полезни храни

Има 10 полезни храни, които помагат за по-бързо заспиване. Научете кои са те и ги използвайте преди сън!

Има няколко сънотворни храни, които могат да функционират под формата на среднощни закуски или диетични добавки, за да ви помогнат да си настроите вътрешния часовник в режим възстановяващ сън и ако сте от хората, които не обичат да приемат лекарства, опитайте да излекувате безсънието, което пречи на тялото и ума ви да си починат и възстановят (да не споменаваме красотата) с консумация на полезна храна.

10 полезни храни, които помагат за по-бързо заспиване

полезни храни

Нахутът в хумуса са ценен източник на триптофан и витамин В6, който помага да се произведе сънотворният хормон мелатонин. Ако търсите по-здравословна, нискокалорична среднощна закуска, опитайте една филийка пълнозърнест хляб с хумус или малко хумус с бисквити.

  • Зърнена закуска.

Храната, към която много хора се обръщат в случай, че са тъжни и уморени, но не могат да заспят, се оказва, че има сънотворен ефект. Много зърнени каши като Cheerios и настъргани сортове пшеница съдържат витамин В6, който е едно от нещата, които ще направят по-лесно и спокойно заспиването.

полезни храни

  • Сирене и крекери.

Протеинът в сиренето осигурява триптофан, а калцият в него също помага на хората да заспиват по-лесно. Съчетано с въглехидратите в бисквитите, които могат да помогнат за по-бързото отчитане на триптофан до мозъка, комбинацията е здравословен начин да спрете да се въртите в леглото.полезни храни

  • Къдраво зеле.

Този суперхрана може да се похвали с висока концентрация на калций, който е полезен за задвижване на хормоните на съня в действие.

  • Семена.

От слънчоглед през лен да сусам, няма да бъде трудно малките семена да се обработят от стомаха преди лягане, а освен това семената съдържат сравними нива на триптофан с пуешкото месо.

полезни храни

  • Пълнозърнести култури.

Булгурът, ечемикът и пълнозърнестите храни са богат източник на магнезий, който ви помага да останете непробудно заспали и освен това насърчава производството на инсулин, което може да направи производството на триптофан по-активно в тялото.

  • Банани.

Бананите сервират  успокоителните триптофан и магнезий, плюс калий, който отпуска мускулите и се смята, че помага на хората да останат заспали.

полезни храни

  • Кисело мляко с мед.

Хората често препоръчват пиенето на топло мляко като средство да се върнем към съня, заради калция в него, който помага на хората за обработката на триптофана и мелатонина в организма. Но тъй като всеки млечен продукт съдържа калций и Американската асоциация на съня препоръчва комбинацията на кисело мляко и мед (който от своя страна съдържа успокояваща глюкоза) като полезни храни, които могат да излекуват безсънието.

  • Ядки.

Ядките (бадеми, орехи, фъстъци и т.н.) съдържат умерени нива на триптофан и са засищаща среднощна закуска за похапване, ако се събудите гладни в средата на нощта.

полезни храни

  • В дългосрочен план – риба.

Може би не планирате да ставате от леглото и да хвърлите филе от риба в тигана, но то е добър начин да се спомогне за поддържането на нивото на мелатонин в кръвта, особено когато се ядат повече риби като сьомга и риба тон. Рибите са изобилни източници на витамин В6, който произвежда мелатонин.

източник:marieclaire.com