Храни

Ползите от кафето – не го заменяйте

polzite ot kafeto cherno zeleno na zarna

Натъкнахме се на няколко изследвания, които са открили ползите от кафето и подкрепят кофеиновия ни навик. Знаем, че много от нас не могат да функционират нормално преди първата им чаша кафе. Сякаш само отпиването на няколко глътки от тъмната напитка е способно да отвори сетивата ни. За някои хора пиенето на кафе се е превърнало в навик обаче, a не в нужда.  Доста фенове на кофеиновата напитка са се опитвали да откажат приема й, някои дори в продължение на години.

За ползите от кафето когато е в умерени количества

kafe polzi espreso chasha

Няма да ви оставяме повече да се чудите какви точно са ползите от кафето. Малките зърна са способни да облекчават болки в мускулите. Пиенето на кафе преди тренировка (преди каквато и да е физическа активност) е доказано, че предотвратява болезнеността след тренировка.  Умерени дози кофеин могат да намалят болката с близо 50 на 100.

Ползите от кафето продължават. То подобрява паметта. Има изследвания,доказващи, че кофеинът има положителен ефект върху паметта и мисловните процеси, по-специално когато става въпрос за страдащите от болестта на Алцхаймер. Мишки с еквивалент на гризачи с болестта на Алцхаймер, на които са давали кофеин смесен с питейна вода са намалили нивата на протеин в мозъка, което е ключов аспект при заболяването.

Кафето може да ви помогне да се раздвижи перисталтиката, понеже е мощен стимулант, който насърчава мускулните контракции в храносмилателния тракт.

Ползите от кафето – известни и неизвестни

polzite ot kafeto na zarna espreso

Кофеиновата напитка е превенция срещу диабет. Антиоксидантите в кафе са показни за намаляване риска от диабет, сърдечни заболявания, някои видове рак, камъни в жлъчката и Паркинсон. Дори и да ви изглежда несериозно това изказване, защото сте млади, с 1 кафе на ден може да благодарите на организма си в бъдеще и да предотвратите тези здравни проблеми.

След всички ползи от кафето, за което споменахме, ще признаем, че кафето не е вълшебна напитка. Пиенето й в твърде големи количества може да допринесе за високо кръвно налягане, проблеми със съня, главоболие и проблеми с храносмилането. Само не забравяйте да се придържате към 50 до 100 милиграма на ден кофеинови напитки (препоръчваме да не е повече) и ще сте в топ форма.