Нестандартни рецепти за салати с плодове, с които ще впечатлите гостите си. Ако си мислите, че черешите, прасковите и портокалите са подходящи съставки само за плодови салати, сега ви се предоставя възможност да преосмислите нещата. Поиграйте си с вкусовите си рецептори и опитайте нещо различно, което може да се окаже и следващото ви любимо лятно ястие.
Рецепти за салати с плодове
Салата с домати, бурата и праскови
Ултра семпла рецепта за салата, която ще ви отнеме само 5 минути. Добре е да оставите доматите и прасковите на стайна температура, за да бъдат перфектно сочни при сервиране. За да сервирате 4 порции като апетайзъри или 2 като основно, ще ви трябват следните съставки:
Необходими продукти:
2 узрели праскови
2 големи узрели домата
½ чаша чери домати
240- грама топки сирене бурата
10 листа босилек
2 супени лъжици солени фъстъци (натрошени)
Кошер или морска сол
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите и прасковите и ги подредете в чиниите. Поръсете ги с малко сол на вкус.
Внимателно разчупете с пръсти топките сирене, като внимавате за кремообразния им пълнеж. Разпределете ги по равно в чиниите върху прасковите и доматите.
Поръсете отгоре с босилек и натрошени фъстъци.
Салата Капрезе с череши и печени бадеми
Ако харесвате простите и лесни за приготвяне рецепти за салати, значи тази ще ви допадне. Възползвайте се от пресните череши и ги включете в рецептите си – не само за десертите, но и за салатите. За две големи или четири малки порции ще ви трябват следните съставки:
Необходими продукти:
3 чаши череши, без костилка и разполовени
230 грама прясна моцарела (нарязана или на топки)
½ чаша филирани бадеми, препечени
2 супени лъжици балсамов оцет
1 супена лъжица студено пресован зехтин
Прясно смлян черен пипер на вкус
Пушена морска сол, на вкус
¼ чаша пресен босилек
Начин на приготвяне:
Комбинирайте черешите, моцарелата и бадемите в голяма купа. Разбъркайте внимателно.
Поръсете отгоре с оцет и зехтин и отново разбъркайте.
Овкусете с черен пипер и пушена морска сол (или обикновена сол) и гарнирайте с босилек. Сервирайте веднага.
Рецепти за салати с плодове – Цитрусова салата с фенел
Необходими продукти:
8 броя оранжеви портокали
3 клементини
1 червен портокал
½ корен фенел, много тънко нарязана
1 авокадо, обелено, без костилка и нарязано на филийки
½ глава шалот (лук), обелена и много тънко нарязан
⅓ чаша студено пресован зехтин
2 супени лъжици оцет от шампанско
1 супена лъжица мед
кошер сол и прясно смлян на едро или натрошени зърна черен пипер
¼ чаша листа от мента
листа копър
Начин на приготвяне:
Измийте добре и нарежете корите на цитрусови плодове и ги сложете в купа или върху чиния за сервиране. Върху тях сложете тънките филийки фенел, филийките авокадо и лука.
В малка купа, бавно разбъркайте зехтина в оцета, докато се смесят. Овкусете с кашер сол и черен пипер.
Излейте дресинга върху салатата и овкусете с още кашер сол и прясно смлян черен пипер. Поръсете отгоре с накъсани листа от мента и копър.
Добър апетит!
източник:yestoyolks.com, acouplecooks.com, foodiecrush.com