За обяд или вечеря ви предлагаме да опитате тази лесна и вкусна рецепта за зеленчуков тарт с чери доматчета, фета, чесън и броколи. Ако обичате аромата на топъл домашен хляб и държите полезните зеленчуци да присъстват в менюто ви, значи това предложение е точно за вас. Ястието има гурме привкус, което със сигурност ще впечатли близките и приятелите, на които го сервирате.
Рецепта за зеленчуков тарт – продукти
Като цяло приготвянето е лесно. Тестото, което е базово за приготвянето на пай, става за 10 минути, а докато се охлади може да се нарежат зеленчуците. Ето и съставките, които ще ви трябват за да направите тази рецепта за зеленчуков тарт:
– Тесто ( ще намерите рецепта за приготвянето му по-долу)
– 1 ч.л. черен пипер
– 1/2 чаша зехтин
– 3 скилидки чесън, нарязани на тънки шайби
– 450 гр. брколи без дръжките
– Брашно за овалване
– 1/4 чаша настърган пармезан
– 18 бр. чери домати
– 90 гр. натрошено сирене фета
– 1/4 ч.л. червен пипер на люспи
– Сол на вкус
– 1 голям жълтък, леко разбит с малко вода
Ето и инструкциите за приготвяне, номерирани в последователни стъпки:
1. Пригответе тестото според рецептата по-долу, като добавите 1 ч.л. черен пипер в брашното.
2. Оформете го във формата на диск, покрийте с домакинско стреч-фолио и поставете в хладилника да се охлади за 1 час.
3. Сложете малка тенджера на средно-висока температура на котлона и излейте в нея зехтина.
4. Изпържете чесъна в добре загрялата мазнина за около 1 минута, докато краищата леко станат кафеникави на цвят.
5. Сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона. След като заври бланширайте броколито в нея за около 2 минути.
6. С дълги щипки го извадете от водата и оставете да се изцеди върху чиния, покрита с няколко парчета хартия от кухненска ролка.
7. След като тестото вече е охладено, извадете го от хладилника и поставете върху леко набрашнената маса. Вземете точилка и леко го разточете под формата на правоъгълник с дебелина около 3 см. Внимателно преместете върху лист хартия за печене.
8. Поръсете отгоре с пармезан и подредете парчетата броколи и доматите.
9. Върху тях поръсете с люспите червен пипер, фета сиренето и пържения чесън.
10. Овкусете с малко сол и черен пипер.
11. Завийте леко и внимателно краищата на тестото навътре към плънката, така че леко да покрие част от нея.
12. Намажете тестото с размития жълтък, като използвате четка.
13. Поставете отново в хладилника за 20-30 минути.
14. Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.
15. Извадете тавата от хладилника и я сложете директно във фурната за 30 минути, докато тестото се изпече.
16. Сервирайте този вкусен зеленчуков тарт топъл. Добър апетит!
Приготвяне на тестото
Съставки:
– 390 гр. брашно
– 1 ч.л. сол
– 1 чаша високо-маслено краве масло без сол, извадено студено от хладилника и нарязано на малки кубчета
– 2-3 кубчета лед
– 1/3 чаша студена вода (+ 2 с.л. при необходимост)
Инструкции за приготвяне на тестото:
1. В купа смесете брашното и солта. Ако искате да добавите билки, сирене, кашкавал, лимонов сок или оцет, сега е момента.
2. Прибавете кубчетата масло и разбъркайте с миксер за кратко.
3. Сложете 2-3 кубчета лед, разбити на малки парченца и излейте 1/3 чаша вода на тънка струя, докато бъркате. Ако времето е топло, прибавете допълнително 2 с.л. студена вода.
4. Поръсете малко брашно и върху него месете лепкавото тесто няколко пъти. При нужда сложете още брашно.
5. Месете още малко и разделете тестото на две парчета. Оформете ги във формата на диск, покрийте ги плътно с домакинско фолио или ги сложете в найлонови пликове. Може да съхранявате във фризера до 1 месец.