подрязване на драцена

Що се отнася до подрязване на драцена, не е тайна, че тя е нежно и красиво цвете и за да продължава да бъде такова има нужда от няколко специални грижи. Изрязването на стъблото й през определени периоди от време е важно за доброто й здраве и красив външен вид. Това растение е често срещано саксийно цвете в домове и офиси. Познати са над 40 вида от него. Различават се по форма и размери.

Подрязване на драцена

подрязване на драцена

В следващите редове ще ви припомним начините за подрязване на драцена. Въпреки, че са познати над 40 вида, не всички можете да намерите в магазините за цветя. Повечето любители на тези растения предпочитат вариациите им, достигащи максимум 10 метра. За да е здрава и красива вашата, трябва да знаете и какви грижи е необходимо да полагате за нея. Ако тепърва сте решили да си сеете семена на драцена, имайте предвид, че са им необходими около 40 дни преди да започнат да покълнат. Затова ги накиснете в топла вода за 5 дни, като всекидневно я сменяте. След това ги засейте и поддържайте почвата влажна, но не прекалено.

Ако не разполагате със семена за сеене, другият начин за размножаване на драцена е чрез подрязване. Достатъчен е размер около 12-15 см. от стъблото, което да поставите във вода, за да пусне нови корени, след което да го засадите в саксия. Около 2/3 от него трябва да бъде над почвата. Преди да започне да расте с нормални темпове обаче, са му нужни няколко месеца. Така че, не се притеснявайте, ако не забелязвате промяна в размера му известно време.

Драцената обича светлината, но не пряката. Не я излагайте на такава. Мястото трябва да бъде топло, но не горещо. На стайна температура ще се чувства най-добре. Не умее да зимува, така че не я оставяйте навън в студените месеци. Не я оставяйте със суха почва за дълго. Но не я и преполивайте.

Защо листата на драцената пожълтяват понякога? Много от любителите на растението са притеснени от този факт. Най-често причината за това е в не достатъчното вода или обратно – в прекалено многото.