пролетни цветя

Пролетни цветя – какво и как да засадим през тази пролет, за да се наслаждаваме на красива и впечатляваща градина. Пролетта е този сезон в годината, в който е време възобновление на красивите градини, които отново се превръщат в любими места за почивка и приятни моменти със семейството и приятелите. Време е да се погрижим за най-важното, което осигурява добрия вид на градината – чистотата и нейните цветя. И след като „размразим“ и почистим откритото пространство е време за засаждане на цъфтящи пролетни цветя в градината, които ще осигурят красиви пейзажи и свежи аромати. Ето кои са задължителните градински цветя, които ще внесат цвят и мирис около вашите дом и градина през тази пролет.

Пролетни цветя

пролетни цветя

Мускали.

Тези пролетни цветя са известни още с названието „кукувиче грозде“. Не изискват особени грижи за поддръжка, освен влажна и добре отцеждаща се почва и цъфтят надеждно година след година, като достигат височина 15 – 20 сантиметра. Цветовете им са предимно светло сини на цвят, с бял ръб, но могат да се срещнат и вариации. Листата им изсъхват след цъфтежа, но през есента се възобновяват. Това ги прави идеални за засаждане като многогодишна граница сред останалите цветя за градината. Засаждането на маса от тях гарантира отклоняваща вниманието сцена в пролетната градина.

Семената им се засаждат в почвата на дълбочина 6 – 8 сантиметра. Изискват топло и слънчево до полусенчесто място в градината. Разсаждането им се прави през 5 или 6 години. Цъфтят от март до май месец. Подходящи за засаждане в непосредствена близост до мускари са лалетата и нарцисите.

пролетни цветя

Син минзухар.

Тези пролетни цветя се срещат в зашеметяващо лилаво, разкошно жълто или чисто бяло, за да отговарят на настроението на вашата градина през пролетта. Те са сред най-ранните цветя за градина и сякаш осветяват бледия двор през късната зима и ранната пролет с весел цвят. Засаждането им е лесно и ако посадите много грудки още през есента, само наблюдавайте как без никакви грижи тези растения се размножават с течение на годините и създават участъци с малък букет пролетни цветя.

пролетни цветя

Лале.

Каква пролет би била без лалета? Ако засадите от вида „Murillo Mixed“, които са микс от двойни лалета, те ще цъфнат рано и ще донесат  дъга от щастливи нюанси към пейзажа на градината и ще я красят в продължение на около шест седмици. Подобно на зюмбюлите на мускари, те могат да стоят самостоятелно посадени или да се смесят добре с другите пролетни цветя в градината. Комбинирайте ги с късно цъфтящи лалета за още по-издръжлив дисплей.

пролетни цветя

Зюмбюл.

Едни от най-ароматните пролетни цветя със звездовидни цветчета и популярен мирис парфюмират въздуха в градините. Срещат се в лилаво, бяло, розово и синьо и изглеждат страхотно както засадени самостоятелно, така и в смесени лехи сред лалета или нарциси. Когато се откъснат за ароматен букет сред останалите стайни цветя, те запазват аромата си до две седмици, което внася уханието на пролетното градинско цвете и на закрито в дома.

пролетни цветя

Алиум.

Тези люлякови глобуси не са само ефектни, но ще красят градината когато останалите пролетни цветя започнат да вехнат. В семейство лукови влизат около 1250 вида и това го прави един от най-големите родове растения в света. Многогодишните растения стигат височина от 5 до 150 сантиметра. Повечето луковични представители на рода се размножават чрез семена или образуване на малки луковици. Някои видове Лук се използват за своеобразни градински растителни бордюри заради архитектурните си качества,, особено по-големите.

пролетни цветя

Има много идеи за градината, които включват включването на групи пролетни цветя с определен цвят. Малки групи от грудки, закътани сред многогодишни растения, храсти, или декоративни камъни, създават ярки акценти. Използвайте видове с големи цветя като нарциси, лалета и алиуми и групирайте няколко заедно, така че да направят силно визуално изявление.

пролетни цветя

Съобразеното комбиниране на цветовете е сред другите идеи за градини, които може да използвате. Луковичните растения  изглеждат страхотно сами по себе си, но са спиращи дъха в цветни комбинации. Защото избирането на комбинации, които цъфтят заедно може да бъде предизвикателство, започнете с предварително опаковани луковици на пролетни цветя в каталозите или в местния градински център.

пролетни цветя

Ако искате още идеи за градина, която направо да зашемети, добавете трайни насаждения като теменуги още през есента заедно с пролетните луковици за нокаут шоу. Зимзелен, кукуряк и пълзящ флокс също са добри партньори за вашите луковиците на пролетните цветя.

пролетни цветя

Можете да създадете пролетни букети цветя чрез засаждане на слоеве. Например, засадете нарциси на около 15 сантиметра дълбочина, а след това мускали на 8 сантиметра над тях. Скрийте падналите листа като смесите луковици на пролетни цветя с такива на трайни насаждения, за да помогнете да се скрият падналите листа на грудките, които паднат. Например, божури и здравец вършат чудесна работа за покриване на зеленината от алиум, а brunnera е чудесно за скриване на листата на нарцисите.

пролетни цветя

С още идейки за градината може да разширите дисплея на пролетните цветя чрез засаждане на приличащи си луковици, които цъфтят по различно време.  Например опитайте да засадите три вида златни нарциси в една леха: „Arctic Gold“, който започва да цъфти от началото до средата на пролетта, „Primeur“, който цъфти в средата на пролетта, и „Pay Day“, която цъфти от средата до края на пролетта.

пролетни цветя

Обърнете внимание на зеленината. Някои сортове грудки имат пъстра зеленина и избора им добавя интерес към пейзажа, дори и след като цветята избледняват. Някои топ избори включват лалета от сортовете ‘Unicum’, ‘New Design’ и ‘Red Riding Hood’; Camassia ‘Blue Melody’ and ‘Sacajawea’и Fritillaria imperialis ‘Aureomarginata’.

пролетни цветя

Маркирайте късни трайни насаждения. Някои трайни насаждения, като Пеперудено растение и целогодишен хибискус, са изключително бавни, за да се събудят през пролетта. За да се предпазите от създаването на голи петна в градината през пролетта, смесете някои пролетни цъфтящи луковици. Листата на луковиците ще започнат да избледняват, когато трайните насаждения започват да растат.

пролетни цветя

Направете поляна с пролетни цветя. Сибирски синчец, минзухар и мускали са ефектни, когато цъфтят по стотици в началото на пролетта, освен това те лесно се разпространяват. Това ги прави идеални за засаждане в тревни площи и под дървета, за да създават цветни „ливади“. За естествен вид, ги хвърлете от шепата си и ги насадете там, където са се приземили.

пролетни цветя

източник:traditionalhome.com

bhg.com