По женски

Предизвикване на цикъл

predizvikvane na cikul

predizvikvane na cikul

Необходимостта от предизвикване на цикъл може да бъде обусловена от предстоящо официално или важно събитие като сватба, ваканция или друго. Има няколко метода за това, които можете да използвате при нужда, без опасност за здравето ви. Менструалният цикъл при жените се повтаря през 28 дни и продължава между 2 и 8 дни. При някои дами е придружен с болки, а при други с лек дискомфорт.

Начини за предизвикване на цикъл

 – Противозачатъчни хапчета – те са добър начин за контролиране на менструацията. Освен това намаляват продължителността й и общото неразположение.

 – Билки – магданозът и джинджифилът са сред билките, които помагат за естествено предизвикване на менструация. Трябва да изпиете поне две чаши чай от тях, за да постигнете ефект. Консумацията на масло от иглика е друг естествен метод за предизвикване на цикъл.

 – Витамин С – висока доза от него може да предизвика менструация, като лиши матката на прогестерон. С цел избягване на страничните ефекти, сред които камъни в бъбреците и тежка диария, трябва да го пиете с голямо количество вода.

  – Храни – някои плодове като ананас, манго и папая са познати със свойството си да предизвикат цикъл. Може да забележите, че пиенето на около 500 грама сок от папая в две дози е достатъчно да предизвика менструацията. Супена лъжица мед, разтворен в чаша топла вода и изпит веднага има същия ефект.

 – Загуба на теглото – теглото ви може да повлияе на менструацията. Наднорменото тегло може да доведе до нередовна менструация и да повлияе на това колко кървите. Излишната мастна тъкан произвежда естроген, който може да попречи на овулацията и да  стимулира прекалено лигавицата на матката, което води до тежки периоди. Но от друга страна, прекаленото отслабване също води негативи. Целта ви е да постигнете здравословно тегло за възрастта и височината си.

  – Упражнения – физическата активност също може да спомогне за предизвикване на цикъл. Около половин час аеробни упражнения като бързо ходене, разходка и слизане по стълби, могат да предизвикат менструация. В допълнение, коремни упражнения като коремни преси могат да работят при някои жени.

 – Намаляване на стреса – най-очевидната причина, която може да се забави менструацията е стреса. Ето защо, преди да опитате някое от предложенията по-горе, трябва да предприемете мерки, с които да намалите напрежението. Например, една топла вана може да спомогне както за намаляване на стреса, така и за предизвикване на цикъл. В допълнение към нея, може да използвате топъл компрес върху стомаха.

 – Полов акт – се*сът увеличава притока на кръв към вагината и я стимулира да се свива. След половия акт влагалището релаксира, като по този начин предизвика проливането на лигавицата на матката. Друг благоприятен страничен ефект на се*са е този, че хормоните, които се съдържат в спермата, омекотяват шийката на матката, която е начална стъпка в процеса на менструация. Ето защо, се*суалният контакт е приятен начин за предизвикване на цикъла.