gradinata

Всичко за градината – какво трябва да знаем?

Градината е райско кътче в дома, където можете да се отдадете на заслужена почивка и релакс след работния ден или седмица. Ако живеете в къща с двор и градина, то тази статия цели да ви бъде много полезна, тъй като в нея сме събрали много статии по различни теми и идеи. Към всеки съвет сме добавили линк към съответна статия, където по-нагледно и подробно да се разпознаете с конкретната идея. За начало е хубаво да разберете кои са елементите на красивата градина – линии, цветове, форми и т.н.

Всичко за градината

gradinata

На второ място е добре да помислите за ограда на вашата градина. Можете да заложите и на по-нестрадартни решения като декоративните огради, с които не само ще сложите преграда към дома си, а и ще добавите едно красиво бижу на външната фасада на къщата. На пазара вече има голямо изобилие от иновативни прозводители, които предлагат много интересни огради, които да бъдат функционални, но и същевременно привличащи окото. Но ако сте от традиционалистите, то тогава заложете на дървена ограда.

Всичко за градината и двора

gradinata

Друг важен елемент, на който да обърнете внимание са градинските пътеки. Още преди за засеете каквото и да е, то вземете решение от къде ще минава пътеката и от какви материали да я направите. Можете да използвате дърво, камъни, различни мозайки и т.н. Пътеката в градината ще води до входа на вашия дом, така че й отделете нужното внимание.

gradinata

Когато дойде вече времето, в което да засадите дървета и храсти, както и цветя разгледайте предварително какво точно да купите. Всеки вкус е различен – някои харесват повече зелени растения без цвят, докато други искат цветна градина. Изберете внимателно всички растения, които ви харесват и намерете от къде да ги закупите. Някои от дърветата може да ги вземете и на по няколко години, за да може по-бързо да ви дадат плодове.

gradinata

За по-голяма разчупеност можете да добавите градински алпинеум – много красив и атрактивен. Ще са ви необходими подходящи цветя, малко камъни и пръст, взависимост колко висок желаете да го направите. Често можете и да срещнете водно съоръжение в алпинеума, което му добавя повече шум и привлекателност.

gradinata

Ако имате достатъчно пространство можете да заложите и на пергола в градината. Трудът ще си заслужава, тъй като ще имате едно приказно кътче в двора, където да пиете кафето си рано сутрин или пък да се любувате на чаша бяло вино през летните вечери. Дървото като избор на материал за пергола е класически и няма да съжалявате. Той носи едно усещане на вечност и история, а в комбинация с цветя ще създадете любимо място на цялото семейство.gradinata

Пролетта е любим сезон на много от нас – всичко се раззеленява, разфтява и се получава един зелен килим с много бели и розови цветчета. Започват да се показват и красивите пролетни цветя като нарциси, зюмбюли, минзухари и т.н. Настроението, което носят е за нов живот, а ароматът им е пленяващ.

gradinata

Ако сте от почитателите на нестандарнтното, то тогава заложете на сини цветя в градината ви. Изключително интересни и красиви те ще създадат едно различно усещане, а вие наистина без съмнение ще им се любувате с часове. Такива са синята хортензия, парениалът, гроздовидният зюмбюл, астрите и др.gradinata

Ако обичате домашното производство, то несъмнено си направете зеленчукова градина. Разпределете на сектори кое къде ще засадите и колко пространство ви е необходимо. Домашните зеленчуци имат различен вкус от тези в магазина, а удовлетворението, че вие сте ги отгледали ще ви накара с още по-голямо желание да ги слагате на трапезата.

gradinata

След като сте приключили със засаждането и озеленяването на градината, то идва ред и на избирането на градински мебели. Тук отново трябва първо да решите от какъв материал да бъдат – дърво, алуминий, ковано желязо и т.н. Всичко разбира се трябва да влиза и в рамките на бюджета ви. За повече комфорт добавете възглавнички в различни наситени цветове с повече настроение.

gradinata

Соларните лампи са чудесен начин да се снабдите със светлина, спестявайки енергия. Можете да ги добавите по външните стълби, около градинската пътека и т.н. Има различни дизайни, които да паснат на вашия екстериор. Ако идеята за спестяване на енергия ви допада – то можете да хвърлите подглед и на соларния душ.

gradinata

Есента е много красив сезон, които е изпълнен с доста багри и нюанси. Есенните цветя в градината преобладават в жълто, оранжево и лилаво. А за да се подготвите за следващата пролет и лято вижте какво трябва да засадите през есента. Разгледайте и останалите ни идеи за направи си сам градина.