домашен антибактериален спрей

За направи си сам домашен антибактериален спрей не са необходими много съставки. Впрочем, само две! Когато искате да направите дезинфекция в дома си, то с този домашен антибактериален спрей лесно и бързо можете да постигнете. Като започнем от прозорците, минем през банята и стигнем дори до матрака в спалнята. Единственото, което се изисква е малко търпение относно взаимодействието на самите съставки. А кои са те?

Съставки за домашен антибактериален спрей /естествен дезинфектант/

домашен антибактериален спрей

Лимонови кори

Лимоновите кори имат антибактериални свойства, дължащи се на етеричните масла в кората. Когато изстискате лимон, ще видите масло по кората, което се изпуска. Това е лимоновото етерично масло. Лимоновият сок е чудесен дезинфектант и убива някои микроби, но лимоновото масло е по-ефективно и по-мощно. 

Може ли да използвате етерично масло от лимон, което купувате от магазина? Зависи от източника. Много етерични масла не са 100% чисти и могат да съдържат допълнителни съставки или аромати. Така че, освен ако не знаете източника – най-добре е да използвате лимонови кори.

домашен антибактериален спрей

Водка

Водката е фантастичен природен дезинфектант, а с тази рецепта за направи си сам антибактериален спрей, тя ще ухае и невероятно. Плюс това, с водка можете да пръскате материи и килими, както и да придадете блясък на всички стъклени повърхности във вашия дом (прозорци, огледала, стъклени масички за кафе). Ще видите как петната от пръстови отпечатъци и всички други петна изчезват, като се дезинфекцират с този спрей същевременно. Нямате нужда от скъпа водка (освен за коктейлите, разбира се). Вземете евтин вариант, с който да направите този лесен домашен дезинфекционен спрей.

Какво ви е необходимо?

Корите от 2-3 лимона

водка 

вода

херметически букан /с уплатнение, за да не влиза въздух/

домашен антибактериален спрей

Инструкции:

Напълнете буркана с лимоновите кори и след това напълнете до върха с водка. Сложете капака и затворете винта плътно. Оставете да преседите 1-2 седмици.

Изцедете лимоновите кори и ги оставете под мивката. Може да ги сложите в коша ви за боклук – това ще помогне за естественото му саниране. Запазете остатъчната водка.

В стъклена бутилка с пулверизатор напълнете 1/2 с водката, напоена с лимона, и 1/2 с вода. Поставете дюзата върху бутилката и я завийте плътно. Използвайте вашия домашен антибактериален спрей за дезинфекция на редица повърхности в дома си.

ЗАБЕЛЕЖКА: Оставете лимоновата кора с водката да седи поне една седмица. Можете да намалите количеството вода и да увеличите това на водката, ако е необходимо. 

Още добри идеи с този естествен дезинфектант

  • Можете да използвате спрея и като средство за отстраняване на плесени.
  • Дезинфекцирайте своя матрак. Това е чудесно да се прави през лятото, когато сме склонни да се потим повече. Оставете матрака да изсъхне напълно.