Домашен лекар

10 натурални лека срещу слънчево изгаряне

naturalni lekove sreshtu izgarqne

Открихме няколко натурални лека срещу слънчево изгаряне. Понякога прекаленото излагане на кожата ви под UV лъчите причинява сериозни зачервявания. Не винаги продуктите на скъпите марки са най-лековити. Ако въпреки слънцезащитните кремове сте се сдобили с червени петна, имаме природни методи, с които ще се справите. Излекувайте и успокойте кожата си в домашни условия.

Как да излекуваме кожата

naturalni lekove sreshtu izgarqne koja

Подбрали сме няколко натурални лека срещу слънчево изгаряне. Не се безпокойте, ако не можете да отидете до аптеката или нямате възможност. не всичко е в ръцете на световната козметика. Съществуват и природни методи, с които можете да успокоите зачервяванията. Понеже кожата е възпалена, опитайте да я облекчите и охладите с компрес. Натопете памучна материя в студена вода. Използвайте обикновена вода от чешмата или няколко кубчета лед. Поставете върху изгореното. Повторете на всеки няколко минути, тъй като материята се затопля. Правете го няколко пъти на ден в продължение на общо 10 до 15 минути.

Друг вариант е да опитате с царевично нишесте. Добавете достатъчно вода, за да направите паста. Нанесете директно върху кожата.

Кисело мляко. Нанесете кисело мляко върху всички изгорели места. Изкъпете се с хладен душ, след което с леко потупване на кърпата подсушете кожата.

Чаени торбички. Ако клепачите ви са изгорени, прилага пакетчета, напоена с хладка вода, за да се намали подуването и да помогне за облекчаване на болката. Чаят има танинова киселина, която има свойстовто да облекчава болката от слънчево изгаряне.

За да намалите болката и сърбежа, смесете 1 чаша бял оцет с вода. Оцетът може да успокои раздразнената от слънце кожа.

Содата бикарбонат смесена с вода също може да ви спаси от болезнените зачервявания. Тя е напълно нетоксична и ще се успокои болката.

Овлажнете кожата си. След всички тези методи за обезболяване и спиране на сърбежа, кожата е възможно да се почувства наистина суха. Не пестете от лосиона си за тяло. Добре хидратираната кожа е една крачка по-напред в заздравяването след изгаряне.

Успокойте кожата с няколко натурални лека срещу слънчево изгаряне

naturalni leka sreshtu slanchevo izgarqne

Поръсете кожата си с талк. По този начин ще сведете до минимум триенето. Надуваем дюшек може да ви помогне да спите по-лесно. Ако краката ви са изгорели и подути, вдигнете ги над нивото на сърцето, за да се спре подуването.

Пийте повече течности и яжте храни богати на сокове. Приема им също подобрява възстановителните функции на кожата. Едно парче диня например осигурява 5 пъти повече хранителни вещества за кожата, отколкото 1 чаша вода. Когато имате възможност си похапвайте и други вкусни за сезона плодове. Сред полезните за кожата храни е и цвеклото.

Ако имате мехури, значи изгарянето ви е много сериозно. Важен съвет е да не се опитвате да белите кожата си. По добре е изгорената кожа да не остава открита, а махайки кожата е като да оставите отворена рана. За да премахнете течността в мехура, стерилизирайте тънка игла и я нагорещете с пламък. Можете да направите това 3 пъти в първите 24 часа.

Имайте в предвид, че след едно изгаряне на повърхностния слой на кожата, са и нужни от 3 до 6 месеца за цялостното и регенериране. Бъдете изключително внимателни в този период, докато сте под слънце. Защитете я добре с подходящи кремове и дрехи. Консултирайте се с лекар, ако получите гадене, втрисане, висока температура.