жива плет

Градинската жива плет е чудесна опция за дефиниране на границите в градината или двора, а също така за отделяне на различни зони в откритите пространства. Самият жив плет е вид храст с бели уханни цветя и ражда отровни черни горски плодове. Ако се грижите правилно за него, той може да бъде „приучен“ да образува красиви зелени огради, стени с жива растителност и да образува арки или порти над градинските пътеки. Традиционно се отглежда в градини, за да отбележи разделение. Предимно се отглежда в най-крайната външна част на двор и градини, така че да маркира границата.

Зеленият плет е брилянтен начин за създаване на естествено изглеждащо разделение на места, където не бихте искали да използвате стандартни градински огради. Много трънливите живи плетове също са вид възпиращо средство срещу нежелан достъп, тъй като те са трудни да се преминат. Полезно е да се запознаете с условията, при които расте най-добре, за да се радвате на плътни и красиви бордюри, а след това да го използвате за оформяне на зелени декорации за градина.

Градинска жива плет – как да се грижим за нея?

жива плет

Зелената жива плет се нуждае от умерен климат и трябва да се почиства често, за да цъфти. Ако сами решите да посадите този храст в двора и градината си,  първо трябва да изкопаете дълбок ров. В зависимост от това колко гъста искате да бъде зеленината, можете да изберете да засадите един или два реда храсти за жив плет.

След като изкопаете дупките, засадете избраните растения за жив плет на разстояние около 30 сантиметра едно от друго. След самото засаждане на жив плет и през следващата една година трябва да го поливате често и обилно, за да расте буен и здрав.

Ако засадите корените плет на по-малко разстояние един от друг и им позволите да растат на височина, ще можете след време от тях да образувате една буйна, жива и зелена стена. Тя би изглеждала страхотно до басейн, който предполага повече уединение и до който би изглеждала страхотно.

Декорации с жив плет за двор и градина

жива плет

Зелените стени с жива плет трябва да се почистват често, за да изглеждат здрави и красиви. Не им позволявайте да станат прекалено обрасли и ги режете от 2 до 4 пъти на сезон. За да се избегне позволяването на плета да стане агресивен, трябва да премахнете съцветията му, преди да станат на семена. Плетът изглежда много добре, когато е като зелен фон за нежните градински цветя. Ако планирате да засадите нови лехи, защо не изберете място точно пред зеления висок плет?

жива плет

За да се поддържа плътността на вашата жива плет, около вашите дом и градина, я подрежете така, че да бъде по-тясна в горната част  и по-широка в долната част. Тази скосена форма ще позволи на слънчевата светлина да достигне долните листа, за да не загинат и да причинят на храстите по-малка плътност.

жива плет

В зависимост от стила и вида, който предпочитате за вашата жива плет, можете да я отрежете така, че тя да има чисти и линейни форми или органични форми. Можете дори да направите живи декорации за къща и градина, използвайки плет. Осигурете си уединение, като посадите плътна зелена стена зад оградата, за да се наслаждавате на моментите в градината си, без да ви безпокоят погледите на минувачите.

жива плет

За по-модерен вид, който подхожда на живия плет, инсталирайте някакво осветление. Ако сте използвали жива плет в градината си, за да се създадете пътеки или стени, използвайте растенията, за да прикрепите леко външно осветление. Просто закачете верига от светлини върху зелената ограда, така че те да започват да светят, когато падне нощта. Високите храсти и дърветата са идеалния начин за инсталиране на външно осветление с минимални усилия.

жива плет

Използвайте жив плет, за да спечелите повече лично пространство в задния двор или в градината. Той може да израсте буен и висок, извисяващ се над вашите градински мебели, кушетка и дори над големите чадъри. Можете да засадите дървета и цветя за градина около и по протежение на оградата.

жива плет

Живият плет също така е чудесна опция да се отделят съседните къщи и градини една от друга. Уединението може да бъде нещо много важно, особено ако искате вашия дом да има големи прозорци, така че да можете да се насладите на градината и на околностите.

жива плет

Украсете живата плет до басейна с низ от лампички или приказни светлини. Те ще изглеждат прекрасно след залез слънце и по този начин ще получите акцент в осветлението за басейна. Слънчевите лампи могат да се използват за по-зелена и по-екологична нотка.

жива плет

Може да рамкирате пътека, алея или да обособите градина, като подрежете плета до желаната височина. Добавете градински скулптури и други декорации за градина, за да постигнете вида, който искате. Отличително водно съоръжение може да завърши външния вид на зоната.

жива плет

Живият плет може да се използва от външната страна на дома, за да играе ролята на плътна ограда, която освен, че изглежда добре, не допуска чуждите погледи да се взират през нея. Играта със зелен плет на две или повече нива, още повече ако включва различни жив плет видове, създава визуален интерес.

жива плет

Ако искате да се получи по-дебела и плътна жива плет, посадете два реда храсти вместо един. Разбира се, това означава да изкопаете по-голям окоп. Поставете храстите в зиг заг модел, така че те да се развиват заедно, без да се конкурират помежду си за слънчева светлина или за хранителни вещества.

жива плет

Възможно е да се накара плетът да расте над метална арка и да образува нещо като зелена врата или тунел през вашата градина, пътека или вход. Разбира се, че това ще изисква много грижи, доколкото е необходимо постоянно да следите храстите, да ги режете и да им показвате пътя, така че те да могат да растат в посоката, в която желаете.

жива плет

Някои намират използването на живи плетове само в края на имота за малко старомодно и смятат, че може да се използва за много други цели, освен за гранична маркировка. Наистина, използвани в периметъра на градината, живите плетове могат да бъдат приложени по нови начини, които да изпълняват предназначението си и да добавят нещо ново за ландшафтния дизайн.

източник:homedit.com