Боядисване на яйца с лук и червено цвекло. Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.
Как да боядисаме Великденските си яйца с лук?
Боядисайте великденските яйца, използвайки зеленчуците си и билките от кухненския шкаф. Лукът, цвеклото, куркумата и други билки ще ви свършат чудесна работа. С тях боядисването на яйцата ви ще бъде забавно, лесно, екологично чисто и нетоксично и всички от семейството ще могат да се включат и да се позабавляват. Ще създадете красиви пролетни картинки.
Необходими материали за естествено боядисване на яйца с лук
Необходими продукти за боядисване на яйца с природни съставки:
яйца
3-4 купички с различни зеленчуци (напрмер 1 купа с шайби от червен лук, 1 купа с тънки резенчета цвекло, една с разтворено пакетче куркума)
3-4 купички с различни листа от билки (кориандър, магданоз, бамбук, здравец, копър)
2 супени лъжици оцет
зехтин
чорапогащник
ножица
8-10 връвчици
Как се приготвя?
1. Смесете водата и оцета в тенджера и поставете на котлона да заври.
2. Слагате и люспите от лук вътре (за оранжев цвят), в друга тенджера пробвайте с тънките резени цвекло (за червено).
3. През това време опаковайте всяко яйце с люспи от лука или от другите зеленчуци и листа от билки и го поставете внимателно в чорапа.
Боядисване на красиви Великденски яйца с лук и цвекло
4. След това завържете чорапа с връвчица, плътно, за да не могат да се разместят люспите на лука. Процедирайте по същия начин и с другите яйца.
5. След като сте приключили с опаковането поставете яйцата в тенджера и ги сварете, както обикновено за десетина минути.
6. След сваряването на яйцата ги извадете с помощта на супена лъжица и ги оставете да се охладят и ги разопаковайте внимателно. Резултатът е уникален.
7. Намажете със зехтин за блясък.
Много красиви Великденски яйца
източник: www.hgtv.com