По женски

Как да си повдигнете самочувствието

 как да си повдигнете самочувствието

Проблемът с ниското самочувствие перфектно илюстрира фразата, която преписват на Буковски: „Големият проблем на този свят е, че умните хора винаги са пълни със съмнения, а глупавите – препълнени с увереност.“   Това не е преувеличение. Именно зад недостатъчно високото самочувствие често се крият несбъднатите мечти, безуспешно установена кариера и липсата на щастие в любовта. От друга страна, възможността разумно да оцениш собствените си характеристики е предпоставка за успешен и щастлив живот. И така, разясняваме, как да си повдигнете самочувствието в няколко стъпки.

Как да си повдигнете самочувствието ? Правилна ли е самооценката ви?

как да си повдигнете самочувствието

Един от психологическите трикове е да разделите листа на 2 колони – от една страна напишете 10 ваши силни страни, от другата 10 слаби страни. Не повече и не по-малко! Точно 10 за всяка категория! Ако ви е трудно да се сетите дори за 10 от вашите силни страни, си спомнете за какво последно са ви благодарили вашите роднини и приятели, и за това, за което те се възхищават във вашия характер и поведение. Записвайте си качествата, дори и да ви се струват несериозни или незначителни.

А сега погледнете към списъка ви, или както ги наричат психолозите „инвентаризацията на самооценката“. Поглеждайки към този лист можете да видите, че вашите недостатъци са толкова незначителни, а някои сериозни, колкото на всеки един човек. Вие през цялото време закъснявате, трудно ви е планирането, болезнено приемате критиката, рядко докарвате нещо до край – тази част на списъка много често дори не затруднява. Обърнете внимание – този списък не е направен само, за да си отбележите недостатъците, но и да се замислите и да поработите над тях. С малко труд, можете да премахнете тези малки, но лоши навици, които затрудняват и затормозяват ежедневието ви.

Поставяйте си реалистични цели

Въпросът за това как да се подобри самочувствието на жените в съвременния свят става все по-важно, а една от причините, които правят това трудно, са невъзможните задачи с убийствен дедлайн. Разбира се, амбицията, смелостта и умението да се впускаш в предизвикателства – това всичко е похвално, стига те да не противоречат на здравия разум. В противен случай, обещавайки си „ще отслабна 15 кг за месец“ или „ще науча френски за три седмици“ не звучат като неща, с които физически е възможно да се справите, най-малко заради краткия срок. Така се обричате на сигурно разочарование.

Толкова по-добре е да се поставят малки задачи. В тайм-мениджмънта това се нарича „да изядем слона на парченца“. Всяка една мащабна задача (независимо дали е проект за работа или намерение да станете по-спортна и да се храните здравословно), лесно може да бъде разделена на много малки стъпки и да следите за резултата след всяка малка стъпка. Дори малката победа ще ви вдъхнови и ще ви накара да продължите да се движите напред. Като приключите с целта си, ще бъдете изумени от това, каква чудесна работа сте свършили и така ще повишите самочувствието си.

Престанете да се сравнявате с другите

Колкото и да е банално, сравнявайки себе си с други хора, влияете силно негативно на самочувствието си. На всичкото отгоре е безсмислено. Ние обикновено не сме наясно с живота на другите хора и красива фасада не трябва да е причина да си мислим, че ви е по-зле от някой друг или да гледате със завист, без да знаете стойността на усилията, изпитанията и трудностите, които са имали по пътя си. Запомнете вечната мъдрост, че единственият човек, с когото трябва да се сравнявате сте самите вие. Концентрирайте се върху собствения си напредък на своите мечти и цели, резултати, коловози и празнувайте своите победи и постижения, без да гледате към другите.

как да си повдигнете самочувствието

Запознайте се с вашите потребности и способности

За да разберете как да си повдигнете самочувствието (и всъщност да намерите спокойствие), ви предлагаме още един вечен принцип „опознай себе си“. На много хора им е много по-трудно, отколкото изглежда. Малцина са щастливците, които имат смелостта да намерят своето признаване, което е и в съответствие с препоръките на легендарния Стив Джобс : „Следвайте сърцето си“. Много по-лесно е да се избере професия и начин на живот по стереотипите. Съобразявайки се с неписаните обществени правила, ние живеем неудовлетворени и с ниско самочувствие. Задайте си въпросите – какво ми харесва да правя? Кое правя по-добре от другите? Какъв човек искам да бъда след десет години? Как си представям моята старост? Отговорите на тези въпроси ще помогнат и на здравата ви самооценка.