алое вера гел

Всички сме чували за многобройните лечебни стойства на алое върху кожата. Растението алое вера съхранява вода в листата си под формата на гел. Той от своя страна е чудесен за овлажняване и хидратиране на кожата, слънчеви изгаряния, порязвания, рани и други кожни проблеми. Често, голяма част от закупените в магазина продукти от алое вера, съдържат потенциално вредни добавки, като оцветители. По тази причина, решихме да ви покажем как лесно да си направите алое вера гел, като използвате свежи листа от самото растение. Алое вера гел е лесен за приготвяне в домашни условия. Просто трябва да използвате листата на растението алое, което имате у дома.

Как да си направим алое вера гел  у дома?

алое вера гел

Ето какво ви е необходимо, за да направите алое вера гел:

  • лист алое вера
  • нож или белачка за зеленчуци
  • малка лъжица
  • блендер
  • херметичен контейнер/буркан за съхранение
  • витамин С на прах и / или витамин Е (незадължително)

Инструкции

След като сте набавили всички необходими материали, са ви необходими само около 30 минути, за да направите своя гел от алое вера.

  1. Пригответе листата на алое

За да използвате пресен лист от растението алое, първо отрежете едно от външните листа от основата на растението. Измийте го добре, за да се премахнат всякакви замърсявания. След това го оставете да се отцеди в изправено положение в чаша или купа за 10 до 15 минути. Това позволява жълто оцветената смола да се оттича от листата.

Смолата съдържа латекс, който може да раздразни кожата ви, така че тази стъпка е важна. След като смолата се изцеди напълно, измийте остатъците от листата и премахнете дебелата кожа, като използвате малък нож или белачка за зеленчуци.

  1. Направете гела

След като сте обелили листа, ще видите естествения гел от алое вера. С помощта на малка лъжица го загребете и поставете в блендера. Внимавайте да не добавите парчета от кожата на алое вера. Блендирайте гела до пенообразуване и втечняване, което трябва да отнеме само няколко секунди. В този момент вашият алое вера гел е готов за употреба. Ако планирате обаче да го съхранявате повече от 1 седмица, то тогава трябва да добавите консерванти.

Най-добре е да използвате само едно или две листа наведнъж, тъй като алое вера гел издържа само около 1 седмица, когато към него няма допълнителни консерванти. Ако искате да го запазите за по-дълго, трябва да го замразите или да добавите консервант под формата на прах, като витамин С или Е.

  1. Добавете консерванти (незадължително)

Витамините С и Е са отлични консерванти, които могат значително да удължат живота на вашия гел от алое вера. Въпреки че той естествено съдържа някои от тези витамини, те не е са достатъчно, за да се запази за повече от 1 седмица. Все пак можете да добавите един или двата от тези витамини, за да удължите срока на му годност. Плюс това и двете съставки съдържат антиоксидантни и анти-стареещи свойства. Те могат да спомогнат за повишаване на защитната сила на кожата на вашия алое вера гел.

За всяка 1/4 чаша (60 ml) гел от алое вера, която приготвяте, добавете 500 mg витамин С на прах или витамин Е. Може да смесите и двата. Просто добавете прахообразните витамини директно в блендера и разбъркайте гела още веднъж, докато добавките бъдат напълно включени.

Упътвания за съхранение

Приготвеният гел от алое вера без добавен витамин С или Е може да се съхранява в хладилник в херметичен буркан до 1 седмица. Въпреки това, добавянето на един или двата витамина значително увеличава живота на рафта до 2 месеца в хладилника. Нещо повече, можете да замразите алое гел на малки партиди. Например, в тава с ледени кубчета – за да имате малки количества в готовност. Замразеният гел от алое може да се съхранява във фризер до 6 месеца.

Как да използвате гел от алое вера

алое вера гел

Гелът от алое вера може да се прилага директно върху кожата, за да отговори на незабавните нужди за грижа за кожата, като слънчево изгаряне, малки порязвания и дразнене на кожата. Той е отличен овлажнител за лицето и ръцете и може да осигури защитна антибактериална бариера за незначителни рани.

Освен това, той има и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат да защитите кожата си от вредните ефекти от прекомерното излагане на слънце. Често се използва за осигуряване на облекчаване на слънчевите изгаряния.

Гелът от алое вера е богат и на уникални полизахариди, които са дълги вериги от естествени захари, които изследователите смятат, че придават на алое многобройните му лечебни свойства на кожата. Нещо повече, той е богат на различни витамини и минерали, включително витамини A, C и E, които могат да помогнат за насърчаване на заздравяването на рани и здравата кожа.

Алое вера гелът е чудесен овлажнител за кожата ви и може да помогне за заздравяване и предотвратяване на увреждане на кожата. Домашните сортове са здравословна алтернатива на закупените в магазина продукти, които могат да съдържат вредни добавки. Лесно е да направите този подхранващ гел у дома, като използвате пресни листа от алое, блендер и нож или белачка за зеленчуци.