Семейство

Бебе на 7 месеца – поведение и отглеждане

bebe na 7 meseca

bebe na 7 meseca

Вашето бебе на 7 месеца използва ръцете си все по-добре, а това е изключително важно, за уменията му да се храни самостоятелно, както и да пие от чаша с две дръжки. Скоро ще може да пляска достатъчно добре, за да поднася своите аплодисменти за успешно изпетите от вас детски песнички. Вероятно, съпроводени със сладка усмивка с едно-две зъбчета отпред. Нещата стават все по-забавни и с всеки изминал ден осъзнавате колко е хубаво, че сте майка на това дете.

Бебе на 7 месеца – поведение и грижи

Вашето мъниче се опитва да се закрепи на крачетата си, докато се държи за вас или за близка мебел. Освен това обожава да подскача и всеки път, когато чуе музика или е изправено в скута ви започва да го прави. Това укрепва крайниците му за предстоящото прохождане, така че го насърчавайте и го дръжте под мишниците, докато се забавлява с малки подскоци. Освен това вече седи на дупе без опора, което освобождава ръчичките му да опознават и хващат всичко, което успеят да достигнат. Вероятно даже умее да стане и седне от седнало положение по корем, с помощта на ръцете си.

Вашето бебе на 7 месеца става все по-добро при хващане, преместване и манипулиране на предмети с ръце и пръсти. Това са уменията от фината моторика, които усъвършенства постепенно – захват с палец и пръсти, използване на език и устни за опитване и усещане на предмети. Открива колко е забавно да се удрят един в друг предметите и да издават различен звук. Пие самостоятелно от чаша с две дръжки, но ако я изпусне търси помощта ви. Постепенно може да го научите как да пие и от обикновена пластмасова чаша без дръжки. За да помогнете на детето си да упражнява новите си умения, поставете играчка, която е близо до него и наблюдавайте как се опитва да я достигне. Ако заплаче, защото не може да я стигне, просто го окуражете внимателно, но без да приближавате играчката. По този начин ще стане по-бързо физически уверено, ако не улеснявате нещата за него винаги. След няколко опита вероятно ще успее да намери начин да се приближи и да вземе желаното. Но когато успее, вие продължавайте да го стимулирате и отново отдалечавайте играчките. След като започне да се обръща по корем, ще започне да прави опити за движение така и да пълзи напред и назад.

Малкото ви детенце вероятно се лигави обилно на тази възраст и това ще продължи няколко месеца. Обилното слюноотделяне улеснява пробиването на венците от първите зъбчета. Този процес може да бъде съпроводен само с леко раздразнение или с драматичен дискомфорт – всички бебета реагират различно. Обикновено първо се появява едно зъбче отдолу, малко след това изниква и второто до него. След това се показват горните две. Давайте на бебето гумени играчки, с които да чеше венците си и ги мажете със специални мехлеми за тази цел, за да облекчите болките му.

Ще забележите, че вашето бебе на 7 месеца започва да показва тревожност от раздялата си с вас, като се държи срамежливо с непознати и се разстройва, когато излезете от стаята и го оставите в нея. Нежеланието на детето ви да бъде отделено от вас може да ви зарадва, но същевременно с това на моменти определено ще ви подразни. И ако мъничето е тревожно през деня, докато сте разделени, преди лягане може да бъде най-обезпокоено. Може да се събуди през нощта и да заплаче, само за да се убеди, че сте наоколо и да привлече вниманието ви. Ако се колебаете дали да го гушнете до себе си или да не го разглезвате, помислете, че няма нищо лошо в това да полежи във вашето легло, за да се успокои, че сте заедно. След време, когато тревожността му от раздяла изчезне, може да го научите да спи самостоятелно в своето легло.

Мъничето ви не може да различи предметите и не знае кое става за игра и кое не. Ето защо е добре да пазите от ръцете му неща, с които не искате да си играе като мобилен телефон, запалка или дребни предмети, които може да погълне. Постепенно ще започне да разбира за какво служат и да показва по-голям интерес към някои от тях. Покажете му как предметите се отнасят един към друг и му покажете как да сортира играчките си, като ги групира по големина или форма, например. Освен това вече не смята че сте в огледалото и ако види отражението ви се обръща назад към вас.

Бебешките игри са много полезни, защото укрепват връзката помежду ви и развиват определени способности у детето. Ако мъничето ви предпочита да играе на една и съща игра, това е така, защото обича предсказуемостта. Плюшените играчки представляват интерес, но избирайте такива, които могат да се перат лесно и нямат отделящи се дребни части като очи, например.

Количеството на порция хранене на бебе на 7 месеца  е 170-180 мл. Новото в захранването е включване на месно-зеленчуково пюре. Плодовите сокове и пюрета може да замените с настъргани пресни плодове.

Теглото на момченцата на 7 месеца е около  8,350 кг. / + – 0,9/, а при момиченцата  – 7,900 кг. /+ – 0,9/. Ръстът при малчуганите съответно е  70см. / + – 3/, а при малките дами – 69 см. /+ – 3/.

Възпитанието на детето ви трябва да започне още от началото на неговия живот. Това е много важно и може да го приложите на този етап чрез въвеждане на постоянен режим на хранене, разходки и сън. Отделяйте време за чести занимания с него през периодите на бодърстване. Бъдете нежна и търпелива с реакцията си към неговия плач и задоволяване на потребностите му.

Не забравяйте, че всяко едно бебе е индивидуално и преминава с различно темпо през етапите от физическото си развитие. Това са само насоки относно потенциала на нещата, които вашето мъниче ще започне да прави – ако не веднага, то съвсем скоро.

Inline
Inline