушките: Разрежете на половина чушките по дължината им и извадете сърцевината и семената. Поставете чушките в тавичка. Напълнете всяка чушка с плънката. Върху всяка сложете 1 супена лъжица от доматеното пюре, малко сирене и малко моцарела. Изсипете бульона в дъното на тавата. Покрийте плътно с фолио.
4. Пече се докато чушките омекнат – около 50 минути. Извадете ги от фурната и оставете да се охлади за 5 минути преди сервиране.