Семейство

Съвети за пътуващите бременни

saveti za patuvashtite bremenni

saveti za patuvashtite bremenni

Предлагаме на вниманието ви полезни съвети за пътуващите бременни, чието дълго придвижване по въздух, земя или вода не трябва да се приема с лекота. Независимо дали причината за пътуването е посещение при роднини, бизнес среша или ваканция, първо трябва да получите одобрението на лекуващия лекар, преди да стегнете багажа.

Съвети за пътуващите бременни по въздух, земя и вода

saveti bremennost patuvane

Обикновено през първият триместър повечето бременни жени имат т.нар. „сутрешно гадене“, тежка умора и куп други забавни хормонални странични ефекти. Наближавайки края на бременността е добре да избягвате продължителното задържане в седнало положение или ненужното напрежение на гърба. Пътуването по време на третия триместър обикновено не е препоръчително поради здравословни причини. Има няколко неща, които може да направите, за да се наслаждавате на безопасна почивка.

Пътуване по суша

Ако пътувате с кола, имате възможност да спирате всеки път, когато почувствате, че имате нужда от тоалетна или освежаване. Раздвижете се през това време и не пътувайте повече от 6 часа на ден.

За по-голямо удобство спуснете облегалката назад и сложете навита на руло кърпа зад кръста си. Ако имате възможност, повдигнете краката си върху кутия или чанта с багаж. Слагайте предпазният колан правилно, като едната лента трябва да минава върху гърдите, а другата – до скута. Най-много след 3 часа спрете и направете кратка разходка.

Пътуване по въздух

Седалките в самолетите не са направени за удобство към бременните. Очаквайте тесни места и пътеки. Повечето авиолинии няма да качат пътнички, които са 36-та гестационна седмица. Най-подходящият период за летене в това деликатно състояние е между 14 и 28-та седмица.

Ако може да си запазите място до пътеката, би било идеално за вашето положение. Така ще имате възможност да ставате по-лесно до тоалетната и да разтягате краката си. Носете си ядки, плодове или сандвич, за да избегнете газообразуващите храни като бобови или тъмнозелени салати в самолета. Не забравяйте и бутилката с вода, която трябва винаги да ви бъде под ръка.

Пътуване по вода

Ако искате да отидете на круиз или на вечеря на лодка по реката, обмислете вероятността да изпитате дискомфорта на морската болест. Потърсете медицинска помощ на кораба или се информирайте как екипажа би могъл да помогне при нужда.

Може да улесните нещата, като предварително се допитате до лекуващия ви лекар какви медикаменти може да приемете в такъв случай и да си ги набавите предварително. Ако сте на круиз, трябва да сте наясно с Norovirus, вирусна инфекция на стомашно-чревния тракт, която се разпространява на  круизните кораби. Тя причинява гадене, повръщане и диария за няколко дни. Уверете се, че корабът е преминал скорошна здравна инспекция преди да се качите на него.

 Пътуване извън страната

Ако планирате да напуснете страната за известно време, уверете се че имате всички необходими ваксини. Консултирайте се с лекаря си относно храните, които не бива да консумирате по време на престоя си. Може да го помолите да ви предпише и медикаменти против гадене за периода на пътуването. Пийте само бутилирана вода. Плодовете и зеленчуците трябва да са добре измити преди да ги консумирате.

Вероятно ще изпитате умора повече от обикновено, а и за тялото ви няма много удобни позиции в този момент. Ако пътувате сама си взимайте чести почивки и очаквайте пътуването да продължи по-дълго от състоянието, в което сте били преди да забременеете. Това е напълно нормално. Ако имате компания за пътуването се уверете, че няма нищо против и разбира нуждата ви от чести почивки.

В заключение ще обобщим, че може да използвате удобството на интернет и да провеждате видео-разговори по „Скайп“. Пътувайте само, ако това е абсолютно наложително. Все пак здравето ви и бебето са приоритет за вас в този момент.