етикет на поведение

30 златни правила за етикет на поведение, подходящи за всеки повод, които всяка уважаваща себе си жена трябва да знае.

Знанието е сила, а познаването на наложения в обществото етикет на поведение, може да ви позволи да направите страхотно впечатление. Разбира се, от обща култура повечето хора знаят какъв е добрия етикет за хранене, бизнес етикет, речев етикет при  общуване и т.н., но макар насаме да не е наложително да се използва малка лъжица за десерта или да се избягват телефонните разговори по време на вечеря, има определени ситуации, като етикет на хранене по време на бизнес вечеря с важни колеги, където се нужно да се спазват и прилагат определените изисквания.

Тези златни правила за етикет на поведението в различни ситуации ще ви покажат как да изглеждате на ниво, да демонстрирате култура и добро възпитание, а от вас зависи да откриете как точно да се държите, когато ги спазвате.

Правила за етикет на поведение за всеки повод

Етикет на поведение на масата за хранене:

Винаги пристигайте на време за всяка среща. Закъснението няма как да ви покаже в добра светлина. Освен, че е нечестно спрямо тези, които ви чакат, оправданието с трафика или времето звучи неубедително. Допустимо е закъснение до 15 минути – след това е наложително да се обадите и да предупредите за закъснението си, като изтъкнете причината за него.

Махнете телефона си от масата, защото е грубо да надзъртате постоянно в екрана му, докато около вас има близки хора, с които да си поговорите. Осигурете си приятно и спокойно хранене, както и на тези около вас, за които ще бъде по-важно да общуват с вас, вместо да ви гледат колко много сте заети.

Не всеки е наясно какъв етикет при хранене в компания да спазва. Понякога в ресторантите е лесно да се проследи кой прибор за какво служи, в зависимост от поръчаното ястие, но ако по време на прием или официална вечеря се почувствате объркани от многото вилици, няма нищо срамно да попитате сервитьора, който сервира храната. С времето ще престанете да обръщате внимание на това.

Етикет на поведение при разговор:

Възпитаните хора не клюкарят. Те не коментират други хора, а дори и да кажат нещо, то ще бъде кратко и мило.

Те не прекъсват събеседниците си. Дори и да са чували историята повече пъти, отколкото им се иска.

Добре възпитаните хора рядко говорят в обществото за личните си дела, за отношенията на работното си място, за децата, за заболяванията си, за грижите, навиците и вкусовете си. Ако няма специална нужда, е малко вероятно те да споделят какво са правили  сутринта.

Слушането е не по-малко важно от говоренето в общуването. Това означава не да се пази тишина в мълчаливо изчакване на събеседника да приключи с монолога си, а да се слуша с интерес онова, което говори и да се правят възклицания на малки интервали като доказателство за следенето на мисълта му.

Етикет на поведение в ресторант:

Вероятно сте виждали, как мъжете отварят вратата и правят път на дамата си да мине първа през нея. След това свалят палтото й. Ако масата им е резервирана, господинът трябва да открие коя е и да отведе компанията си към нея. Това не се случва само във филмите. Така правят всички добре възпитани мъже.

Златно правило е този, който е направил поканата за вечеря, да плати сметката. От друга страна, когато срещата е импровизирана и без резервация, всеки би трябвало да плати собствената си храна. В този случай трябва да следите разходите си и да предупредите сервитьора предварително да направи отделни сметки, за да не губите време след това в пресмятане на консумацията.

В ресторант са неприемливи високият тон, силният смях и взирането в чините на другите хора.

Етикет на поведение по време на гостуване:

Макар закъснението да не е признак на добра култура, подраняването при ходенето на гости може да се окаже още по-лошо. Може да заварите домакините все още неподготвени, а храната – неприготвена.

Водете децата си само, ако са специално поканени. Ако семейството, с което ще се срещнете няма деца, вашите малчугани ще скучаят и като цяло ще развалят плановете ви за добро прекарване. Освен това домакините може да не се радват толкова на малките пакостници, колкото вие.

Неуважително е да се отказва храна, когато сте на гости. Всяко предложено и сервирано ястие трябва да се приема без колебание. Ако сте на строга диета, тогава е най-добре изобщо да не приемате покани за вечеря. Ако смятате, че непременно трябва да отидете, винаги можете да помолите за по-малки порции от ястията или дори да оставите храна в чинията си, но в никакъв случай натоварвайте домакините с детайлите на вашите хранителни проблеми или неприязън към някой хранителен продукт.

Етикет на поведение при ръкостискане:

Правило е двете страни по време на бизнес сделка за стиснат ръцете си след подписване на документите.

Когато срещнете непознат, може да предложите ръка за ръкостискане, след като той или някой общ познат ви го представи.

По време на интервю за работа е приемливо да стиснете ръката на бъдещия си шеф.

Ръкостискането е естествено при получаване на някаква форма на награда на официална церемония.

Етикет на поведение в обществен транспорт:

Младите трябва да отстъпват мястото си на правостоящите по-възрастни, бременни или майки с малки деца.

Добре възпитаните мъже седят в обществения транспорт само, ако няма правостоящи жени в близост до тях. Те трябва да предлагат своите места на наскоро качилите се дами, веднага след като те застанат в близост до тях. Мъжете винаги са длъжни да предоставят своите места, като дадат приоритет на жените, които са в напреднала възраст или с тежки чанти.

Жените не трябва да предлагат своите места на мъжете, дори и на тези, които са много по-възрастни от тях. Това най-често ще доведе до смущение, тъй като никой мъж не желае да се мисли за като като за възрастен. Една млада жена може да предложи мястото си единствено на възрастен роднина от мъжки пол.

Ако една дама е придружена от мъж, той трябва да се обърне към изхода на пръв, разчиствайки пътя за нея. Той трябва да слезе пръв и след това да подпомогне спътничката си, докато тя слиза от автобуса или влака.

източник:brightside.me