polzi na chervenoto vino

5 причини защо пиенето на червено вино е полезно за вас.

Ако се нуждаете изобщо от мотивация, за да се насладите на чаша хубаво червено вино, то сега имаме чудесни новини за вас, защото освен приятен вкус, тази напитка носи и много ползи за здравето.

Червено вино – пет ползи и причини да го пиете

Причина №1 – Повишава нивата на добрия холестерол

Проучване, проведено в продължение на две години сред пациенти с диабет тип 2 е установено, че червеното вино може да даде силен тласък на нивата на „добрия“  холестерол. Но, за да се възползвате от предимствата,  наистина е нужно то да се пие в умерени количества – изследванията показват, че идеалната доза е може би една чаша червено вино на вечер.

Причина №2 – Бори се с настинка и грип

Докато традиционната медицина може да ви каже, че алкохолът потиска имунната система, проучванията всъщност откриха, че точно обратното е вярно – но отново, умереността е от ключово значение. Испанско проучване установи, че тези, които пият по две чаши червено вино на ден са били много по-малко податливи на обикновена настинка, отколкото онези, които пият бира или спиртни напитки.

Причина №3 – То може да помогне с управляването на диабет тип-2

Въпреки, че на диабетиците често ще бъде казвано да избягват употребата на алкохол, едно проучване от миналата година показва, че пиенето на чаша вино с вечерята подобрява контрола на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2.

Причина №4 – Може да намали приема на калории

Установено е, че пиенето на червено вино преди хранене увеличава усещането за ситост. С други думи, ще ви накара да се чувствате по-доволни и следователно има по-малка вероятност да преядете. Тук трябва да се вземат в предвид и калориите от напитката, разбира се, но ситуацията напомня за черния шоколад и засищащия фактор улеснява спирането след първата чаша.

Причина №5 –  Увеличава продължителността на живота

29-годишно проучване показва, че любителите на червено вино имат 34 на сто по-ниска смъртност от любителите на бира или водка. Изследователите приписват това на факта, че червеното вино е пълно с полифеноли, които можете да получите и от други места, различни от виното. И все пак, това не е лош аргумент, за да си налеете тази вечер чаша червено вино.

източник:harpersbazaar.com.au