Храни

Сушилня за плодове – необходима ли ни е?

sushilnq za plodove

sushilnq za plodove

Ако все още нямате сушилня за плодове и се чудите как би ви била полезна, веднага ви казваме, че може да я използвате с цел да запазите плодове за сезон, в който не растат. В изсушен вид, те отново са подходящи за консумация. Някои хора дори повече ги харесват така. А и могат да се използват като меню по време на строги диети. Спомняте ли си периоди в детството, когато баба ви на село е нанизала ябълки на въженце в горещите летни месеци? Е, днес не се налага и вие да правите същото, защото е измислен уред, който да свърши тази работа, запазвайки всички витамини и минерали на плода. Радвайте се на полезните вещества, които се съдържат в плодовете през цялата година.

Храните могат да се развалят поради съдържащите се в тях микроорганизми. Причина за негодността им могат да бъдат и ензимни реакции в самия продукт. Бактерии, дрожди и плесени, живеят когато около тях има достатъчно количество влага. Именно те са причината за развалянето на храната. Намаляването на водата в плодовете и зеленчуците, предотвратява растежа на тези микроорганизми и забавя ензимните реакции. Чрез изсушаването на продуктите ни, успяваме да предотвратим развалянето им в суха среда.

Използвайки сушилня за плодове, можете да си спестите и допълнителни разходи за пазарене, защото несезонните плодове обикновено са по-скъпи. Има вариант да намерите някои от тях на пазара, защото се внасят или се отглеждат по изкуствен начин в родината ни, но определено струват повече. За да си направите сушени плодове с този уред, ще са ви необходими от 8 до 12 часа, преди да са готови за консумация.

Ако вече сте се сдобили със сушилня за плодове, време е да се насочите към пазара. Избирайте само пресни продукти, защото ферментиралите или дефектните, няма да доведат до добри резултати след преработката им. Измийте ги добре и ги нарежете на тънки резени. Така по-лесно ще се изсушат. Опитайте се парчетата да бъдат еднакви по големина. Ще си гарантирате изсушаване по едно и също време и няма да се налага да връщате останалите в уреда за дообработване. Ако мислите да поставяте плодове, които са склонни към окисляване, като ябълки или круши, препоръчително е да ги намажете с цитрусова киселина преди поставянето им в уреда. Така ще запазите добрия им външен вид преди, по време и след обработката.

В своята сушилня за плодове, можете да поставите и зеленчуци. Ако сте решили да обработвате броколи, карфиол, грах, целина, моркови, царевица или картофи, препоръчително е да ги потопите във вряща вода за 3 до 5 минути преди да ги сложите за сушене. Така ще ускорите процеса. По желание, можете да добавите сол, захар и подправки на вкус. След това наредете зеленчуците, нарязани на филийки и се старайте да не ги препокривате. Един ред е достатъчен. След това ще сложите останалите. В упътването за потребителя на самия уред, можете да видите времето за приготвяне.

Когато времето за сушене изтече, проверете зеленчуците или плодовете си дали са готови, като изкарате едно- две парченца от уреда. Оставите ги да изстинат и ги опипайте с пръсти. Ако не усетите никаква влага при допир, това означава, че са готови. За да сте по-сигурни, отрежете на две парченцето и опипайте краищата. Ако усетите влага, трябва да ги върнете обратно в своята сушилня за плодове. След като са напълно готови ги оставете да се охладят напълно за около 60 минути, преди да ги пакетирате. Така няма да се запарят в опаковката или буркана, което от своя страна би създало влажна среда. Преди да затворите окончателно буркана е необходимо той да стои отворен в период от 7 до 10 дни. Разклащайте го всеки ден по малко, за да сте сигурни, че е изчезнала цялата влага от съда. След това, затворете с капачка за няколко часа. Ако видите конденз по стените на съда, върнете ги обратно в уреда си за сушене.

За да се съхранят правилно е необходимо съда да е херметически затворен, да се държи на сухо и тъмно място. Ако всички необходими условия са спазени, плодовете и зеленчуците ви могат да издържат до една година.

Списък с плодове и зеленчуци, подходящи за сушене: ябълки, цвекло, кайсии, моркови, банани, сладка царевица, череши, боровинки, чесън, кокос, фурми, сини сливи, гъби, бамя, грозде, лук, нектарини, пащърнак, праскови, копър, магданоз, круши, ананас, чушки (червени, зелени и лютиви), картофи, киви, тиква, годжи бери, манго и други.