zashto sme postoqnno gladni

Сигурни сме, че ще ви бъде любопитно да научите кои са виновните причини защо сме постоянно гладни. Всъщност, вероятно вече изминаха около два часа и половина, откакто хапнахте за последно, а вече изпитвате глад. Това усещане ви е добре познато и като че ли стомахът ви е една бездънна яма. Похапванията между основните хранения са необходимост, но защо все пак не чувствате ситост? Учените и лекарите обясняват основните четири причини за това.

Причини защо сме постоянно гладни

prichini za postoqnen glad

Имате бърз метаболизъм

Някои дами са родени истински щастливки, а други трябва да тренират усърдно, за да засилят метаболизма си. Съответно колкото по-бързо се случва обмяната на веществата в организма, толкова по-често той ще се нуждае от нова порция „гориво“. Бързият метаболизъм позволява приемането на 100-400 повече калории дневно, без това да се залепи върху талията.

Ядете рафинирани храни

Преработените храни като бисквити, бял хляб, готови салатени сосове и други подобни повишават рязко кръвната захар. Нивата й рязко спадат скоро след приема на такава храна и чувството за глад се усеща много по-силно. Изследванията показват, че храните с високо съдържание на захар и мазнини вредят на химикалите в мозъка, които реагират на настроенията и от там водят до депресия и преяждане. Намалете приема на пакетирани храни и се придържайте към пълнозърнестите въглехидрати през деня.

Имате проблем с хормоните

ПМС е едно, но съществуват някои  хормонални главоблъсканици в тялото ви, които ви карат да ядете постоянно. Наличието на хипертиреоидизъм  (повишена функция на щитовидната жлеза) е сред най-често срещаните причини  да се чувствате постоянно гладни. Болестта на Грейвс – имунно заболяване, засягащо щитовидната жлеза, е най-вероятната причина за това състояние. Междувременно, хипогликемията и диабета също могат да предизвикат тези чести и неприятни усещания за глад. Ако смятате, че във вашия случай това е възможно, непременно се консултирайте с лекаря си, който да назначи изследвания за хормонален дисбаланс.

Бъркате апетит и глад

Проучванията показват, че не всички жени, които изпитват глад са наистина гладни. Гладът е първичен биологичен нагон, който се асоциира с физически симптоми като къркорещ звук от стомаха,  главоболие, треперене и чревни контракции, които водят до него.  Апетитът е психологическа причина, водеща до желание за ядене на определена храна. Опитайте се да диференцирате причината за глада си.