Храни

Причини защо сме постоянно гладни

glad prichini hrana

zashto sme postoqnno gladni

Сигурни сме, че ще ви бъде любопитно да научите кои са виновните причини защо сме постоянно гладни. Всъщност, вероятно вече изминаха около два часа и половина, откакто хапнахте за последно, а вече изпитвате глад. Това усещане ви е добре познато и като че ли стомахът ви е една бездънна яма. Похапванията между основните хранения са необходимост, но защо все пак не чувствате ситост? Учените и лекарите обясняват основните четири причини за това.

Причини защо сме постоянно гладни

prichini za postoqnen glad

Имате бърз метаболизъм

Някои дами са родени истински щастливки, а други трябва да тренират усърдно, за да засилят метаболизма си. Съответно колкото по-бързо се случва обмяната на веществата в организма, толкова по-често той ще се нуждае от нова порция „гориво“. Бързият метаболизъм позволява приемането на 100-400 повече калории дневно, без това да се залепи върху талията.

Ядете рафинирани храни

Преработените храни като бисквити, бял хляб, готови салатени сосове и други подобни повишават рязко кръвната захар. Нивата й рязко спадат скоро след приема на такава храна и чувството за глад се усеща много по-силно. Изследванията показват, че храните с високо съдържание на захар и мазнини вредят на химикалите в мозъка, които реагират на настроенията и от там водят до депресия и преяждане. Намалете приема на пакетирани храни и се придържайте към пълнозърнестите въглехидрати през деня.

Имате проблем с хормоните

ПМС е едно, но съществуват някои  хормонални главоблъсканици в тялото ви, които ви карат да ядете постоянно. Наличието на хипертиреоидизъм  (повишена функция на щитовидната жлеза) е сред най-често срещаните причини  да се чувствате постоянно гладни. Болестта на Грейвс – имунно заболяване, засягащо щитовидната жлеза, е най-вероятната причина за това състояние. Междувременно, хипогликемията и диабета също могат да предизвикат тези чести и неприятни усещания за глад. Ако смятате, че във вашия случай това е възможно, непременно се консултирайте с лекаря си, който да назначи изследвания за хормонален дисбаланс.

Бъркате апетит и глад

Проучванията показват, че не всички жени, които изпитват глад са наистина гладни. Гладът е първичен биологичен нагон, който се асоциира с физически симптоми като къркорещ звук от стомаха,  главоболие, треперене и чревни контракции, които водят до него.  Апетитът е психологическа причина, водеща до желание за ядене на определена храна. Опитайте се да диференцирате причината за глада си.