моята градина

Моята градина през април – какво имам да свърша в нея през този месец. Април бележи пристигането на по-топлото време, така че е време да се обърне повече внимание на градината, за да се започне организирането на нещата в нея. Храстите могат да се разкрасят, като се подкастрят в спретнати фигури, изсъхналите клони по дърветата да се орежат, докато листата все още са в етап на образуване, така че може да се види точно това, което се случва с тях. Границите и бордюрите могат да се почистят и оплевят, за да изглеждат по-спретнати, а от тук нататък е добре това да се прави веднъж седмично. Моравата също има нужда от подхранване с подходящи препарати.

Време е да се изчисти езерцето и другите водни съоръжения, както и да се обмислят инвестиции в някои нови водни растения. Също така, времето е подходящо да се започне засаждането на висящи кошници и поставянето на саксии до прозорците, но трябва да се държат здраво по око за драстични промени на времето и за късни слани. Младите зеленчукови растения и посадъчният материал са вече на път, но все още трябва да бъдат под прикритие по същата причина. Това също е добър момент да се засадят летните луковици, които ще внесат цвят и аромат ​​в летните двор и градина по-късно през годината. Ето кои са основните неща, които всеки градинар трябва да направи през месец април. Да подготви своята градина за съживяването, което носи пролетта и да гарантира много приятни мигове за почивка в нея.

Моята градина през април

моята градина

Засаждане на луковици за летни градински цветя.

Важно е по това време на годината да се засадят грудките на всички онези красиви цветя, които ще радват окото през топлите летни дни. За целта е необходимо първо да се подготви почвата и да се гарантира достатъчния дренаж, който да предотврати гниенето на посевите. Някои корени на цветя за градината изискват особено добре дренирани почви. Важно е,  растенията, които се купуват да имат силни издънки и да са засадени в добре подготвена пръст.

моята градина

Окастряне на клонките в моята градина.

Подрязването на пролетно-цъфтящите дървета и храсти след цъфтежа, преди пълното разлистване на листата е важно, докато може да се види формата им по-ясно. Когато се подрежат трайните насаждения, някои растения ще имат полза от това, когато цъфтежа им намалее. Въпреки, че това води до по-малко цъфтеж, цветовете ще бъдат по-големи и с много по-добро качество.

моята градина

Окачване на кошници с висящи пролетни цветя.

Висящите цветя в саксии са едни от най-добрите идеи за моята градина, защото изглеждат чудесно и създават ново, по-високо ниво на растителността. Единични видове (като тази фуксия) или богатите на зеленина кошници с щедра смес от сортове папрат изглеждат особено поразително и са идеални за пролетта. За да изострят погледа ще се погрижат белите виоли и цикламата.

моята градина

Водно съоръжение като фокусна точка в градината ми.

Почистването и поддържането на водните съоръжения, както и на растителността в езерцето също трябва да се направи през април. Това е една от най-забележимите идеи за градини, така че трябва да изглежда в целия си блясък. Могат да се нахранят големите водни растения чрез вмъкване на таблетки със забавено освобождаване на торове и под нивото на почвата около основата на растението.

моята градина

Едногодишните и многогодишните растения в моята градина.

Макар вече да е късно да се засадят голи корен храсти и дървета в пролетните градини, април е месецът, в който е подходящо да се започне засаждането на едногодишни растения. Трайните насаждения, както и тези цветя, които не изискват много грижи са добър избор. Хубаво е също така да се съобразят цветовете им, за да има присъствие на многоцветни багри в откритото пространство.

моята градина

Разопаковане на дървесните папрати.

Дървесните папрати и екзотичните растения принципно се защитават от мразовитото време, така че сега е идеалният момент да бъдат развити. Може да се забележат някои нововъзникващи листа в короната, които да са леко разкрити, както и такива, които да са все още свити здраво и скоро да се развият. Дървесните папрати виреят на закътани, влажни и сенчести места, с много място, така че горната част на растението да може да се разпространява нагоре спокойно.

моята градина

Поставяне на хранилка за птици.

Птичките и пчеличките обичат да навестяват къщи и градини, където могат да си похапнат, така че освен поставяне на редовно заредена хранилка за птици е добре да има и засадени храсти и цветя за градина, които привличат пчелите като сладки теменужки, трайни насаждения като астри и камбанка и цъфтящи храсти като Mahonia japonica и розмарин, например.

моята градина

Поляна с диви цветя в моята градина.

За предпочитане е наличието на  органичен морава или дори площ от тревиста земя, която е по-скоро като една поляна, а не огромна и трудна за поддържане зелена площ, която да изисква редовно и значително поливане, подхранване и борба с плевелите, както и косене, за да се запази в перфектно състояние. Небиологичната морава може да се конвертира бързо и лесно, като се остави в ръцете на природата,  като й се осигури повече свобода на действие. Тя все още може да се коси, но не толкова често и да се остави окосената трева да се разложи, като по този начин се храни земята с естествен азот. Пръските с течни водорасли ще помогнат трева да никне като пищна зеленина.

моята градина

Зеленчукова градина.

Доматите все още трябва да стоят под прикритие, но посеви на чесън, лук, шалот и картофи могат да се посадят в почвата. Все още обаче трябва да се държат под око и да се следи прогнозата за времето за внезапни нощни студове, но зеленчуковите семена могат да бъдат засявани направо в земята сега. Докато младите растения растат, трябва да се държат в безопасност от обилни  валежи и силни ветрове и да се прибира реколтата, както културите стават готови, за да се избегне пренасищане.

моята градина

Време за изкореняване на плевелите в моята градина.

Плевенето веднъж седмично е препоръчително от април, както и мулчирането по малко, но редовно. Всички плевели могат да бъдат контролирани, без хербициди, но постоянните или дълбоко вкоренените плевели може да бъдат много трудни да се изкоренят. Окопаване, ръчно изтегляне, повтарящо рязане и обгаряне са само някои от многото методи, използвани за отстраняване на плевелите.

източник:idealhome.co.uk