Грижа за кожата

Кожата през лятото – какво трябва да знаем?

kojata

kojata

Кожата през лятото – какво трябва да знаем?

Лятото е сезонът, през който кожата ни е изложена най-много на показ и взаимодействие с околната среда, което довежда и до редица дерматологични проблеми. Сухият въздух, обилното слънце, солената морска вода и влиянието на климатиците са все фактори, които оказват сериозно влияние върху красотата и свежестта на кожата. С нашия консултант по дерматология и венерология д-р Петрана Каляшева ще се опитаме да дадем насоки и съвети за най-срещаните проблеми, които засягат кожата през лятото.

Основни фактори и чести проблеми на кожата през лятото

kojata

LZ: Какво влияние има лятото върху нашата кожа?

Д-р Каляшева: Кожата представлява първата защитна бариера срещу всички неблагоприятни условия на заобикалящата ни външна среда. Лятото и характерните за него високи температури се отразяват на секреторната дейност на мастните и потните жлези, които започват да отделят повече серум и обилно потоотделяне. Това от своя страна спомага за размножаването на различни болестотворни микроорганизми, които са в състояние да предизвикат възпалителен процес в кожата. Друго особено влияние и проблем през този сезон е високият риск от дехидратация, вследствие на увредена водно-липидна бариера. Също така, не можем да не посочим и често срещаните слънчеви алергии.

kojata

LZ: Как действат слънчевите лъчи на кожата?

Д-р Каляшева: На първо място трябва да посочим тревожната статистика за повишения брой на рак на кожата през последните години, която в над 80% от случаите се дължи на злоупотребата със слънчевите UV лъчи или тези от изкуствени източници като солариум. Необходимо е да се знае, че слънчевите лъчи имат комулативен ефект в кожата, т.е. вредното им влияние се натрупва от първите срещи на нашата кожа със слънцето още от ранна детска възраст. Многократното изгаряне на детската кожа на едни и същи места увеличава риска от развитие на рак на кожата в по-късен етап от живота. Слънчевите лъчи и солариумите са едни от основните фактори, оказващи влияние върху процеса на стареене на кожата. UV лъчите способстват за образуването на свободни радикали, които от своя страна увреждат еластина и колагена, заслуга на които е поддържането на кожата млада и красива. Имайте предвид, че прекомерното излагане на слънце без подходяща защита може да състари значително кожата. По тази причина, моят съвет е редовно да се използва слънцезащитен продукт, който да я  предпазва от неблагоприятното влияние на UV лъчите.

LZ: Слънчевите алергии са често срещани. Какви са симптомите? Има ли някаква превенция срещу тях?

Д-р Каляшева: Слънчевата алергия представлява реакция на имунната система на човека към слънцето. Може да се появи на различни възрастови етапи от живота, но главно засяга хора между 20-40 години и предимно жени. Все още причината за отключването на слънчева алергия е неизвестна, но предположенията са за генетично предразположение. Слънчевата светлина е безспорен имуномодулиращ фактор, който регулира основни човешки и биологични функции. От нейното наличие зависи синтеза на редица хормони, витамини и медиатори.

Слънчевата алергия обикновено се появява в началото на пролетта и лятото. Става най-силно изразена след тридневно излагане на слънце, понякога отслабваща и дори изчезваща без лечение след около десетдневна експозиция. Често кожната реакция започва да се появява няколко часа след излагане на слънце.

Симптомите на слънчева алергия зависят от нейния тип и вид. Повечето хора, които страдат от това заболяване, получават сърбящ обрив, който може да се задържи от няколко дни до две седмици. Изразява се в червени петна и пъпчици, а понякога само с мрежовидно зачервяване на кожата. В най-тежките случаи, изложените на слънце места са с дифузен оток, болезнено парене, силно зачервяване и представляват големи, надигнати плаки. Понякога е трудно да се разграничи обривът от алергия към слънчева светлина с тази от реакция на кожата при слънчево изгаряне. Но главните насочващи белези, че има наличие на алергия са: кратката експозиция на слънце, усилването на реакцията през първите 2-5 дни, разпространяването на обрива и в зони, които не са били в непосредствен контакт със слънчева светлина. За лечение на слънчева алергия се използват основно антихистаминови препарати, а за по-тежки случаи кортикостероиди. Съветвам като профилактика за хората с установена слънчева алергия да започнат прием на антихистаминови препарати няколко дни преди излагане на слънце.

kojata

LZ: Топлото време предразполага да търсим охлаждане. В този ред на мисли, какво можете да ни кажете относно басейните и възможните рискове, които крият те?

Д-р Каляшева: Обществените басейни се ползват от много хора, сред които е доста вероятно да има и такива с различни кожни и други инфекции, но рискът от зарази е сведен почти до минимум поради дезинфекцията на водата и краткия живот на микробите във външна среда. Хлорирането на водата, което се извършва по изискване на санитарните служби, се провежда във всички басейни и това е основната причина рискът да е минимален. Но погледнато от друг ъгъл, хлорираната вода в басейните води до тежки алергични обриви и кожни раздразнения при хората с атопичен дерматит. В пряк досег с водата, химикалите, хлора и мръсотията са също очите и ушите – носете по възможност очила и плувни шапки. Друг сериозен риск носи ходенето бос около басейните – може да се заразите с гъбички на краката и ноктите. Поглъщането на водата в обществените басейни пък може да причини стомашно-чревни инфекции.

Друг момент е и опасността от заразяване с трихомони и неспецифични бактериални инфекции на пикочно-половата система, ако осъществите полов акт във водата. Тук е и мястото, в което да посочим и за заразяването с гъбички на половите органи на басейн. Това е много разпространена митология. Хората с хронична гъбична инфекция на половите органи (най-често жени) просто я изострят при посещение на басейн, не поради зараза, а в следствие на влажната среда. Жените, които имат подобни проблеми, трябва да не се застояват дълго време във водата и веднага след излизане да сменят банските си.

kojata

LZ: Какви са Вашите съвети за грижа за кожата през лятото?

Д-р Каляшева:

• Старайте се максимално да избягвайте слънчевите лъчи между 10:00 и 16:00 часа.
• Използвайте медицинска надеждна слънцезащита с фактор 30 и нагоре. Нанасяйте половин час преди излагане на слънце и на всеки 2 часа след това. Дори да използвате водоустойчив слънцезащитен продукт, след излизане от водата и при обилно изпотяване, нанасяйте отново.
• Слънчевите лъчи проникват на 2 метра под водата и се отразяват от повърхности. Не мислете, че чадърът и водата са ефикасни като защита.
• Дори максималният фактор 50+ не ви защитава напълно, винаги има 0.1-0.2% лъчи, които достигат и проникват в кожата.
• Солариумите са също толкова канцерогенно вредни и състаряващи кожата, както и слънцето.
• Носете шапки, надеждни очила и пийте голямо количество вода.

Още полезна информация: Drkaliasheva.com