Семейство

Нещата, които не се казват на родители с едно дете

родители

11 неща, които тактичните и добре възпитани хора не казват на родители, които имат само едно дете.

Независимо от личните си разбирания за живота и броя на членовете в семейството, опитайте се да си спестите коментарите и съветите относно дали, кога и колко деца трябва да имат другите хора. Това е деликатна тема, която никой друг освен самото семейство не бива да обсъжда. Проявете разбиране и дори и с добри намерения не казвайте някое от следните неща:

Нещата, които не се казват на родители с едно дете

 • Трябва да ви е толкова лесно, само с едно дете.“

Е, и да, и не. Да, родителите на едно дете не трябва да играят ролята на рефер в битките между наследниците си, да попълват извънучилищни форми в три екземпляра или да прекарват почти едно десетилетие в смяна на памперси. Но някои от нас правят този избор, защото знаят, че ще имат проблеми с управлението на по-голяма семейство. Когато други родители започват да се оплакват от стреса, който имат от повечето деца, опитайте да устоите на изкушението да им напомните, че те са избрали да имат по-голяма семейство.

 • „Не си истински родител, докато нямаш повече от едно дете.“

Някой хора смятат, че майките с по едно дете „попадат някъде между майка и леля в спектъра на предизвикателството и ангажимента“ . Макар да имат „само“ едно дете, те носят важната задача за защитата и подхранването на живота му, а също така чувстват същите страхове, тревоги и безгранична любов, които другите родители с повече деца чувстват.

 • „Ти си егоист, ако нямаш и друго дете.“

Егоистично ли е наистина някой да не иска да рискува с медицински усложнения, да влиза във финансови проблеми или да се чувства твърде, хм, стар, за да се справи с отглеждането на малки деца? Това е по-скоро отговорност към  детето, което имате.

 • „Не искаш да израстне като разглезено дете, нали?“

Родителите на единствените деца са интернализирали този стереотип толкова дълбоко, че повечето са хипер-бдителни, за да не „развалят“ на децата си. Дори да е така, това е при положение, че единственото дете ще получи по-фокусирано внимание от родителите си. Изследванията показват, http://www.cialispharmaciefr24.com/prix-cialis-original-en-pharmacie/ че това е положително по отношение на самочувствието, постиженията, а дори и интелигентността му. Такива деца дори живеят по-дълго. Толкова ли е страшно наистина?

 • Той/тя трябва да е наистина самотен/самотна.

На първо място, има разлика между това да бъдеш сам и самотен. При децата е всъщност по-малко вероятно да се чувстват самотни, защото имат по-голям опит да бъдат сами. Те се чувстват удобно да бъдат със себ си и често имат богат вътрешен живот. Това означава, че е важно да се уверите, че децата имат много възможности да играят с други деца, така че ако сте наистина загрижени за момчето надолу по улицата, което няма братче или сестриче, много е вероятно родителите му да се радват да го изпратят на гости с детски игри.

 • „Няма да има кой да му/й помогне да се грижи за вас, когато вече сте на възраст.“

Въпреки, че това технически може да е вярно, няма гаранция, че децата в по-голямото семейство ще си поделят работата нпо грижите за своите възрастни родители, така или иначе. Всички сме чували за семейства, в които един брат/сестра става де факто гледач, независимо дали той или тя иска да или не. Това е ситуация, която е невъзможно да се предскаже, така че е просто болезнено да накараш някого да се чувстват виновен за това.

 • „Вероятно затова е срамежлив/а.“

На първо място, няма нищо лошо в това да си срамежлив или интровертен. Стереотипът на срамежливото и необщително само дете е толкова всеобхватен.  Интровертността и екстровертността не са специфични за размера на семейството.

 • „Той/тя не изглежда като единствено дете.“

Това е подвеждащ комплимент. Всички деца имат егоистични и груби моменти, но единствените деца са по-бързо определяни с тези етикети, отколкото децата от по-големи семейства. От друга страна, някои хора виждат единственото дете, което всъщност има емпатия и социални умения, като рядък еднорог. Реалността е, че всички деца са в процес на придобиване на тези умения и трябва да допускат някои грешки, тъй като те растат.

 • „Ами ако тя няма деца и ти никога няма да станеш баба?“

Е, да, това ще бъде малко разочароващо, но да имаш повече от едно дете, само за да се гарантира, че ще станеш баба, не изглежда като най-умният залог. Много от хората нямат деца. Трябва да се мисли как детето да расте и да бъде щастливо с избора си, а не с натиска да направи майка си баба.

 • Ще имаш ли още едно?“

Вариации включват „Само едно ли?“ и „Не искате ли по едно за всеки?“ Особено много изнервящ е този подъл въпрос от бабите и дядовците: „Нашите приятели ни питат дали ще имате още едно бебе.“ Трябва да е ясно, без да се каже, но това са много лични въпроси. Някои хора ще се радват да отговорят, но други могат да имат болезнени причини, които стоят зад размера на техните семейства – парични проблеми, проблеми с брака, медицински състояния.

 • Той/тя се нуждае от братче или сестричка.“

 

източник:parents.com