орхидея

Орхидея дендробиум е едно от най-красивите цъфтящи цветя. Екзотично е и доста необичайно. Създадено е благодарение на Олоф Шварц през 1799 година. Днес можем да идим растението в повече от 1200 вида. Най-често срещано е в Югоизточна Азия, Китай, Япония, Индия, Филипините, Индонезия, Австралия, Нова Гвинея, Виетнам и много от островите в Тихия океан. Името му произлиза от гръцката дума „Dendron„, която означава „дърво“ и „bios“ – „живот„. Съчетанието може да бъде преведено като „човек или растение, който/което живее по дърветата“. Орхидеята, в своята родина расте по дърветата си, умее да се увива около стъблото им, а вода черпи от кората му. Неслучайно може да се срещне не в обикновена пръст (почва), а в саксия с дървени парченца и кори от дърво.

Напояване на орхидея дендробиум:
Препоръчително е да поливате своята орхидея дендробиум сутринта, така че вечерта да е полу-суха. Колко често да го правите зависи от това колко е голяма саксията, в която сте го поставили, както и от материала, от който е направена. Обикновено орхидеите се поставят в малки (тесни), но високи саксии. В този случай, поливане два пъти седмично е нормално. Когато поливате растението, поставете го в мивката и използвайте хладка вода. Не използвайте омекотена или дестилирана вода. Нека водата тече за минута на слаба струя. Позволете на растението се отцеди напълно преди да го върнете на мястото му.

Светлина:
Орхидея дендробиум се нуждае от много светлина, но не пряка слънчева. Харесва леко сенчести места. На южния прозорец ще се чувстват най-добре. Източно или западно изложение са задоволителни, ако са светли (избягвайте пряка слънчева светлина, с изключение на началото или края на деня).

Температура:
Орхидея дендробиум може да издържа на високи температури, ако е предоставена адекватна вентилация и влажност. Растат най-добре, когато температурата е между 18° С и 21° С през деня и между 12º С до 15º С през нощта. Имайте предвид, че ако го държите близко до прозореца на перваза, температурата ще бъде по-ниска или по-висока от тази на помещенията в дома ви (в зависимост дали в момента пече слънце или е зима).

Тор:
Използвайте тор за цъфтящи цветя. Веднъж месечно промивайте с чиста вода, за да се изхвърлят натрупаните в почвата соли.

Съвети:
Внимавайте за това растението ви да не седи във вода, тъй като това ще доведе до изгниване на корените.

Осигурете на растението си циркулация на въздуха около тях. В противен случай може да предизвикате проблеми с нашествия на насекоми или хващане на гъбички. Малък вентилатор ще допринесе за осигуряването на добра циркулация на въздуха около растението.

Когато вашата орхидея дендробиум спре да цъфти, можете да отрежете стъблото на цъфтежа до заспала пъпка. Не прекъсвайте високия тънък ствол, защото новата избивка на цветето ще излезе от там. Продължете поливането и торенето в рамките на една година, за да започне да цъфти отново.

Когато решите да направите пресаждане на орхидея, използвайте саксия, която е само с една идея по-голяма от предишната. Ако изберете прекалено голяма, това ще забави растежа и ще намали цъфтежа значително. Пресаждайте го на всеки две до три години, не по-често.