Диети и Спорт

Храни за отслабване

храни за отслабване

храни за отслабване

Знаете ли кои храни за отслабване ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго, като същевременно потиснат апетита ви? Добре балансираните хранения и междинни закуски са едновременно важни за постигането на здравословен начин на живот. Но ако понякога отваряте шкафовете и търсите нещо за похапване – от скука или за дояждане, може да изберете нещо от списъка, което ще ви предпази от излишно натрупване на килограми.

20 храни за отслабване, които да включите в менюто си

Ядки – те не само съдържат полезни мазнини, които да поддържат ниско ниво на холестерола, но и са добър източник на убиващи апетита фибри.

Овесени ядки – с една купа от тях може да се заситите за дълго. Половин чаша овес съдържа 5 грама фибри.

Ябълки – те са идеалното решение за сутрешна или следобедна закуска. Те са чудесен източник на фибри и ви засищат за дълго време. Протеините, които се съдържат в ябълките спомагат за предотвратяване на рязкото намаляване на нивото на кръвната захар, което предизвиква внезапно усещане за глад.

Подправки – според проучваният те могат да запазят усещането за ситост в стомаха за по-дълго. Също така повишават метаболизма.

Мента – мирисът й не е само успокояващ, но и има и убиващ апетита ефект. Опитайте да запалите свещ с ментов аромат в кухнята или изпийте един ментов чай, ако решите да си сложите допълнителна порция.

Авокадо –  то е пълно с полезни мононенаситени мазнини, които ви пазят заситени за дълго. Добавете половин авокадо или резен от него към закуската си и няма да огладнеете до обяд.

Олющени соеви ядки – половин чаша от тях съдържа само 95 калории, но повече от 8 грама протеин, което прави избора на соевите кълнове идеален избор за закуска.

Листни зеленчуци – високото им водно съдържание и фибрите в тях спомагат за това да запазват усещането за ситост в стомаха за дълго.

Ленено семе – отново един чудесен източник на потискащи апетита Омега-3 и 6 мастни киселини и фибри.

Семена чиа – чудесен източник на потискащи Омега-3, фибри и протеини – всичко, което може да убие апетита.

Яйца – според проучвания те могат да помогнат да контролирате апетита си до 36 часа и са чудесен източник на протеин.

Йогурт – освен че е чудесен източник на протеин, той има и допълнителен потенциал за изгарянето на мазнините.

Кафе – някои проучвания показват, че то потиска апетита за кратко.

Лимони – хапването на нещо кисело може да спомогне за ограничаване на глада за сладки храни и оставя чувство на задоволство и пълнота след храненето. Лимоновият сок съдържа пектин – вид разтворими фибри, който може да помогне с лошото храносмилане и отслабването.

Оцет – според проучванията, той може да ви предпази от огладняване, чрез забавяне на изпразването на стомаха. Освен това той понижава гликемичния индекс в храните с високо съдържание на въглехидрати.

Супа – според проучванията, хората, които започват храненето си с купа супа като предястие изяждат по-малко храна. За предпочитане е такава с бульон, вместо крем супа с високо съдържание на мазнини.

Вода – тя не е хранене, но понякога симптомите на глад се усещат от дехидратацията на тялото. Освен това ако изпивате по една чаша вода преди хранене, ще погълнете по-малко количество храна.

Нахут – той е ниско калоричен източник на фибри и протеини и са чудесен избор за храна, която ще ви засити за дълго.

Зелен чай – пиенето на топла вода може да ви запази сити, но освен това зеленият чай потиска и апетита.

Сьомга – освен че е добър източник на постни протеини, тя и останалите морски храни са пълни с Омега-3 мастни киселини.

error: