Рубрики

На фокус: модна фотография с Мануела Стаменова

manuela stamenova

Талант, организираност и много богато въображение са само малка част от нейната натура. Родом от Пловдив, на 13-годишна възраст избира да учи в Лондон, където завършва девическо училище, последвано от колеж със специализация по „Бизнес и компютърни системи“ и магистратура „Информационен мениджмънт“. Покрай своя сайт за дрехи в последствие започва да снима, а кадрите й стават толкова добри, че неимоверно бързо английски марки започват да се свързват с нея за съвместна работа. Макар и голямото признание, което получава за труда си на острова, тя решава да се завърне в родната ни страна и да пренесе своята харизма и идеи за работа тук. Днес, нейното име се свързва с ред наши модни брандове, зад чийто фотосесии стои именно тя – Мануела Стаменова. Екипът на LAZARA.bg се свърза с нея, а тя веднага прие нашата покана. С радост ви представяме един наш разговор с Мануела. Приятно четене!

manuela stamenova

LZ: Да приемем, че трябва да обясниш твоята работа на човек, който не я е виждал. Как ще го направиш?

– Моето изразно средство е модната фотография. Вярвам, че всеки трябва да прави това, което му носи удовлетворение. Поради тази причина неусетно превърнах хобито си в професия. Създадох собствен бранд наречен „Photoholic”.

LZ: Успяваш да преплетеш страст и работа в едно. Разкажи ни как се получи това и кога?

– Модата стана част от мен още щом заживях в Лондон. Прекараните 10 години там ми помогнаха да създам контакти в тази сфера. Моя много близка приятелка е един от най-добрите модни фотографи на острова. Покрай нея се запалих. Първо ме поканиха в една модна агенция да подготвям портфолио за техните модели. Благодарение на социалните мрежи, труда ми беше забелязан и от различни търговски марки.

manuela stamenova

LZ: Работата ти те поставя да работиш с различни екипи от модели, стилисти и дизайнери. Лесно ли се сработваш с тях?

– Концепциите се осъществяват с различни екипи, но общото е творческото вдъхновение и ентусиазъм, което обединява усилията и допринася за приятната атмосфера. Мотивиращо е да срещаш нови таланти с всеки проект.

manuela stamenova
LZ: България предлага малък пазар. Имаш ли лична формула за успех?

– Пазара не е оправдание. Важни са подхода и очакванията. Съвременният човек трябва да е космополитен, защото границите между държавите реално не съществуват. Общуването чрез модерните комуникации е изключително достъпно. Един кадър достига за част от секундата до всички краища на света.

manuela stamenova

LZ: Имаш ли любим кадър, който е направен доста назад във времето и кой?

– Много ми е трудно да определя любим кадър, но за да коментирам, ще споделя локацията, която ме докосна най-силно. Това са Цикладските острови и в частност Санторини. Безкрайните панорамни гледки и благоприятната светлина превръщат това място в едно от най-фотогеничните на планетата.

manuela stamenova
LZ: Може ли да се каже, че добрият ти личен вкус към модата ти помага във фотографията и изграждане на концепцията?

– Фотографията е моят начин да изразя себе си и своите модни предпочитания. Вярвам, че те двете са неразривно свързани.

manuela stamenova
LZ: Ако трябва ти да застанеш пред обектива, кой искаш да бъде зад него? Имаш ли идол в модната фотография?

– Свикнала съм толкова много да контролирам снимачния процес, за това, ако аз съм пред обектива, най-спокойна се чувствам в автопортретни снимки. В световен план се възхищавам на умението на Карл Лагерфелд да разчупва всички клишета.

manuela stamenova
LZ: Как поддържаш „във форма“ вдъхновението си?

– Само си проправя път точно в подходящия момент. Това усещане е моят компас, че се движа в правилната посока.

LZ: Снимки сред природата или в студио?

– Със сигурност снимките в различни краища на света разкриват нови хоризонти. Пътешествията са неизчерпаем източник на нови идеи. Според мен, студийната фотография поставя рамка, в която не позволява естествената симбиоза на концепция и локация.

manuela stamenova

LZ: Имаш ли някаква идея и концепция във въображението си, която си стои с надпис „невъзможна“?

– Мечтател или реалист? Щом дадена концепция е визуализирана в съзнанието ми, не виждам пречка за нейната практическа реализация. Мисля че във въображението е ключът към невъзможното.

LZ: Модата е част от теб. Чувстваш ли се свободна или си поставяш задръжки в начина ти на обличане?

– Модата, както и впрочем нецензурираното изкуство, е антоним на „задръжки”. Чувствам се истински свободна да изразявам личния си стил.

manuela stamenova

LZ: Увереността е индивидуална за всеки. При теб кое е това, което я подхранва?

– Перфектният кадър е резултат от екипна работа. Удовлетворението им ми дава вътрешно усещане, че работата ни ще въздейства.

На фокус: Мануела Стаменова

LZ: Наскоро премина в нов етап от живота си – стана майка на прекрасна дъщеря. Как ти влияе това?

– Раждането на Естефания ни дари с най-чистите и силни чувства. Изпълнена съм с безмерна любов, щастие, благодарност… Това ми дава още повече стимул да творя и развивам идеите си. Искам един ден тя да се гордее от постигнатото от мен.

LZ: За какво мечтае Мануела Стаменова?

– В личен план мечтите ми са свързани с дъщеря ми и семейството. А в професионален, имам планове за „Photoholic”, които се надявам да реализирам, започвайки още от тази година.

manuela stamenova

LZ: За финал ще пожелаеш ли нещо на нашите читатели?

– Пожелавам дните на читателите на LAZARA да бъдат изпълнени с дейности, носещи радост и удоволствие! На вашия екип желая да продължавате да блестите със собствена светлина и индивидуалност, привличайки все повече верни читатели.