Храни

Ползите от хапването на круши

polzite ot hapvaneto nakrushi

Още от древността крушите са високо ценени и явно не е случайно, затова ще ви разкажем за ползите от хапването на круши. Омир ги е наричал „дар от боговете“. Диетолозите ги смятат за мощен извор на енергия и хранителни вещества. Не подценявайте ползите за здравето. Докато си хапвате ябълката, помислете колко здравословна закуска би била една круша. Освен. че засища стомаха, тя намалява и захарния глад. А защо да не си спестите една вафла? Крушата съдържа големи количества основни хранителни вещества, фибри, стимулира имунната ви система, подобрява цялостното ви здраве. Мощните антиоксиданти, които съдържа не са за подценяване, защото помагат в борбата с рака. Следващият път, когато изгладнеете, хапнете една круша и се възползвайте от всички ползи за здравето. В следващите редове ще ви споделим няколко основни ползи от хапването на круша.

Основни ползи от хапването на круши

polzi ot krushi pohapvane zdravoslovni

1. Крушите помагат за правилното функциониране на сърцето. За жалост напоследък сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртност сред населението по света. Хубавата новина, е че учени са установили, че изяждането на една круша на ден може да намали риска от инфаркт или инсулт с до 5о на 100. Диетичните фибри, които се съдържат в крушите запазват сърцето здраво. Също така крушите намаляват нивата на лошия холестерол и високото кръвно налягане. Какво по-хубаво от това да намалите лекарствата си?

2. Плодът е изключително ефективен за очите. Високото съдържание на антиоксиданти и витамини, го прави един от най-полезните плодове за очите. Предпазва ги от различни болести.

3. Крушите увеличават умствената енергия и покачват основните нива на енергия в организма. Установено е, че една круша съдържа средно 15% от необходимата ви дневна енергия. Така че, ако се почувствате уморени в ранния следобед, изяжте една круша и значително ще се освежи организма ви и ще свършите задачите си по-бързо и ефективно. Ако ги добавите и в сутрешните си шейкове и фрешове, няма да сгрешите.

Вълшебният плод крушата

4. Контролирайте кръвната си захар с круши. Имат нисък гликемичен индекс – 38. Предпазват от покачване на кръвната захар, освен това спомагат за загубата на теглото. Високите нива на хранителни вещества ви засищат и намаляват апетита. Не сте забравили и за стимулирането на имунната система, нали?

5. Предпазват от ракови заболявания. Поради голямото количество фибри, което съдържат, предпазват от различни ракови заболявания. Богати са на мощни антиоксиданти и съдържание на витамин С. Средно 11% от витамина съдържа всяка круша. Нещо повече, крушите съдържат хидроксиканелена киселина, която помага за предотвратяването на рака на белия дроб и стомаха.

В днешно време ползите от похапването на круши са подценени. Надяваме се това да се промени с наша помощ. Печени, консервирани или сурови, крушите имат много ползи за здравето ни.  Отделно от ползите, които ви споменахме по-горе, яденето на круши помага за подобряване на храносмилането, предотвратяването на запек, намаляване на възпаленията, облекчаване на треска, подобряване на здравето на костите и много други. Не ви съветваме да ядете консервирани круши, но ако ги обичате, изберете такива, които не са с добавена захар. Можете да използвате крушите в шейкове, салати, десерти, сандвичи или да им се насладите печени с канела, мед и орехи. Един от любимите ми начини да си похапвам круша е като я нарежа и добавя към салата от спанак с пармезанов дресинг. Ами вие? Кой е любимият ви начин да ядете круши?