- Advertisement -
По женски

Интервю за работа – как да впечатлим интервюиращия ни с въпросите си

kak da se durjim na interviu za rabota

kak da se durjim na interviu za rabota

Интервю за работа – как да впечатлим интервюиращия ни с правилните въпроси, зададени от позицията на съобразителен кандидат за работа в компанията.

Има определени въпроси за интервю за работа, отговорите на които ще ориентират работодателя дали кандидатът за свободната позиция е подходящият за изискванията и нуждите на фирмата човек.  Не трябва да се забравя, обаче, че процесът е двупосочен и така, както работодателят търси идеалния служител, така и работникът търси най-добрите условия на труд за себе си.

Обикновено се питаме как да се държим на интервю за работа и цялото ни внимание е насочено към впечатлението, което създаваме за кратките няколко минути по време на диалога. Обикновено в края на срещата се чува въпроса „А вие имате ли някакви въпроси към мен?“ и това е моментът, в който трябва да се прояви интерес към въпросната работа. Задаването на правилните въпроси от страна на кандидата по време на интервю за работа може да впечатли интервюиращия, защото ще види един ентусиазиран и мислещ човек срещу себе си. Разбира се, полза има и за интервюирания, защото ще научи повече за позицията, за която кандидатства.

Интервю за работа – „сразяващите“ въпроси на идеалният кандидат

  • Бихте ли ми разказали за своя опит в компанията?

Това е страхотен въпрос по време на интервю за работа от една страна, защото хората обичат да говорят за себе си, а това ще настои позитивно събеседника ви към разговора. От друга страна отговорите, които ще получи кандидат-служителят за фирмата ще отговори на не-директно зададените въпроси: „Ще имам ли развитие тук“ и „Какво е да се работи за тази фирма?“ Други вариации на този въпрос са Какво ви харесва най-много от работата ви тук?“ и „Какво ви задържа толкова дълго в тази фирма?“

  • Защо тази позиция е свободна?

Вероятно това е нова длъжност или този, който я е заемал доскоро се е преместил в друга фирма или е повишен в тази. Отговорът ще ви помогне да сформирате очакванията си за позицията, за която кандидатствате. Преместването на по-висока позиция на бившия работник ще покаже мобилност и растеж, докато напускането – точно обратното.

  • Какви са предизвикателствата, пред които се изправя колектива и как се надявате новият служител да премахне тези пречки?

Този въпрос показва сериозно отношение към вършенето на всичко необходимо за постигане на успех и освен това полученият отговор ще насочи кандидата какво да очаква от позицията. Също така ще придобие представа за настоящото положение на колегията и фирмата, за да прецени дали решението е по способностите и опита, който има към момента.

  • Върху какво трябва да се фокусирам през първите няколко месеца?

С този въпрос се пита не само какви са очакванията от кандидата, но и какви са надеждите относно нещата, които трябва да се постигнат. Това показва ентусиазъм за вършене на добра работа, а отговорът ще помогне да се  разбере дали  компанията е подходящата.

  • Как бихте описали културата на фирмата?

Този въпрос е добър не само защото показва интерес за пасване с установените норми, но и разкрива повече за работната среда, в която не се знае дали ще се чувствате добре.

  • От това, което прочетох, вие работите по нови предизвикателни проекти (Х) или фокусирате вниманието си върху..(Y).

Това показва не само интерес, но и готовност за започване на работа. Отговорите ще помогнат за оформянето на представа за фирмата и посоката, в която насочва дейността си и дали това съвпада с представите ви за работа. А ако не можете да намерите информация от друг източник, може да попитате за проектите и целите на фирмата до края на годината по време на самото интервю за работа.

  • Вмъкнете свой уникален въпрос.

Не повтаряйте дословно всички тези насочващи въпроси или други, които сте прочели в интернет. Добавете свои, базирани на отговорите, които получавате в момента на диалога с интервюиращия ви. Това ще покаже активно слушане и обръщане на внимание към детайлите, както и рационално мислене – неща, които трябва да притежава всеки идеален кандидат за работа.