Мурсалски чай – лечебни свойства и ползи

mursalski chai

Мурсалски чай, познат още като пирински, триградски, алиботушки или шарпланински, лекува редица заболявания. Билката се е появила по планинския рид Мурсалица над родопското село Мугла преди много години и расте само в определени части на Родопите, Пирин и Славянка. Сега всички знаят, че едно от тайните чудеса на България има антимикробно и противовъзпалително действие. Като антиоксидант пречиства организма, а действието му е познато в народната  медицина от векове.

Мурсалският чай (Sideritis scardica) е балкански ендемит и е включен в Червената книга на България. Надземната част на билката се бере през юни и юли, по време на цъфтежа на растението и се използва за приготвянето на лековит чай. Тя е източник на микроелементи като етерични масла, танини, терпеноиди, феноли, флавоноиди, иридоиди; минерали – желязо, мед, цинк, натрий, селен, кобалт, калций, магнезий и калий, както и на биологичноактивни вещества. Благодарение на голямото количество флавоноиди в мурсалския чай, той има силно изразено антибактериално и антиоксидантно действие. Препоръчва се от Българската народна медицина при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма и други подобни неразположения на дихателната система, а също така и при емфизем, гръдна жаба и гърлобол. Той е незаменим и при проблеми с простатата и при трудно уриниране. Препоръчително е да се приема както заради благотворното си влияние върху чернодробни и редица други заболявания, така и за подобряване на храносмилането, за стимулиране на умствената и физическа работоспособност, за повишаването на имунната система и естествената защита срещу вируси и бактерии. Благотворното на българския мурсалски чай действие забавя процесите на стареене и действа като естествен стимулант на мъжката потентност. Пиенето на отвара от билката съдейства за намаляване на риска от развитието на високо кръвно налягане, атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.

Според билкарите всеки, който консумира редовно мурсалския чай, не изпитва дискомфорт от главоболие, ставни проблеми, високо кръвно, респираторни проблеми или проблеми с бъбреците и ендокринната система. Той действа пречистващо на черния дроб и стимулира умствената дейност, а също така ускорява оздравителните процеси при грип и други вирусни инфекции. Консумацията му преди хранене е превъзходно средство за отслабване заради засилването на метаболизма и стимулирането на процесите за изхвърляне на излишното количество течност от тялото.

Правилният за мурсалски чай начин на приготвяне няма да затрудни никого. Ето как се прави:  три супени лъжици от билката се варят в един литър вода за три минути. Билковият извлек се оставя на слаб котлон в продължение на пет минути. Препоръчително е да се остави да се кисне в порцеланов съд с похлупак. След като се охлади достатъчно, за да бъде приятен за консумиране, той се прецежда и приема на глътки. Може да се подслади с малко мед или захар. Пие се по една винена чаша преди хранене, по три пъти дневно, вместо вода. Неизпитият чай не се оставя за следващия ден – той се изхвърля и след това се приготвя нов.

Предозиране на практика е почти невъзможно да се получи, тъй като процентното съдържание на полезни вещества в него възлиза на едва седем процента. Не са известни странични ефекти от продължителната му употреба.

Употребата му е забранена при бременност и кърмене, както и за приемане от деца под шест годишна възраст. За деца между шест и дванадесет години се приема по лекарско предписание.