нещата от живота

Нещата от живота, които да направим на 30, за да се чувстваме добре на 50.

Всички хубави неща, които правим за себе си на младини, си проличават на старини. Според изследвания, в които попитали хората на 50-годишна възраст какви правила ще посъветват да следват 30-годишните в името на едно по-щастливо бъдеще, отговорите на анкетираните се оказала много прости, но в същото време много мъдри. Ето ги, обобщени в двадесет съвети за това как да живеем по-добре сега, за да се чувстваме доволни от себе си в зряла възраст, събрани от хората с огромно количество опит.

Нещата от живота, които да направим на 30, за да се чувстваме добре на 50

 • Да спрем да пушим. Освен, че това е скъпо удоволствие, което мирише ужасно, прави зъбите жълти, загрозява състоянието на кожата на лицето и като цяло гарантира здравословни проблеми в напреднала възраст.
 • Да използваме слънцезащитен крем винаги, когато сме на открито. Ако не искаме да имаме бръчки и тънка кожа от вредното въздействие на слънцето на 50, както и множество пигментни петна, белези и обелена кожа, не е разумно да лежим на слънце без слънцезащитен крем.
 • Да започнем да заделяме пари. Макар това предложение да звучи скучно на 30, събраните средства могат да осигурят спокойни старини на всеки над 50.  Плюс това, изграждането на навик за спестяване от рано означава, че той ще продължи нататък.
 • Да оправим отношенията си с родители и роднини. Дори, ако имаме много сложни взаимоотношения с тях, а понякога дори да се мразим един друг, ние все още трябва да се заемем с тях. Семейните връзки са изключително важни. Рано или късно ще разберем, че нашето семейство е най-ценното нещо, което някога ще имаме.
 • Да събираме спомени, вместо вещи. Хората са събирателни образи от своите преживявания. Не е добра идея един ден да се събудим на 50 и да осъзнаем, че сме изгубили живота си в събиране на вещи. Спомените няма да се обезценят и не могат да бъдат изгорени в огъня.
 • Да даваме. Когато даваме на другите, така чувстваме добротата, която  тази услуга води след себе си. Каквото и да даваме, трябва да го направим с пълното си сърце, душа и усилия. И да не очакваме нищо в замяна.
 • Да спортуваме. По-активният начин на живот на 30 гарантира много по-здраво тяло на 50. Ако не напълняваме с напредване на възрастта, правим редовно упражнения и се грижим за себе си сега, ще бъдем доволни от себе си по-късно.
 • Да се научим да се задоволяваме с това, което имаме. Щастието е това, което има значение, то е много повече от светски успех. Ако сме доволни от това, което сме, тогава може да бъде по-малко вероятно да станем милионери, но ще имаме по-щастлив живот. И ако станем богати – няма причина да не бъдем по-щастливи, изпълнени и продуктивно богати.
 • Да не се бавим да  преследваме своите цели в живота. Искаме да си купим къща? Да имаме деца? Да напишем книга? Промяна на кариерата си? Да свирим на нов музикален инструмент? Да се научим да готвим гурме ястия? Да опитаме гмуркане? Стартиране на бизнес? Тогава да започваме от днес. Времето започва да се ускорява, докато влизаме в 30-те години, а продължава да се ускорява след това. Времето за реализирането на тези мечти трябва да бъде сега.
 • Да си поспиваме достатъчно. Тъмна стая или предразполагащи към сън нюанси ще блокират светлината и ще предоставят възможност на очите а си отпочинат. Ярките екрани на телевизорите и лаптопите преди лягане изморяват очите и съзнанието и гонят съня. Ако имаме режим, в който да лягаме да спим по едно и също време, както и да се събуждаме по едно и също време ще си осигуряваме здрав и спокоен сън.
 • Да се грижим за зъбите си. Да ходим редовно на профилактични прегледи и да правим пломбите си на време. За разлика от много здравословни проблеми на тялото, с времето проблемите със зъбите само се влошават – и неща като корони и импланти са неудобни, комсумиращи време и средства. Ако имаме добра спестявания и доходи, сметките няма да бъдат нещо болезнено.
 • Да сме любознателни. Ако по-често излизаме от в къщи и предприемаме авантюристични предизвикателства, правим много снимки, поемаме рискове и не сме безкрайно предпазливи – по възможност с приятна компания на близък, човек, ще направим много скъпи спомени, Те трябва да се измерват в дни, а не в часове или минути. Все пак ще се усмихваме на тях, когато  остареем.
 • Да спрем да се храним с боклуци. Можем да направим много пари на 20,30,40, 50…90, за да си купим целия свят, когато сме на 50 или повече. Но, не можем да си купим здраве. Добре е да се откажем от заведенията за бързо хранене още в момента на възраст 30.
 • Да четем поне 10 книги годишно. Мозъкът никога не спира да расте, така че е добре да се тренира с четива, които си заслужават.
 • Да се научим да медитираме. Списъкът с ползите от това е безкраен, а изисква само малко време, промяна в начина на живот и хората, които обичаме.
 • Да пътуваме. Когато е възможно и колкото е възможно повече.
 • Да спрем да се сравняваме с другите.
 • Да се грижим за приятелите си.
 • Да си купим собствен дом.

източник:brightside.me