деца в училищна възраст

Отглеждането на деца в училищна възраст може да бъде страхотно. Гледането на опитите с новите им занимания, подкрепата на спортни мероприятия и аплодирането на успехите и рециталите им обикновено са изключително вълнуващи за повечето родители. Постигането на успех, обаче, често се предшества от безсилие и понякога научаването да приемаш нечия слабост като воля, изграждане на сила и увереност в способностите е бавен процес. Мотивираните родители могат да бъдат отлични треньори за детето си, без значение какво е начинанието.

Докато малките деца и децата в предучилищна възраст се нуждаят от постоянен надзор, то децата в училищна възраст постепенно стават готови за по-голяма независимост. Въпреки това, научаването за правене на добри избори и способността да упражняват самодисциплина не идват лесно при мнозина от тях. Родителите трябва да предадат своя морален кодекс, който децата постепенно да интернализират. Докато малчуганите се борят с тези важни задачи, техните майки и бащи трябва да ги окуражават с похвала и насърчение за постиженията. Но също така е и важно да им позволяват да разберат последствията от поведението си или да им предоставят логическите последици, за да им помогнат да се поучат от грешките си.

Повечето  деца в училищна възраст започват все по-добре да се грижат за себе си, стават по-способни да допринесат за домакинската работа и за други  задължения в дома.  Повечето семейства откриват, че могат да бъдат установени практики и в много отношения животът изглежда по-уреден. По време на  средата на детските години, родителите имат две задачи, които са от особено значение. Първата е да се даде възможност и да се насърчи детето да влезе в новия свят на училището и да намери приятели само. Втората е да се научим да бъдем родители от разстояние. След като малчуганът започне да посещава училище, той прекарва два пъти по-малко време с майка си и баща си. Родителите трябва да бъдат по-ефективни, по-бдителни и все още  много участващи в живота на децата си, за да могат да следят, да напътстват и да ги подкрепят резултатно.

Енергията и вниманието на вашите  деца в училищна възраст вече се насочват към школото. Когато започнат да четат и да подобряват способностите си, любовта към ученето и гордостта от собствените постижения ще надделеят в идеалния случай. По време на този процес учителят може да се превърне в източник на подкрепа и важен модел за подражание в живота.

За някои деца, обаче, училището може да се окаже източник на стрес и усещане за безизходност. Ниската мотивация и липсата на навици за учене могат да създадат академични трудности и да пречат на радостта от ученето. За да направите образователния на децата си процес възможно най-продуктивен и позитивен, следете отблизо академичния им напредък и социално преструктуриране, а също така се запознайте с учителите им. Дискутирайте всекидневно какво са учили и как се чувстват в училище. Окуражавайте ги да демонстрират новите си знания. Следете домашните дали са написани правилно и изцяло. Ограничете гледането на телевизия и ги карайте да четат книги, да пишат и да изразяват себе си креативно чрез хоби и спорт. Ако децата или учителите ви уведомят за възникнал проблем в училище, веднага вземете отношение.

 

Как да помогнете на вашите деца в училищна възраст  да увеличат социалните си способности?

 • Определете и осигурете подходящи граници, насоки, очаквания и последователно ги прилагайте с използване на подходящи последствия.
 • Определете модел на подходящо поведение.
 • Не пестете комплименти за вашите деца, когато ви помагат и за каквито и да било лични постижения.
 • Помогнете им да открият физически дейности, които са подходящи за възрастта и способностите им.
 • Окуражавайте ги да разговарят с вас и да са открити относно чувствата си.
 • Окуражавайте ги да четат и им четете.
 • Окуражавайте ги да имат хоби.
 • Окуражавайте ги да са физически активни.
 • Окуражавайте самодисциплината и очаквайте от тях да следват поставените правила.
 • Учете децата си да уважават и слушат  авторитетните личности.
 • Насърчавайте децата си да говорят открито, ако някой връстник им оказва някакъв вид натиск и настоявайте учителя да се справи със ситуацията.
 • Прекарвайте всеки ден качествено време заедно с детето си и му отдавайте цялото си внимание.
 • Ограничете времето за телевизия, компютър, видео и игри.