deca

10 истини, които ще направят от малките деца добри хора.

Всички ние мечтаем за един по-добър свят и понякога не съзнаваме, че домашното възпитание е част от този процес. В стремежа си да бъдем добри родители, които задоволяват потребностите на децата си, никога не трябва да забравяме, че отговорността те да се превърнат в добри и стойностни личности е наша.

Децата ни имат потенциала на направят света едно по-добро място, а нашите родителски съвети могат да им помогнат за това. Ако не ги напътстваме, те могат да направят погрешни завои, чиито тъмни пътеки да ги заведат до тъмни места и неприятни ситуации. Нека да им покажем светлината, като ги научим на тези 10 истини за живота още от малки.

10 истини, които малките деца трябва да научат

deca

Приветствай страшните неща (понякога).

Една необичайна идея не трябва да бъде прогонена, само защото е нова. Това се отнася за различни ситуации в ежедневието – по време на различните  игри за деца, общуването с връстници и т.н. Учете децата си, че отблъскването на нещо, което не разбират, може да се окаже една пропусната възможност за нещо чудесно. Може би, те самите дори ще намерят идеи, които са нови за вас. Възползвайте се от възможността да се запознаете с тях заедно и да решите дали това е нещо, от което вашите деца имат нужда в живота си.

deca

Не трябва да се разпространяват лъжи.

Вълшебните приказки за деца обикновено развихрят фантазията на малчуганите. Също така и технологиите могат да разпространят както идеи и позитивизъм, така и лъжи и омраза. Учете децата си как да изберат най-доброто от това. Покажете им примери за това как подвеждаща информация може да бъде споделена, дори от хора с добри намерения – може, без съмнение, да намерите безброй примери на стената на вашия фейсбук профил. Докажете пред тях, че истината е по-важно от „победа“ в разговорите за други хора и идеи.

deca

Не се прави на побойник.

Тормозът е обща дискусия, защото, за съжаление, това се случва толкова често. Проблемът се влошава, ако защитите децата си за тормоз над другите, вместо да ги учите да бъдат по-добри хора. Помогнете им да разберат, че започването на подли слухове може да бъде също толкова лошо, колкото пробиването в училищните коридори. Тренирайте децата си, да се застъпват за всеки, който е обект на тормоз – особено, ако насилникът е приятел.

deca

Научи се да четеш телевизора.

Обучението на децата в медийната грамотност означава просто, че ги учите да разберат посланията от медиите. Например, реклама, която гледат, може да използва известна песен, за да повиши популярността на  продукта, но тя да няма нищо общо с продукта. Ако децата разберат това, те ще се справят по-добре в нашата медийно-наситена култура. Позволявайте им да гледат предимно филми за деца и да развиват своята наблюдателност с подходящи за възрастта им пъзели за деца.

deca

Някои приятели няма да останат завинаги.

Вие искате вашите деца да са заобиколени от щастливи въздействия, като в същото време имат верни приятели по време на трудни моменти. Ако един техен приятел се нуждае от помощ, те трябва да правят това, което могат, стига да не нараняват никого, включително и себе си. В противен случай, може би е време да се откажат от този приятел. Това не означава, че вашите деца трябва да бъдат жестоки; по-скоро, те трябва да направят това, което е правилно за тях и за хората, които обичат.

deca

Учи се с грешките си.

Вие показвате навиците, които искате да видите в децата си, така че нека един от тези навици се фокусира върху това как да се справят с грешките. Да бъдеш добър човек не означава да си безупречен; това става от признаването и коригирането на допуснатите грешки. Вместо да настоявате децата ви (или вие) да бъдете съвършени, им покажете колко невероятни хора си признават, че грешат понякога, а след това продължават да се опитват.

deca

Кажи какво откри онлайн.

Може да контролирате дали децата ви сърфират безопасно из интернет, като поддържате отворен диалог, за да могат те да се допитат до вас, когато попаднат на съмнителен материал. Ако запазите спокойствие, децата ще знаят, че могат да ви доверят всичко. И когато го направят, вие ще имате възможността да им обясните защо трябва да избягват определени сайтове или да говорите за нещо ново и невинно. При всички случаи ще се чувствате в безопасност от това, че сте създали една откровена комуникация в дома си.

deca

Кажи „Не“, когато приятелите ти кажат „Да“.

Натискът може да бъде нещо коварно, но не винаги да става въпрос за правилно или грешно (макар понякога да е така). От време на време се отнася просто за това децата да си избират какво искат да правят, за разлика от това, което другите искат да правят. Съветвайте наследниците си кога да казват „Не“ като например, в ситуации, когато им предложат цигара и кога да слушат различните гледни точки и да изберат това, което те искат, дори ако не всеки около тях се чувства по същия начин.

deca

Интернет не е твояt живот.

Това ще трябва да се подчертае с напомняния и с вашия пример. Докато интернет трябва да се използва и да носи забавления, можете да кажете на децата си, че обществото се състои от хора, а не от пиксела. Помолете ги да откъснат очи от  екраните на компютрите си и да се фокусират върху света около тях.

deca

Аз ще бъда винаги насреща.

В техните най-добри и най-лоши дни те трябва да знаят, че винаги могат да разчитат на вас за съвет или утеха. Покажете им това не само с думи, но и с дела. Децата ви се нуждаят от вашата насоки и напътствия. Отделяйте им време всеки ден, за да научите всичко, което ги вълнува и им се случва.

 

източник:familyshare.com