Здраве

Спинална упойка – какво трябва да знаем?

spinalna upoika

spinalna upoika

Използването на спинална упойка е най-често срещания метод за анестезия, който може да се приложи като за спешна, така и за планова операция. Анестезиологът инжектира локален анестетик в обвивката около нервите, които пренасят усещанията от долната половина на тялото.  Тя е изпълнена с течност и разположена в гръбначния стълб.  Въвеждането на иглата обикновено става в областта на кръста, като на това ниво на гръбначния стълб няма гръбначен мозък и не съществува риск от механично засягане. При правилно поставяне резултатът е бърз и за процедурата се използва малка доза анестетик.

Спиналната анестезия се използва при интервенции в долната половина на тялото като раждане, гинекологични, ортопедични операции. Тя се използва масово и е сравнително евтина като консумативи и средства. Съществуващите рискове от неправилното поставяне на спинална упойка или когато не се работи стерилно като постпункционно главоболие или усложнения от типа на менингоенцефалити.

По време на раждане най-често се използва епидурална, спинална и комбинирана упойка, а по-рядко се прави обща анестезия. При нормално раждане най-често се прилага епидуралната, при цезарово сечение – спиналната, а все по-популярна става  комбинираната спинална-епидурална.  Спиналната упойка има продължителност на обезболяването около час и половина. Има някои  абсолютни противопоказания за регионалните анестезии, които се отнасят до пациенти, които имат проблем при кръвосъсирването или инфекция в областта на мястото, където се извършват тези техники. Също така ако вземат медикаменти, които имат отношение към кръвосъсирването или съществува повишен риск от кървене при самата операция. Ако нормалното раждане е напреднало много и акушер-гинекологът прецени, че пациентът е неподходящ за такъв вид обезболяване.  не се прави анетсетзия. Ниското кръвно също е противопоказание, както и прекаран енцефалит, менингит, наличие на срастване или възпалителен процес в областта на гръбначния стълб или кожен проблем на мястото, където трябва да влезе иглата.

Обикновено добре поставената спинална упойка чрез еднократна пункция в междупрешленното пространство започва да действа след петата минута от инжектирането. Тази анестезия отнема всякаква чувствителност под мястото на поставянето. Именно поради тази причина родилката не може да напъва и често се стига до допълнителни интервенции. Заради бързото си действие спиналната упойка се използва най-често при спешни операции с цезарово сечение.

Спинално обезболяване се прилага когато контракциите на родилката са силни, тоновете на бебето са добри и когато раждането е в ход и разширението на маточната шийка е над 5-6 см.

Регионалните техники са най-безопасни и най-бързо приложими, с много добър ефект и малко странични въздействия върху бебето, осигурявайки комфорт на майката, а медикаментите при спиналната анестезия се разграждат за час и половина.