Печена тиква през есента обичат да си похапват и децата, и възрастните. Всеки си има своята любима рецепта за печена тиква, която обича да похапва по това време на годината – десертна печена тиква с мляко, сладка печена тиква с мед или екзотична печена тиква със сушени плодове. Ако искате да опитате нещо по-различно от класическата печена тиква с мед и орехи, обаче, опитайте тези три предложения, за да приготвите вкусните тикви по един малко по-оригинален начин.
Пълнена печена тиква на фурна
Ето едно есенно предложение за ароматно основно вегетарианско ястие с тиква. Необходима е предварителна подготовка, в която да се издълбаят тиквите с малки размери. Вътре може да поставите зеленчуци по свой вкус или да следвате тази американска рецепта.
Необходими продукти за 3 порции:
3 малки кръгли тикви
1 супена лъжица растително масло
1 средна глава лук, нарязан на едро
2 супени лъжици тайландска зелена къри паста (може да се използва червена или жълта къри паста)
380мл кокосово мляко (в рецептата е използвано пълномаслено мляко, но можете да използвате Lite, смесено с 2 ч.л. царевично нишесте)
1 супена лъжица рибен сос
Сок от 1/2 лайм
Малко парче лимонена трева или 1/2 ч.л. паста от лимонена трева
Босилек на листа
1 малка червена пиперка без семена, нарязана на кубчета
2 чаши листа бейби спанак
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Изрежете с остър нож горната част на всяка тиква и използвайте чаена лъжичка, за да извадите семената и влакнестата пулпа от центъра. Ще получите тиквени купички.
Нарежете на едро извадените от долната част на отрязаните „капачета“ тиквени парчета. Поставете издълбаните тикви с отвора надолу и капачетата им върху лист хартия за печене и печете от 45 минути до 1 час, докато омекнат, но запазят формата си. Проверявайте редовно след 30-та минута, тъй като времето за печене ще варира в зависимост от размера на тиквите. След като ги извадите от фурната ги обърнете и оставете да се охладят за 5-10 минути преди пълненето.
Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете лука за 5 минути, докато омекне. Прибавете къри пастата и парчетата от вътрешността на тиквата и оставете да се готви за 2 минути, като разбърквате непрекъснато. Изсипете кокосовото мляко върху сместа и поръсете с червената чушка.
Оставете да къкри за 15 минути, докато всичко омекне. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер и прибавете спанака. Когато всичко вече е готово разпределете сместа между трите издълбани тикви и сервирайте веднага.
Тиква на фурна с кленов сироп, чили и фета
Ето едно ястие, което има голяма вероятност да ви стане любимо. То може да се сервира като гарнитура, макар да е достатъчно хранително, за да влезе в ролята на основно. Може да се приготви както с тиква, така и със сладки картофи. При желание може да замените кленовия сироп с кафява захар, но в този случая трябва да я смесите със зехтин, преди да поръсите тиквата. По желание може да добавите и сурови ядки като кашу, бадеми и фъстъци, които да изпечете заедно с останалите продукти.
Необходими продукти за 3 порции основно или 6 гарнитури:
1 кг тиква, цяла и необелена
2 глави червен лук, обелени и нарязани на шайби
1/4 чаша орехи, нарязани на едро
3 супени лъжици кленов сироп, мед или кафява захар
3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица сушени чили люспи, на вкус (вкусът става по-мек при печене)
1/2 чаена лъжичка сол
Черен пипер
Гарнитури (по избор):
1/4 чаша натрошено сирене фета
Прясна червена чушка, фино нарязана на кубчета
Магданоз, фино нарязан
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 C.
Обелете и нарежете тиквата на 2,5 – сантиметрови кубчета. Запазете семките и ги изплакнете набързо под течаща вода. Поставете тиквата, тиквените семки, лука и орехите в голяма тава за печене. Полейте отгоре със зехтин и кленов сироп. Върху тиквата поръсете сухи чили люспи, сол и черен пипер.
Печете за 25 минути или докато тиквата се опече. Разбъркайте веднъж след около 15-та минута.
Извадете от фурната, поръсете с натрошена фета, парчета прясна чушка и магданоз, ако решите да ги използвате за гарнитура.
Сервирайте незабавно.
Пикантни резени тиква на фурна
С помощта на тази лесна, пикантна и универсална рецепта, можете да се насладите на това предложение като вегетарианско основно ястие с дип от кисело мляко например или като гарнитура за месо, птици или риба. Използваният тук микс от подправки е вдъхновен от Средния Изток, но всеки може да ги комбинира по свой вкус. Сложете повече или по-малко и нека настроението да ви вдъхнови, докато приготвяте това ястие.
Необходими продукти за 2 порции основно или 4 порции гарнитура:
1 малка тиква „Хокайдо“ или Мускатна тиква – около 750 грама
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка смлян кимион
½ чаена лъжичка кориандър
1 чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка куркума на прах
3-4 супени лъжици зехтин
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте добре и подсушете тиквата, за да не я белите. Ако използвате Мускатна тиква или друг сорт, ще се наложи да отстраните кората. Почистете семената и вътрешността. Нарежете тиквата на парчета с дебелина около 1.5 cm.
В малка купа смесете подправките, излейте зехтина и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер.
С ръце натрийте от сместа всяко едно парче от всички страни така, че да е покрито добре. Оставете тази марината да престои или изпечете веднага за 25-30 минути, докато тиквата омекне.
Може да сервирате с дип, приготвен от:
150 грама цедено мляко
1 супена лъжица тахан
2 супени лъжици мляно прясно мащерка
2 супени лъжици сусамено семе, препечени
2 супени лъжици смлян шмак
1/2 чаена лъжичка сол
1 настъргана скилидка чесън
пипер и лимонов сок на вкус
източник: seasonsandsuppers.ca
whereismyspoon.co
recipetineats.com