съновник кошмари

Съновник Кошмари – как се тълкува символиката на това да сънувам кошмар?

Сънищата с кошмари предизвикват отрицателни емоционални реакции от ума, обикновено страх, стрес или безпокойство. Сънуването на кошмари и символите в тях могат да бъдат несъзнателни послания, предупреждаващи сънуващия да обърне специално внимание на значението им. Постоянното сънуване на кошмари може да бъде класифицирано като вид нарушение на съня.

Кошмарите често са спонтанни, но има много фактори, които биха могли да увеличат вероятността те да се появят. Някои хора могат да бъдат засегнати от яденето на храна непосредствено преди сън, тъй като това предизвиква повишаване на метаболизма, което от своя страна предизвиква мозъка да стане по-буден. Предписаните лекарства също често увеличават жизнеността на съня и кошмарите. Приемането на наркотични вещества или алкохол повишава вероятността да се предизвикат кошмари. Лишаването от сън е една от основните причини за кошмарите. Причините за липса на достатъчно или на качествен сън включват работа, стрес или депресия.  Други причини за сънуването на кошмари може да бъдат: липса на справяне с настоящи проблеми, травма от видяно насилие,  болест или грип, скорошна смърт на любим човек или на някой близък и други.

Сънуването на кошмар е доста често срещано както при мъжете, така и при жените. Повтарящите се сънища с кошмари може да са свързани с неразрешен наяве проблем. Кошмарите са като вид червени знамена, които имат за цел да привлекат вниманието ни към  важен въпрос, който пренебрегваме в живота си. Разбирането на символичното значение на сън с кошмари може да помогне да се разбере източника на проблема, за да се разреши.

съновник кошмари

Как да спрем виждането на кошмари насън?

При сънуване на кошмар е важно да се намери и разбере кои са факторите, които го провокират, като за целта се разглежда начина на живот – дали има натрупване на стрес, дали се приемат медикаменти, които биха могли да повлияят на съня и т.н. Анализирането на онова, което означава видения насън кошмар може да помогне да се разбере какви проблеми трябва да бъдат решени в будно състояние.

Отделянето на време за релакс преди лягане е добро начало за превенция срещу сънуване на сън с кошмар. Грижите за тялото също могат да бъдат от голяма помощ. Здравословното хранене не само ни кара да се чувстваме по-добре, но и спомага за по-спокойни сънища и по-малко хъркане. Практикуването на йога и дихателни упражнения преди лягане, както и слушането на релаксираща, успокояваща музика по време на сън успокоява цялото умствено състояние.

съновник кошмари

Кои са най-често сънуваните кошмари и какво е тълкуването им според специалистите?

Ако сънуваш кошмари, в които ти пада зъб, това вероятно има нещо общо със страха ти за това как другите те възприемат или как изглеждаш. Друга алтернативна интерпретация на това да сънуваш, че ти пада зъб е свързана с властта: тъй като зъбите са инструментите, които се използват за  ядене, загубата на зъби в съня може да е свързана с някакъв страх от безсилие, което укриваш.

Кошмар насън, в който те преследват може да има нещо общо с цел, която преследваш в реалния живот. Ако се чувстваш разочарован от напредъка или липсата на движение към тази цел, това може да доведе до присънването на кошмар с преследване.

Ако сънуваш кошмар, в който падаш, това може да има нещо общо с нервната ти система. Кошмарите с падане очевидно са свързани със спирането на нервната система за през нощта: мускулите започват да се отпускат и тялото често може да гледа на това като на усещане за падане.

Да се сънуваш гол е потенциално очевидна метафора. Ако сънуваш, че си гол на места, на които не би искал, това може да е свързано с дълбоко вкоренени несигурност, чувство на уязвимост в група, в която участваш в реалния живот или с чувство на безпокойство за това как някой те вижда.

Видените насън кошмари, в които закъсняваш може да означават, че се чувстваш претоварен или изтощен в реалния си живот. Може да чувстваш сякаш просто се придържаш към всичко с нишка, поради което сънуваш, че закъсняваш, защото нещата излизат извън контрол.

Сънуването на смъртта може да означава много неща. Кошмарите със смърт биха могли да имат нещо общо с приключването на една фаза от живота ти или дори може да означават, че започваш нещо ново. Кошмарът за смъртта също може да представлява усилията ти за преодоляване на лош навик или поведение, както и края на романтична връзка.