Обзавеждане и Дизайн

Идеи за малка баня, с които да се оптимизира пространството

malka banq

32 идеи за малка баня, с които да се оптимизира ограниченото пространство.

Малката баня може да има не по-малко шик интериорен дизайн от по-голямото помещение и в доказателство на това твърдение предоставяме 32 добри идеи за баня. Всяка една от подготвените идеи за банята ще ви убеди, че тази стая е възможно да изглежда стилно, практично и с ефикасно използван всеки сантиметър, ако е добре обмислена, независимо от компактните си размери.

Една малка баня изглежда визуално далеч по-просторна, ако например е решена в неутрални цветове, които се движат по пода, нагоре по стените и дори продължават към душа и тоалетната. Това създава усещане за безкрайно пространство, защото не разрушава помещението на отделни области, които могат да направят стаята да се усеща като кутийка.

Има и други идеи за бани, които да добавят дълбочина в тясната стая. Един блок цвят или изложени на показ тухли работят добре в тази насока. Тъмните цветове също са допустими. Те ще добавят елегантни или пищни нотки в ограниченото пространство. Функционалните мебели за баня и наличието на шкафове за баня е от съществено значение за това мястото да изглежда подредено.

По възможност е препоръчително поставянето на тавански прозорец, защото той ще „отвори“ банята и ще създаде лекота и ефирност в пространството. Белите мебели за банята ще помогнат на светлината да отскача от повърхностите, а интересните аксесоари за баня ще бъдат напълно достатъчни за изчистената монохромна цветова схема.

Не трябва да се подценява ключовото значение на правилното осветление за баня. Когато се поставят лампи над поставеното на стената огледало за баня, луни в нишите или зад душа и ваната, ще се създаде драма и настроение.

Няма нужда да се прави обикновено и минималистично обзавеждане за баня. Всеки, който обича ретро стил, може да заложи на романтичен винтидж. Добре обмислените и прикрити места за съхранение ще елиминира чувството за претрупаност и ще поддържат усещането за повече пространство и изисканост. Една модерна идея за баня, която е свежа алтернатива на монохромния интериор, е съчетание на  шик черно и бяло, осеяно с меко сиво.

Идеи за малка баня, с които да се оптимизира пространството

malka banq v bqlo

Заблуда за окото.

Размерът на пространството в една малка баня и онова, което се възприема от окото, не е задължително да са едно и също нещо. Играйте с границите на възприятие чрез запълване на пода и стената плочки за баня в един и същ дизайн – това ще направи трудно разграничението къде започва и свършва всяка страна, като по този начин пространството ще се чувства по-голямо. Мраморът е особено ефективен тук, тъй като той изглежда почти като един огромен лист и индивидуалните плочки не са много ясни.

malka banq s vana

Уголемяване на малката баня с огледала.

Използването на огледала за баня може напълно да преобрази облика на помещението, тъй като те отразяват светлината и създават впечатление за пространство. Това е страхотен трик, който интериорните дизайнери използват през цялото време. Независимо дали ще се закачи едно огледало на стената или ще се изберат приключенски огледални плочки, отражението им гарантирано ще освети всяка малка баня.

malka banq s tapeti

Тапети за баня.

Един тапет за баня ще направи изявление тук, както във всяка друга стая. Около тоалетната чиния могат да се използват повече варианти на материи, за разлика от мокрите участъци около душ кабината или ваната, за където е необходима специална хартия, която да устои на мокрене и пара. Един уникален, дързък и интересен принт може да постигне максимален ефект в малкото пространство.

malka banq s vana

Еднакви плочки за банята върху стените и пода.

Един умен трик да се направи малката баня да изглежда по-голяма е като се използва един и същ фаянс за баня по стените и пода.  Естественият камък, използван тук, добавя усещане за спа, докато непрекъснатият ход на плочките създава простор. Неутралните основни цветове могат да се съживят лесно със стилни допълнителни цветове, внесени чрез кърпите и интересните аксесоари за банята.

malka banq s ogledalo

Обзавеждане за банята с много аксесоари.

Когато няма средства за цялостно преобразяване и ремонт на баня,  аксесоарите могат да направят чудеса за компактното пространство. Важно е да се избере тема – крайбрежната, цветната или монохромната съвпадат с актуалните тенденции и са лесни за изпълнение. Избраният стил се прилага за осветлението, огледалата, по-малките аксесоари и меките мебели за моментално трансформиране на пространството.

malka banq s tapeti

Тапет за банята, който прави изявление.

Един от най-добрите начини да се дегизира една малка баня е като се създаде интерес в нея, а поразителният тапет е идеален за това. Ако имате вана или душ, не забравяйте да си купите такъв, който е направен специално за бани и ще се справи с влажни, топли условия.

malka banq s toaletna

Работа в мокрото помещение.

Мокрото помещение може да се възползва максимално от малкото пространство и да добави стойност към всеки имот. Ако използвате таван, помислете за мокро помещение там, вместо за баня. Това е чудесен начин да се направи най-доброто от малкото пространство и, когато е красиво направено като този дизайнерски стил, може да е зашеметяващо. Вентилацията е от ключово значение, тъй като натрупването на влага може да доведе до конденз и проблеми, така че важно да се инсталира добър вентилатор за баня. Подовото отопление не заема място, но ще добави топлина и ще помогне да изсъхват повърхностите по-бързо.

malka banq s cvetq

Подвижни и мултифункционални мебели за баня.

Ограниченото място не трябва да  повлияе на всеки творчески усет. Ако малката баня е граничеща с по-малка страна, могат да се използват свободно стоящи мебели, които да се преместват в даден момент и да се връщат при нужда.

malka banq s dush i vana

Характеризиране с цвят.

В тази модерна малка баня са използвани редица техники, за да се предизвика уау-фактор, независимо от ограниченото място. Обилна доза от цвят ще „инжектира“ жизненост и индивидуалност в бялата баня, тъй като в противен случай има опасност да изглежда стерилна и безхарактерна. Един ярко жълт таван и душ кабина дават  на тази малка баня истински фокусна точка.

malka banq v bqlo

Окачени елементи като мивки за баня.

Мивките към стената визуално максимизират пространството, тъй като повечето от пода може да се види, което прави и почистването изключително лесно. Площта отдолу винаги може да се използва  за красиви плетени кошници, които да съхраняват вещите за лична хигиена. Бяло-сивата палитра ще направи усещането в помещението по-просторно и голямо.

malka banq s mivka

Вградени рафтове за баня.

Вградените рафтове са чудесен начин за спестяване на пространство, едновременно практични и визуални, тъй като запазват тоалетните принадлежности прилежно подредени и винаги под ръка. Изграждането на рафтовете във фалшиви стени, които скриват тръбите, е умен начин за използване на задължителния елемент. Също така е добре да се помисли за вграждане на осветителни тела – спотове или пури.

vana malka banq

Превръщане на дефекта в ефект.

Може да се използва всеки сантиметър от таванското помещение чрез изграждане на баня под стрехите. Наличието на по-скосено образен таван – като тази вана в таванско помещение – може да го превърне в декоративна функция. Боядисаният таван в бяло контрастира с изявителният тапет зад себе си. Това е чудесен начин да се добави характер в затвореното пространство.

malka banq shkaf

Обзавеждане на баня според мащаба.

Големите мебели за банята могат да смалят още повече малкото помещение, така че е разумно да се купуват такива, които отговарят на мащаба на пространството. За малката баня е добре обзавеждането да се ограничи до основните неща като моноблок  и рафт на вратата, който може да се окачи на стената или на ръба на ваната. Боядисаният в любим цвят моноблок шарените плочки на пода ще внесат персоналност в бялата стая.

malka banq durvo

Нека ваната бъде звездата.

Една свободностояща вана може да работи наистина добре като фокусна точка в малкото пространство. Не всички модели са толкова големи, колкото се мисли и дори могат да се купят по-малки версии, които ще се вписват в по-тесните пространства. Красив шаблон на стената над ваната ще привлича окото и ще създаде илюзията за пространство.

malka banq aksesoari

Подвижна етажерка за принадлежности.

Когато няма място за много мебели, може да се помисли за такава подвижна версия, която не заема допълнително място, но може да бъде много удобна. Тя стои чудесно върху външните ръбове на малката вана и държи всичко необходимо под ръка.

mavka malka banq

Добре обмислени мебели и аксесоари за банята.

Една тясна конзолна маса с малка вградена мивка в нея ще внесе носталгичен щрих в малката баня. Пестящият място стенен смесител за баня е кокетно решение.  Колкото повече от пода може да се види, толкова по-голяма ще се усеща банята.

malka banq etajerka

Подвижна мебел за банята.

Един телен рафт на няколко етажа може да съхранява лосионите, кърпите и принадлежностите под ръка, като ги държи изложени на показ и ги прави част от интериора.  Ако пространството е ограничено, при нужда стойката може да се премества от спалнята в банята и обратно.

malka banq dush kabina

Добре обмислено тясно пространство.

В тясната стая, най-добрият начин за използване на пространството може да бъде инсталирането на душ-кабина, която запълва цялата ширина на банята. Но какво, ако имате прозорец? Интелигентният дизайн, показан тук, включва матиран заден панел, който защитава прозореца от пръски и осигурява уединение, но все пак позволява изобилие от естествена светлина.

malka banq sivo i sinio

Балансирана цветова палитра.

Може смело да се изпробват цветове в една малка баня, тъй като тя предоставя чудесна възможност за експериментиране с багрите, за разлика от по-големите помещения на дома. Използването на различни цветове за плочки и боя ще добави жизненост на пространството. Поставените кърпи и аксесоари в допълващи се нюанси ще уеднакви цветовата схема в рамките на различните материали.

malka banq kragla mivka

Семплост в малката баня.

При затруднение относно декорирането на малка баня, използването на меки, естествени нюанси е безопасно решение, защото ще я запази семпла.  За да се създаде усещане за пространство е разумно да се поставят мебели и аксесоари с изчистени линии, както и обмисли цялостно семпло и подредено поддържане на помещението.

dush kabina malka banq

Добре обмислени плочки.

При декориране малка баня може да  се въведе хоризонтална линия около ширината на пространството с плочки или с боя.  Този трик визуално разширява пространството, създавайки илюзията за по-голяма стая.

malka banq plochki

Декориране със свежа бяла схема.

Компактната баня ще се чувства по-просторна от придържането към една проста изцяло бяла схема. Съчетаването на бели мебели  с лъскави стенни плочки и много плюшени текстурирани кърпи ще осигури пространството да се усеща по-скоро приветливо, отколкото студено.

malka banq tavan

Поставяне на хлътнала вана.

Една „потънала в пода“ вана ще осигури луксозно усещане за хотелска стая, така че, ако има условия за инсталирането на такава в малката баня, това би било една чудесна идея.

vana malka banq

Рафт за малката баня.

Ламперията  визуално рамкира банята и удобният рафт, образуван от нея над ваната, играе ролята на полица за излагане на показ на множество дрънкулки, тоалетни принадлежности и аксесоари, която добавя интерес към това компактно пространство.

faqns malka banq

Използване на ъглите.

По-малките бани могат да бъдат предизвикателство, когато става въпрос за изстискване на всички необходими функции, които са нужни. Помислете за ъглова вана, ако нямате много място – ще спечелите една интересна особеност, както и практична баня. Използвайте ъгъла за поставянето на рафт за съхранение на нещата от първа необходимост в банята.

 

faqns malka banq

Начин на мислене извън кутията.

Наклоненият таван е истинско предизвикателство, когато става въпрос за поставянето на плочки. Ако се поставят до средата на стената ще се спести материал и ще се създаде усещане за по-голямо пространство. Тъмните плочки за баня с неутрални цветове и бяло боядисаният таван отгоре увеличават светлината, навлизаща от кепенците.

malka banq mansardna

Пространство под стряхата в скосения таван.

Компактните принадлежности  са от голяма помощ в таванските помещения с  неудобна форма. Високите места са удобни за поставяне на душ кабина и мивка, а ниските – за тоалетна чиния. Важно е да се балансира, като в някои части на помещението, които имат намалена височина на тавана, се поставят места за съхранение.

malka banq s vana

Инвестиране в направени по мярка принадлежности и арматура.

Добре обмисленият дизайн може да побере всичко необходимо в най-малко два квадратни метра от банята и още по-малко за душ кабина. Най-важното е нещата да не се натъпкват прекалено много. Много по-добре е да се направи фокусна точка с отворен душ или с красива вана.

ogledalo za malka banq

Придържане към монохромна палитра.

Придържането към една монохромна цветова палитра чрез добавяне на текстура, шарки и аксесоари за цвят е добра опция за малка баня. Бялото ще отвори стаята като никой друг цвят, което ще накара помещението да се чувства просторно, доколкото е възможно. Белите плочки и черното фугиране могат да бъдат печеливша комбинация в малката баня.

shkaf malka banq

Нотка на цвят в бялото помещение.

Докато бялата баня е най-добрият избор за отваряне на малкото пространство, понякога то може да се чувства малко по-сковано, ако цялата стая е бяла. Ето защо лек намек за цвят на стените е идеалният компромис: достатъчно лек, за да се създаде усещане за ефирност, но определено с характер. Тук, нишите за съхранение са построени от ламперията, а след това са боядисани в бяло, за да контрастират със стените в малиново и поразително кобалтово-сините плочки.

malka banq bejovo

Ъглова душ кабина.

Ако няма място за вана в малката баня, душ-кабината ще пасне перфектно. Ъгловият дизайн заема малко място, а вратата му се отваря около рамката. Добре е просто да се избягват люлеещи се или въртящи се врати за баня, които ще се нуждаят от допълнително място.

източник:idealhome.co.uk