Семейство

Бременност по седмици

бременност по седмици
Drawing of pregnant woman

бременност по седмици

Ако имате планове да заченете или вече сте бременна, направете всичко възможно, за да подготвите тялото си за износването на плода. Подобрете здравословното си състояние, за да може да бъдете в най-добра физическа форма, в която да носите и изхранвате бебето. Интересно е как протича самата бременност по седмици и ако до сега не сте имали възможност да я проследите и искате да знаете какво се случва вътре с вас и с малкото човече, което носите в корема си, прочетете в статията за промените, които се случват.

Бременност по седмици – как се променя тялото

бременност-по-седмици

Седмица 2 – дали вече е официално? Не съвсем, но бъдете сигурни, че тялото ви се подготвя от вътре за предстоящите промени. След оплождането, яйчниците започват да се развихрят в производството на прогестерон – хормон, който подготвя матката ви за това да бъде домакин на новооплодената яйцеклетка или зигота, която ще живее там в следващите 38 -40 седмици.

Седмица 3 – възможно е да имате леко вагинално кървене, когато яйцеклетката се имплантира. Много жени погрешка го взимат за месечен цикъл. Но ако изпитвате пронизваща болка в таза или леки спазми от едната страна, не се колебайте да се консултирате с лекуващия ви лекар. Макар и рядко, тези симптоми може да индикират извънматочна бременност.

Седмица 4 – току-що ви подмина месечния цикъл, а тестът за бременност се оказа позитивен. Честито, вие сте бременна! Гърдите ви стават чувствителни, обонянието и усещанията ви се изострят. И докато някои едва доловими аромати от далеч ви изглеждат приятни, то от други направо ви се повдига.

Седмица 5 – чувствате се свръх-радостна и на следващата минута сте абсолютно стресирана. Това е част от нормалните  променливи настроения, които идват заедно с бременността. Може да се почувствате сантиментална, въодушевена, депресирана, ядосана, мощна и несигурна дори и в рамките на един час. Хормоните ви бушуват, така че е нормално и емоциите ви да ги следват, особено когато значителна промяна на живота е на път да се случи.

Седмица 6 – тялото ви вече ясно показва своите промени. Знаците на изтощение, гадене, повръщане, болки в гърдите, главоболие, запек, отпадналост и промени в настроението са налице.Опитайте се да погледнете на нещата от хубавата им страна – тялото ви извършва комплексна работа и повечето от симптомите ще отшумят след няколко седмици.

Седмица 7 – макар че все  още бременността не ви личи, може да забележите, че дрехите ви стягат. Ето защо може да се подготвите със закупуване на по-широки и удобни. Кожата ви също отразява промените и ако имате късмет, тя ще стане сияйна и красива, но не се изненадвайте, ако реагира по-неприятно на хормоните на бременността.

Седмица 8 – може и да не изпитвате копнеж по кисели краставички или сладолед, но странният глад може да развали планът ви за здравословно хранене. Имайте в предвид, че може да си позволите само 300 допълнителни калории на ден за изхранване на бъдещото си бебе. Игнорирайте шоколадовата торта и картофеният чипс, които ви намигат предизвикателно и вземете плодово смути, купичка извара или чаша мляко.

Седмица 9 – тъй като обема на кръвта ви продължава да се увеличава, може да се почувствате ефекта чрез виене на свят и често уриниране. Вените по ръцете и краката ви може да са изпъкнали, дори може да имате кръвотечение от носа. Допълнителната кръв в тялото ви предпазва плода когато лягате или се изправяте и  го защитава срещу загуба на кръв, която ще изпитате по време на раждането.

Седмица 10 – радвате се на свежото си бременно сияние. Благодарение на прогестерона и Човешкият хорионгонадотропен хормон, които повишават производството на мастните жлези в лицето ви, кожата ви става гладка и блестяща. А и гърдите ви започват да се уголемяват.

Седмица 11 – коремчето вече започва да ви личи и се чувствате подута. Матката ви е с размерите на грейпфрут и на следващият преглед, гинекологът ви ще може да почувства върха й.

Седмица 12 – до сега, матката ви е прилегнала плътно в рамките на таза. Но тъй като започва да се движи на север през тази седмица, натискът върху пикочния мехур й дава място да набъбне и коремчето става леко заоблено. Допълнителното количество течност, което тялото си запазва по време на бременност, може да сгъсти лещите и роговицата на очите ви, а и налягането на течността в рамките на очната ябълка може да се промени, което да доведе до по-неясно зрение. Състоянието трябва самостоятелно да се възстанови в рамките на два месеца от раждането на вашето бебе.

Седмица 13 – от спъване до изпускане на предмети – може да се чувствате непохватни напоследък.  Релаксин, друг хормон, който обърква тялото ви по време на бременност, разхлабва вашите сухожилия и стави в подготовка за раждането. Въпреки, че имате нужда от допълнително разширяване само в таза, хормонът работи за цялото ви тяло, което означава, ръцете и краката ви също са засегнати.

Седмица 14 – влизате във втория триместър. Вече можете да си отдъхнете, защото рискът от спонтанен аборт намалява със 75 % в края на тази седмица. Навлизате в период на изблици на енергия, добро настроение и повишен апетит.

Седмица 15 –  може да забележите потъмняване на кожата, особено в участъците около зърната, ареолите, пъпа, подмишниците и вътрешната част на бедрата. И ако имате тъмна коса и светла кожа, вие сте по-податливи на заболяване, наречено хлоазма – потъмняване около очите, носа и бузите. Това потъмняване обикновено избледнява няколко месеца след раждането. Избягвайте да прекарвате време на слънце и ако го направите, носете шапка с широка периферия.

Седмица 16 – усещате пърхащи пеперуди в стомаха си или по-вероятно – първите ритници на бебето. Те са толкова фини, че често са обърквани със стомашни газове или лошо храносмилане.

Седмица 17 – коремчето ви вече се закръгля от няколко седмици, но съвсем скоро ще изскочи наистина. Изведнъж светът ще види, че носите бебе в себе си, така че се подгответе за много знаещи усмивки. От сега нататък, матката ви се подготвя за голяма експанзия. Това може да звучи странно, но ще се увеличи до 1000 пъти от нормалния си размер, докато родите.

Седмица 18 – вече усещате ясно малките ритници отвътре, които стават все по-дефинирани и силни. Някои майки гледат на тях като на доказателство, че вътре в тях наистина има едно малко бебешко телце, което расте. Но тъй като повечето движения на плода не са толкова силни, може да има дни, в които да не усещате нищо, а  след това да усетите няколко.

Седмица 19 –  вече не се придвижвате грациозно както преди. Растящият ви корем е изместил центъра на тежестта на тялото ви. Подсъзнателно ще коригирате походката и позицията на тялото си при сядане и лягане. Но тези промени може да ви причинят болки в гръбначния стълб. За да предотвратите болките се движете изправени така че бедрата и раменете  да бъдат на една линия. Седенето с леко повдигнати крака и спането в  ембрионална поза също могат да помогнат.

Седмица 20 – тази седмица може да отпразнувате половината от бременността си. Острите болки в бедрата, корема или слабините са нормални. Докато матката расте, кръглите ставни връзки, които са приложени към тазовата стена и всяка страна на горната част на матката, се издърпват и опъват, което причинява неприятни усещания.

Седмица 21 – направо е невероятно колко чудесно се чувствате в наедрялото си тяло и закръглено коремче по това време. И докато се чудите какво ви става осъзнавате, че вие не сте дебела, а просто сте бременна. Тези девет месеца са съвсем мъничко премигване в радара на живота си, и вие ще имате отново предишното си тяло скоро след като родите. В същото време, оценявайте  новооткритото си сладострастие – показвайте гордо коремчето си с прилепнали блузи, вместо да го криете под широки топове.

Седмица 22 – замаяното състояние е нормален страничен ефект за бременността ви и се дължи на факта, че кръвното ви налягане е паднало. Кръвта ви не може да се движи толкова бързо, както преди, така че може да се чувствате замаяна, когато се изправите или след престояване за дълъг период от време. Вероятно, обаче, се наслаждавате от ползите за външния си вид по време на бременността и хормоните, които правят косата по-гъста, а ноктите – по-здрави. Но заедно с прекрасния вид, може да забележите някои нежелани окосмявания. Придържайте се към скубане, кола маска и бръснене за тяхното отстраняване – избелителите и депилатоари съдържат опасни химикали, които за вредни за безопасността на състоянието ви.

Седмица 23 – бебето ви се нуждае от много хранителни вещества и тъй като използва голяма част от витамините и минералите ви, ще трябва да си набавяте по-големи дози от тях. Ето защо понякога докторите предписват добавки с желязо, в допълнение към вашата витамини за бременни, по време на втората половина на бременността. Допълнителният тласък може да помогне за намаляване на риска от анемия – състояние, при което тялото ви не получава 30 милиграма желязо, от които се нуждае всеки ден, за да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Това може да предизвика симптоми като сериозна умора, слабост, задух, замайване.

Седмица 24 – единственото нещо, което може да намалее сега е либидото ви. Напълно нормално е да имате повече желание за пържени картофки, отколкото за се*с. При много жени се*суалното желание е колебливо по време на деветте месеца. Особено сега, нарасналият корем ви носи усещане за умора и болки, интимните отношения може да изглеждат все по-малко желани. Но има и жени, които не могат да се наситят на се*са през третия триместър.

Седмица 25 – подгответе се да се сбогувате с малкото си коремче, защото матката ви нараства скоростно и вече е с размерите на футболна топка. Както матката продължава да се разширява нагоре – на върха е почти по средата между вашите гърди и пъпа. Това има логика, защото бебето расте и му трябва място вътре. Може да  изпитвате синдром на карпалния канал, който причинява скованост и изтръпнали пръсти. За щастие, както повечето симптоми, и той отшумява скоро след като бебето се роди.

Седмица 26 – вероятно вече сте качили 6-7 килограма или повече, в зависимост от това колко сте тежали преди да забременеете. Това може да ви звучи като много и да не харесвате увеличените си размери, но не забравяйте, че това е необходимо. Много голяма част от това може да се дължи на теглото на бебето, увеличаването на кръвта и обема на течностите,  разширената матка, порасналите гърди, плацентата и околоплодната течност.

Седмица 27 – може да забележите, че ставате от жените, които са по-отстояващи себе си от обикновено и вече не сте срамежлива и деликатна. По-добре се подгответе и определете граници у дома, на работа или където и да е. Информираността, че вие сте отговорни за друг малък човек често е  достатъчна мотивация, за да говорите или да кажете не, когато е необходимо. Бременността също има начин да ви направи хипер-приспособен към инстинктите си, за да се грижите за себе си и доброто състояние на бебето си.

Седмица 28 – вероятно вече, след като сте в третия триместър искате да приключите с бременността. На финалната права вече ще почувствате физическите жертви на състоянието си. Допълнителното тегло може да доведе до мускулно-скелетни болки и умора, които може да ви забави още повече. Вероятно ще ви бъде все по-трудно да намерите комфорт по време на сън, седене, физическа работа или почивка на дивана. Недостигът на въздух също може да тормози бременните жени по време на финалния триместър.

Седмица 29 – по време на цялата бременност може да изпитате различни изненадващи симптоми, като например пропускащи гърди по време на третото тримесечие. От зърната може да текат по няколко малки капки жълтеникаво, рядка течност, наречена коластра, която е предшественик на кърмата. Тази течност съдържа антитела, които помагат в борбата с инфекцията и за изграждане на резистентност към много общи заболявания през първите дни на вашето бебе. Така че, дори да не планирате да кърмите дълго, може да обмислите дали да не дадете силен старт на новороденото поне в първите няколко дни.

Седмица 30 – докато кожата ви се разтяга, стриите не са единственият страничен ефект по време на бременността. 20 % от жените се оплакват и от болезнена чувствителност, която облекчават с успокояващ кожата лосион.

Седмица 31 – вероятно изпитвате повече болка в кръста и хълбоците, защото костите се разширяват, за да направят място на бебето да се роди. Разширената матка също  притиска седалищния нерв. Това може да предизвика състояние, наречено ишиас, което обикновено не е сериозно, не вреди на плода и най-вероятно ще стане по-малко интензивно, както той се измества.

Седмица 32 – тъй като матката е вече почти 13 см над корема, бебето ви по-силно притиска вашите вътрешни органи. Очаквайте симптоми като изпускане на урина, киселини в стомаха или задух  да се засилят през последните месеци. Това може да се отрази на апетита ви през следващите седмици, който ще спадне.

Седмица 33 – не всички контракции са симптом, че скоро ще родите,  които в този момент трябва да ви предизвика една въздишка на облекчение. Точно както тялото на нероденото ви бебе изисква време, за да се развива и усъвършенства, преди да е напълно готово за раждането му, така и тялото ви вече  тренира за това, което предстои. Тези начални и спорадични контракции се наричат  Бракстън Хикс контракции и въпреки че не водят към раждане на бебето, те подготвят тялото и психиката ви за момента, в който настъпят активните контракции. Ако седнете, сложите краката си нагоре и изпийте чаша вода или две, тези контракции ще отшумят.

Седмица 34 – вероятно чувствате, че няма как да станете по-огромна от сега. За щастие, покачването на теглото спира  или се забавя по това време. Вероятно вече не виждате обувките си, за първи път в живота си ще откриете, че ви е по-удобно да спите със сутиен, а изскочилия напред пъп може да ви накара да се чувствате неловко. Помнете, че след няколко месеца ще си върнете старата фигура и ще имате и малко бебече.

Седмица 35 – следете за още един сигнал за предстоящо раждане –  екстра-плътно вагинално течение с розов или дори малко кървав оттенък. Това е началото на слузестата тапа, която започва да пада. Тази слуз е топка от тъкани, която блокира цервикалния отвор по време на бременност, за да се запази матката ви в безопасност от микроби. Това не винаги е знак за започнало раждане, защото при някои жени това се случва 2 седмици преди раждането да започне официално.

Седмица 36 – бебето пада надолу и се подготвя за предстоящото си излизане, затова корема ви изглежда малко по-различно. При жените, които раждат за първи път, това се случва от 2 до 4 седмици преди раждането. Също така в този момент, вашите млечни жлези се разширяват и пълнят с коластра, благодарение на увеличаването на хормона окситоцин.

Седмица 37 – се*сът вероятно е последното нещо, за което мислите в този момент, но някои експерти смятат, че това е от полза и повечето са съгласни, че е безвреден.

Седмица 38 – водите ви могат да изтекат всеки момент. Не се притеснявайте, че това може да ви причини неудобство, ако сте на обществено място. При повечето жени водите се стичат на струи по краката, така че имат време да отидат до банята, да се почистят и да се обадят на гинеколога си, преди да тръгнат за родилното.

Седмица 39 – по-малко от 5% от жените раждат на датата, която им е определена, което означава, че бебето може да се роди след няколко часа или след 2 седмици.

Седмица 40 – съвсем скоро ще усетите първите си истински контракции и щом започнете да раждате, ще ги усетите бързи и болезнени. От тук нататък вече няма да сте бременна, а майка на сладко бебе.

error: