chervenoto vino zashtitava zabite

Виното е алкохолна напитка получена след ферментацията на грозде или други плодове. Естествения химичен баланс на гроздето му позволява да ферментира без добавяне на захар или други помощни вещества. Дрождите усвояват естествените захари в гроздето и го превръщат в алкохол. От различните видове грозде и дрожди се получава различно вино. Най-известните видове вино са резултат от много сложни взаимодействия между биохимичното развитие на плода, реакции, включени в процеса на ферментация и човешка намеса.

Виното защитава зъбите от кариес

zashtita ot kariesi s vino

Виното съдържа химикал, който предпазва зъбите от кариес. Според ново проучване се оказа, че виното определено има място и в банята до водата ви уста. Има вероятност да се превърне в следващата прищявка при почистването и защитата на зъбите. Ако го задържите в устата си за времето, в което го правите с водата ви за уста, виното може да се окаже по-ефективно от нея дори. Лечебните свойства на червеното вино датират още времето на древните египтяни. Ресвератролът*, антиоксидант в червеното вино се оказва, че има защитен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак, но това са само вътрешните ползи. Червено вино съдържа вещества, които значително намаляват бактериите в устата.

*Ресвератролът е стилбеноид, вид естествен фенол и фитоалексин, който се произвежда по естествен път от няколко видарастения, когато те биват атакувани от патогени като бактерии и гъби. Редица изследвания върху животните и хората се занимават с ефектите на ресвератрола. Все още са спорни ефектите му върху продължителността на живота на много опитни организми, като те не са добре проучени при плодовите мушици, кръглите червеи и рибите с ниска продължителност на живота. Наблюдавани са противоракови, противовъзпалителни, намаляващи кръвната захар и други доброкачествени сърдечносъдови ефекти при лабораторни опити с мишки и плъхове. Тези резултати не са все още повторени върху хората.

Виното като част от устната хигиена

vinoto zashtitava ot kariesi

Ако сте решили да изпробвате този нов метод с вино, за да защитите зъбите си от кариес – тогава просто го използвайте по начина, по който ползвате водата ви за уста. Жабуркането има по-голям ефект от това просто да го пиете, понеже се задържа за по-дълго време в устата и има време да окаже въздействието си, което е да предпазва зъбите от кариес (по-добре не го правете на първа среща). За улесненеие на процедурата оставете малка бутилка вино в банята, за да ви е „под ръка“. Ако се притесняване от оцветяването на зъбите от киселините, които съдържа виното – недейте. Просто след пиене или жабуркане с вино изплакнете с чаша вода и ги измийте с паста за зъби.

Пък кой знае, може повече да не ви се наложи да си купувате вода за уста.