зеленчукова градина

Как да си направим органична зеленчукова градина, от която да берем пресни, вкусни и здравословни зеленчуци? За да се радвате на плодородна био зеленчукова градина, трябва да предоставите най-добрите условия за отглеждане на растенията в нея. За повечето корени това означава предимно директна слънчева светлина поне 6 часа на ден и богата на соли почва. Ако тази, която имате в своята градина е бедна, то трябва да я смесите с органична тор. Следвайте и останалите съвети по-долу, за да се радвате на пълна домашна зеленчукова градина, от която да храните цялото семейство с полезна храна, пълна с витамини, минерали и фибри.

Органична зеленчукова градина

зеленчукова градина

Изберете разумно какви растения ще засадите. Някои видове, като доматите, например, са естествено по-податливи на вредители и болестни проблеми, отколкото други.  За да се намалят проблемите, изберете по-устойчиви сортове.

Подхранвайте посевите във вашата зеленчукова градина по естествен начин. За повечето почви наторяването на вашите зеленчуци не е необходимо, но това ще им помогне да растат по-бързо и да дадат по-добри култури. Имайте в предвид, че изгнила животинска тор от растителноядни животни – зайци, коне, овце, пилета е най-добрият източник на хранителни вещества за посевите.

Ако засаждате едни и същи зеленчуци на едно и също място всяка година, на тези участъци могат да се изградят предварително болести, които да не дадат шанс на растенията да поникнат и да се развият. Ето защо е добре да сменяте местата на разсадите си в градината всяка година.

Тъй като много растения, които са засадени много близко едни до други, могат да прихванат и да се заразят от същото заболяване, избягвайте да ги засаждате там, където преди една-две години са били техните предшественици и роднини. Две от най-големите семейства в повечето зеленчукови градини са семейството на домата (домати, чушки, картофи, патладжан) и семейството на тиквата (тиква, тиквичка, краставица, диня).

Един пласт мулч над почвата не само, че ще спомогне за намаляването на плевелите, но също така ще издигне бариера за гъбичните болестни спори, за да не се разпръснат по листата на растенията.  В повечето случаи, един слой мулч от 2 до 5 сантиметра дебелина е най-добре. Един допълнителен бонус – използвайте мулч, направен от органичен материал, който ще се разложи (като какаови шушулки или плевелите без слама). Както се разложи, той добавя органичен материал в почвата.

Отстранявайте редовно плевелите от вашата органична зеленчукова градина. Плевелите не само ще се конкурират с вашите растения за вода и хранителни вещества, но те могат също така да привлекат насекоми – вредители. И много насекоми разпространяват болести, тъй като те се хранят от едно растение, след което преминават на следващото.

зеленчукова градина

Поддържайте чистота във вашата зеленчукова градина. Много болести се разпространяват бързо чрез изсъхналата, паднала зеленина. Редовно – веднъж седмично или повече, ако имате време си направете една разходка из градината си и съберете и отстранете падналата шума. Ако попаднете на заболели листа ги хвърлете в кошчето за отпадъци, а не в купчината тор. По този начин може да предотвратите разпространяването на заболяването из цялата градина.

Поливайте разумно. Мокрите листа на растенията, особено в следобедните или вечерните часове, могат да привлекат заболяване. Избягвайте поливането на растенията с пръскачка. Вместо това, използвайте  маркуч, за да доставите вода директно към корените.

Дайте малко въздух на насажденията си в градината. Докато близо засадените растения са чудесен начин да получите максимума от вашия парцел, това също така може да доведе до проблеми. Избягвайте засаждането на вашите зеленчуци прекалено близо едни до други. Добрият въздушен поток между растенията може да помогне за предотвратяване на много видове гъбични заболявания.

Засадете и малко цветя в градината. Те не само ще помогнат на вашата зеленчукова градина да изглежда по-красива, но също така могат да привлекат полезните буболечки. Те атакуват вредителите в градината като листни въшки и други. Повечето видове са достатъчно малки, така че трудно ще ги забележите в градината си.

И накрая – бъдете реалисти. Един от най-трудните уроци, които за първи път научават органичните зеленчукопроизводители е, че органичните зеленчукови градини не изглеждат перфектно. Те ще постигнат баланс там, където обикновено има някаква форма на увреждане от вредители и болести.

зеленчукова градина

източник:bhg.com