езера в двора и градината

Вижте някои от най-красивите идеи за малки езера в двора и градината, които може да си направите. Намирането на нови ефектни идеи за градината, които да внесат интерес по лесен и достъпен начин, може да се окаже не толкова лесна задача. Въпреки, че любовта към растенията и търсенето на връзката с природата е водещото, което обикновено вдъхновява хората да приведат своите идейки за градината в съществуващ декор за екстериора, няма съмнение, че тези открити области са известни също така и с поразяващото влияние, което може да направи външния им вид. Наличието на дом и градина предоставя възможността да се вдъхне повече жизненост и цвят в имота. Градината може да стане място за сядане и почивка на чист въздух или място, на което  да се насладим на домашни ястия под открито небе и да забавляваме гостите си.

Независимо дали разполагате с голям двор или малко парче земя, превръщането на това пространство в градина определено изисква много мислене и планиране. Докато растенията и уханните цветя за градината могат да бъдат основната атракция на всяка градина, все още има много неща, които можете да направите, за да бъдат външния вид и усещането там невероятни. Едно от тези неща е инсталиране на езерце. Също както самите градини, езерата съществуват в разнообразие от форми, размери и стилове. Малките езера може да внесат нов елемент към различните дворове и градини като цяло. Ако искате да видите точно колко страхотно може да изглежда едно езеро в градината, определено ще се влюбите в тези примери. Ето едни от най-красивите идеи за градина с езеро.

Идеи за малки езера в двора и градината

езера в двора и градината

Малките езера с необичайна форма могат да предложат чудесна гледка, особено ако се намират в непосредствена близост до зоната с градински мебели.  В този случай една от стените, които ограждат зоната за хранене, е прозрачна и предоставя възможност за наблюдаване на водата в езерото и плуващите в нея риби. Дебелината на стъклото се изчислява въз основа на следната информация: размерите на езерцето и височината на горната част на стъклото, както и нивото на водата. Предоставящият гледка към дъното прозорец добавя фантастично измерение в декоративното езеро и е много полезно, за да се следи постоянно отблизо здравето на рибките, без да се налага да се ловят в мрежата.

Градински и дворни езера с различни конструкции

езера в двора и градината

Дворът и градината на модерните домове могат да посрещат посетителите си по един съвременен и впечатляващ начин с езеро с водопад, излизащ от каменната стена. Тук линиите са изчистени и предпочитанията са към правоъгълните форми. Зелената жива зеленина присъства под формата на водни и влаголюбиви растения, като една част от тях са разположени във самата вода, а други – около водния басейн. Макар и малък, водопадът е източник на приятни звуци, чието ромолене действа успокояващо на сетивата и го превръща във фокусна точка на откритото пространство.

езера в градината

Ето още един пример за това как креативно измислените езера могат да бъдат част от ефектната декорация на градината. В това красиво оформено пространство магията започва още при влизането, защото, за да се стигне до входа, се преминава върху стъклени панели, под които се намира част от езерото. Това създава усещането, че човек се придвижва по водата, което създава чувство за случващо се пред очите му чудо.

езера в двора и градината

Добре осветените езера се превръщат във звездата на градината по тъмно. LED лампите могат да издигнат всяко намиращо се върху земята водно съоръжение на по-високо ниво. Ако трябва да се стигне по-далеч, подобно място позволява и инсталирането на аудио система, която да внася приятна музика в градината в топлите летни вечери, когато домакините искат да впечатлят гостите си или да си създадат романтична обстановка. Изглеждащо по този начин, това място освен функционално, се възприема и като вдъхновяващо и успокояващо.

езера в двора и градината

Поставянето на прозорец на повдигнатото езерце с плуващи цветни риби в него е наистина начин за създаване на един своеобразен прозорец в друг свят. Това е като да имате свой собствен аквариум, но изнесен отвън в градината и изглеждащ като прикрепен към езерото. Единственият негатив на тази хипнотизираща конструкция е това, че стъклото трябва да се почиства малко по-често, за да изглежда добре. Равносметката, обаче, си струва труда – за всички дни, през които ще гледате рибите да плуват наоколо под повърхността.

езера в двора и градината

Тази градина е впечатляващо място за бягство от напрежението и проблемите на ежедневието. Тя предоставя възможност за нощно съзерцаване на звездите в небето, докато меките светлини около езерото и пътеката успокояват сетивата и предразполагат към романтика и релакс.  Осветяването на дизайна на градинските езера отваря възприятията за един нов свят.  Планирайте осветление точно, преди да започнете строежа на водното съоръжение. Единствената опасност тук е, че няма да сте в състояние да се изтръгнете от магията край езерото и ще прекарвате летните си нощи под звездите, гледайки как този воден свят оживява.

езера в двора и градината

Тъй като декоративните езера могат да бъдат нещо много повече от малки водоеми със застояла вода. Тя може да бъде магически басейн с плаващи кълба. Ако търсите луксозно усещане за градината, добавете метални или стъклени светещи глобуси. Те могат да бъдат както едноцветни, така и в пъстри цветове.

езера в двора и градината

Градинските езера не винаги трябва да са претенциозни. В зависимост от наличното или подходящото пространство има начини да се създаде едно семпло езеро от една изкопана дупка, покрита с найлон, напълнена с вода и декорирана с  живи влаголюбиви цветя и камъни в различни размери.

езера в двора и градината

Както сами можете да видите от всички примери тук, малките езера или водните съоръжения в градината наистина могат да подобрят дизайна на вашия дом. С наличните много съвременни стилове, както и ясната да възможност да създадете свой собствен в земята на вашата собственост, има идея за дизайн, който се вписва във всяка къща и във всеки интериор. Остава само да вземете лист хартия и молив и да започнете проектирането на своето езеро – а пролетта е точното време за това!

езера в двора и градината

езера в двора и градината

езера в двора и градината

езера в двора и градината

езера в двора и градината

езера в двора и градината

езера в двора и градината

езера в двора и градината

езера в двора и градината

малки езера в двора и градината

 

източник:housely.com