целулит

Появата на целулит е често срещан кожен проблем при доста от жените. Може би ще бъде поставен на едно от първите места, когато попитате някоя дама (ако има смелост да си признае). Най-често се появява по бедрата и задните части, но не е изключено да го има и по ръцете и корема. Лятото е времето, в което се разголваме, често обличаме къси панталони, поли и тениски и всички ние искаме да изглеждаме добре. Затова препоръчваме да вземете превантивни мерки, за да не изпитвате неудобство и дискомфорт през топлите месеци, особено на плажа.

Добре е да се информираме какво всъщност означава целулит и как се образува. След това ще е по-лесно да насочим усилията и вниманието си към действия, с които можем да избегнем появата му. А с това ще се гарантира по-добрия ни външен вид.

Целулит наричаме кожата тип “портокалова” и не заради цвета й, а заради начина, по който изглежда. Той обикновено е под повърхността на кожата, но понякога се задълбочава, ако “го отглеждаме” дълго време. Често хората, имащи този проблем, описват усещането като тежест или стягане в областта, където се е появил. Ако не сте сигурни дали сте се сдобили с целулит, захванете участък от кожата си и я стиснете, ако се образуват вдлъбнатини, подобни на трапчинки, “честито”.

Подкожната тъкан е снабдена с много мастни клетки и точно това е мястото, където се натрупва целулит. Подкожната тъкан на бедрата при жените има три слоя мазнини, между които има два слоя съединителна тъкан. Но структурите се различават при двата пола. При мъжете съединителната тъкан се кръстосва и образува мрежа, а при жените, съединителната тъкан се препокрива. Освен това, съединителната тъкан под повърхностния слой на кожата е по-силна и плътна в организма на силния пол. Това се оказва основната причина, поради която кожната деформация е по-често срещана при нас, нежните същества.

Развитието на ужасния целулит може да се раздели на три етапа. Първия е този, в който не може да бъде забелязан при легнало положение, а само при стискане на кожата. Втория е този, в който не се забелязва докато сте легнала, а само когато сте права. И третия етап е когато е видим, дори когато сте легнала.

За да избегнете появата на целулит, препоръчваме да ограничите мазните и висококалорични храни. Ако ги изключите от менюто си ще е най-добре. Трансмазнините са едни от най-големите виновници за появата му. Тялото ни не разпознава този тип вещества и моментално ги превръща в подкожни мазнини, те не съдържат нищо хранително и полезно за тялото и организма. Лошото е, че често са способни да доведат до пристрастяване. Ако се подлагате на диета, старайте се да не бъде драстична, защото внезапното изгубване на няколко килограма също може да способства получаването на портокалова кожа.

Ако все пак вече се е получило образуването на целулит, можете да започнете премахването му с помощта на специфични масажи при специалист или домашен с уред и крем, предназначени точно за тази цел.