По женски

Какво да правите сутрин, за да бъдете успешни

какво да правите да бъдте успешни

какво да правите да бъдте успешни

Сега ще научите точно какво да правите сутрин, за да бъдете успешни и да бъдете възможно най-добрият вариант на себе си. Има няколко ключови неща, които са характерни за всички хора, които са постигнали завиден успех в живота си. Може да бъдете много по-продуктивни, ако започнете деня си по правилния начин.

Какво да правите сутрин, за да бъдете успешни

1. Събуждайте се по-рано

Това е едно от най-трудните, но най-добри неща, които да правите всяка сутрин, ако искате да постигнете успех. Ако вече ставате рано към 5 или 5:30 часа, няма място за притеснение, защото това не се отнася за вас. Става въпрос за ставащите в 8 или 9 часа. Ранното събуждане ви дава повече време – за кафе, за закуска, за някоя работа, която може да свършите без да ви разсейват вниманието. Самият президент на САЩ Барак Обама и други успели личности стават в 4:30 или 5:00 ч. всяка сутрин. Е, дами, щом президента може да намери време да го  прави, защо ви да не можете?

2. Тренировки

Да, заедно с ранното ставане, ще трябва да раздвижите и тялото си. Не е толкова важно да го правите сутрин, колкото да си създадете този навик. Успешните хора се грижат за добрата си физическа форма. Те започват деня си заредени с енергия и готови за предизвикателства. По този начин освен стегнато и здраво тяло, ще имате възможност и за психическо фокус и разтоварване. Чудесно време, което да намерите за себе си, да повишите метаболизма и да подобрите концентрацията си. Започнете с 30-минутна тренировка или разходка, а след това добавете по 10 минути за разтягане, вдигане на тежести или йога. След това увеличете времето на 45 минути до 1 час, ако е възможно и добавете гири за екстра кардио.

3. Закусвайте

Всички знаем, че закуската е важна, но знаехте ли, че всички успешни хора никога не пропускат първото и най-важно хранене за деня? И в случай, че се колебаете, нека да изясним веднага, че не става въпрос за купа подсладена зърнена закуска или парче пица, останало от снощи. Става въпрос за добра, пълноценна храна, която да ви зареди с енергия и хранителни вещества за предстоящия ден. Това е най-добрият малък подарък, който можете да направите на мозъка и метаболизма си. Изберете закуска, богата на протеини като яйца, пълнозърнести храни, протеиново смути или шейк, овесена каша с ядки, семена и цедено мляко или дори цедено мляко с малко плодове, семена и ядки.

4. Наслаждавайте се на малко тишина

Една от причините ранното ставане да е толкова чудесно, е това, че имате малко спокойно и тихо време всеки ден. Ако живеете в пренаселена къща или работите в шумна среда с много колеги определено знаете колко е важно това. Ранното ставане, тренировката и закуската са чудесен начин да отделяте време за себе си всяка сутрин. Когато правите това, позволявате на мозъка си да се фокусира върху вас, предстоящият ден и нещата, които бихте искали да направите. Това ще ви направи по-спокойна и продуктивна личност. Когато имате време, започнете да добавяте по малко сутрешна тишина към рутината си. Съвсем скоро ще се пристрастите към това.

5. Бъдете организирани

 Едно нещо, което е общо за всички успешни хора, е това, че те са много организирани. И това започва още от сутрешната рутина. Като например подготовка от вечерта на дрехите, които ще облекат на следващия ден, храната, чантата и дори подреждане на стаята. Не оставяйте леглото си не оправено, дрехите разхвърляни из стаята или хаос в банята. Всеки път, когато не го правите, тези визуални знаци изпращат малки сигнали на стрес в мозъка ви и създадат усещане за хаотичност, дори и това да не е така. Бъдете организирани и ще се чувствате по-събрани и подготвени за предстоящия ден.

6. Оставете вчерашния ден зад себе си

Едно наистина важно нещо, което трябва да правите всяка сутрин е да не ставате от леглото, като съжалявате за вчерашните избори, решения, загуби и т.н. Всичко, което ви е разочаровало или огорчило трябва да оставите в миналото. Ако грешката е била ваша, непременно се извинете и фокусирайте вниманието си над предстоящия ден. Всеки успешен човек подхожда към нови ден с ново отношение, позитивен поглед и план, а не със съжаление. Няма как да промените миналото, но имате възможност да направите днешния ден по-добър.

7. Бъдете уверени

Едно малко нещо, което наистина работи много добре е да размишлявате сами със себе си всяка сутрин. Помислете си, че разполагате с всичко необходимо, за да изживеете пълноценно този ден, да постигнете това, което е необходимо и да бъдете отворени към нови идеи и възможности, които могат да подобрят живота ви и този на хората около вас. Бъдете подготвени за всяка ситуация, като си дадете тласък увереност всяка сутрин.

8. Планирайте деня си

Най-добрият начин за успешна сутрин е разчертаването на деня. Това означава фокусиране над графика със задължения и ангажименти за следващите 24 часа. Единственият начин, по който можете да оптимизирате вашата ефективност е да знаете поредността на задачите, които предстоят.

9. Ценете времето си

Докато планирате задачите си е важно и да съобразите времето, което ще отделите на всяка от тях. Все пак, имате на разположение само едно денонощия, за да направите толкова много неща.

10. Излезте навън

Усещането да се разхождаш сутрин из пустите улици е много приятно. Въздухът е чист, а атмосферата – спокойна. Това може да бъде добър старт на тренировката, а освен това възможност да подишате свеж въздух и да се освежите и подготвите за деня.

11. Четете

Дали ще наваксате със сутрешните новини, ще проверите имейла или набързо ще прелистите глава от любимата си книга – четенето е чудесен начин да задействате мозъка си от сутринта. То е успокояващо и може да повиши вашата бдителност с ангажиране в сюжета или героите. Важно е да започнете деня си с раздвижване както на тялото, така и на мозъка.

12. Поглезете се

Едва ли има по-приятен начин за начало на деня от този да поглезите сами себе си. След ставане се освежете с вода, нанесете овлажняващ крем върху кожата си, сложете грим и парфюм и отделете по няколко минути на всички онези малки и приятни неща, които ще ви помогнат да се събудите и да навлезете с уверена стъпка в деня.

13. Не отлагайте

Късното събуждане и излежаването в леглото може да ви карат да се чувствате добре в този момент, но по-късно ще осъзнаете, че сте загубили напразно време за това. Без дори да осъзнаете, вече е станало почти обяд, а вие не сте свършили нищо съществено. Отлагането никога не носи удовлетворение, така че го избягвайте, ако искате да сте успешни.

14. Подреждайте приоритетите

Избягването на отлагането и планирането на деня ще ви доближат с една крачка напред към успеха. Но тези неща не биха били съществени, ако не се научите да подреждайте приоритетите си. В графика ви вероятно има много задачи за правене, ето защо е важно да сложите най-важните от тях най-отгоре. Не ги оставяйте за последно, защото може и да не стигнете до тях и денят ви ще премине в извършване на не толкова съществени неща.

15. Мислете

Ако сутринта е единственото тихо време в ежедневието ви, вероятно тогава трябва да го използвате, за да разсъждавате. Често пренебрегваме психическото здраве и се отнасяме небрежно към него. Това не трябва да се допуска. Отделете момент за малко позитивни мисли, може дори да медитирате, ако ви харесва. Това ще ви помогне да се фокусирате върху важните неща и да избегнете маловажен стрес.