Приготвянето на лесни рецепти е желанието на повечето домакини. Да не отнема много време, да не е много сложно, а да е много вкусно същевременно. Е, повечето рецепти за сьомга са бързи и лесни и не изискват големи готварски умения. В конкретния случай, ви предлагаме рецепта за сьомга на скара с дзадзики, която можете да гарнирате с гриловани зеленчуци и киноа. За приготвянето на две порции ще са ви необходими около 30 мин, а резултатът определно е много вкусен. Ето и как да направите тази лесна рецепта за сьомга.
Лесна рецепта за сьомга на скара с домашно дзадзики
Необходими продукти за две порции:
- 2 филета сьомга
- зехтин за намазване
- сол и черен пипер
- един лимон нарязан наполовина
За дзадзикито:
- ½ чаша кисело мляко
- ½ чаша заквасена сметана
- 1 скилидка чесън
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 супена лъжица зехтин
- ½ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка пипер
- ⅛ чаша прясно нарязан копър (мента или магданоз)
- 1 ½ чаши фино нарязана краставица
Като допълнителна гарнитура: киноа, рукула, зеленчуци на скара – доматите, патладжан, чушки или тиквички. Добавете всички пресни зеленчуци, които харесвате – репички, краставици, домати, кълнове. Гарнирайте със зехтин, лимон и пресни билки.
Начин на приготвяне на рецепта за сьомга на скара
Ако решите да гарнирате с киноа, то започнете с нея като сварите около 50 гр. за около 20 мин. През това време намажете сьомгата със зехтин, поръсете със сол и черен пипер и оставете на страни. За дзадзикито поставете първите 7 съставки в купа (освен копъра и краставицата). Разбъркайте до гладка смес. Добавете краставицата и копъра и леко разбъркайте. Добавете още лимонов сок по желание. Загрейте грила на средно висока температура. Поставете сьомгата, заедно с всички други зеленчуци, които сте избрали и сте овкусили със зехтин, сол и черен пипер. Гриловайте сьомгата за 3-4 минути от двете страни, в зависимост от дебелината на филетата. Когато рибата е готова, сервирайте в две чинии, като първо сложите сварената киноа, продължите с грилованите зеленчуци и рукулата. Отгоре добавете сьомгата, сложете няколко щедри супени лъжици дзадзики и по желание гарнирайте с пресни зеленчуци, свеж копър или други пресни билки.
Източник: Feastingathome.com