По женски

Трикове в кухнята

трикове

17 хитри трикове за в кухнята, които ще променят живота ви.

Може да улесните домакинските си задължения в кухнята, ако знаете няколко малки тайни, които да прилагате в различните ситуации. Практичните домакини нямат време за губене и знаят как да си улеснят работата така, че да постигнат повече с по-малко усилия. По този начин ще спестят излишно време и внимание в помещението за готвене и ще насочат към по-интересни занимания или почивка. Вижте как да се справите с предизвикателствата в кухнята!

17 хитри трикове за в кухнята

trikove

 1 .Използвайте две чинии, за да нарежете безопасно малките домати наведнъж.

Поставете доматите, които искате да нарежете на половини в малка чиния. Поставете още една чиния със същите размери отгоре и с помощта на много остър нож разполовете зеленчуците от процепа, които остава между двете чинии. Дръжте здраво горната с едната ръка, а ножа с другата.

trikove

2. Сервирайте сладоледа с нож, а не с лъжица.

Следващият път, когато сервирате сладолед, потопете затворената кутия със сладолед в купа с гореща вода за 15-30 секунди. След това я извадете, махнете капака и изсипете съдържанието на кутията в голяма чиния. С горещ нож нарежете порция за всеки.

 3. Използвайте нагорещен нож, за да разрежете тортата перфектно.

Оставете ножа под струя гореща вода за около минута, подсушете острието и нарежете сладкиша на идеални парчета. Може да се наложи да повторите метода на няколко пъти, ако ще режете цялата торта.

 4. Отворете буркан с отварачка за бутилки.

Внимателно повдигнете капачката на буркана отдолу, точно до гърлото и след това отворете с отварачката, сякаш капачката е върху бира.

trikove

 5. Оформете тестото за сладки като топки и го замразете. Така ще имате готови домашни сладки само няколко минути, след като го размразите и изпечете.

Следващият път, когато замесите много тесто за сладки, оставете остатъците в плик във фризера, като преди това ги оформите на топчета. Така ще имате заготовка за следващият път, когато искате да сервирате десерт. Тогава той ще бъде готов за 10 минути – колкото да се изпече.

trikove

 6. Направете мини купички за такос с помощта на форма за мъфини.

Ако имате форма за мъфини и мини тортиля питки, може да си направите малки купички по най-лесния начин. Просто обърнете формата, поставете тортилята в пространството между изпъкналите участъци и изпечете във фурната.

trikove

 7. Кафявата захар няма да се втвърдява, ако поставите парче хляб в контейнера.

Ако искате кафявата захар да изглежда така мека, както в деня, в който сте я разпечатали, сложете парче хляб в кутията, в която ще изсипете пакета.

 8. Замразете бульон във формички за лед, за да не се развали.

Ако отворите цяла кутия и имате нужда само от малко количество, може да замразите остатъка, като го излеете в празни формички за ледени кубчета и го замразите. Така няма опасност съдържанието от кутията да се развали, докато го използвате повторно.

trikove

 9. Заменете фунията с плик.

Ако нямате фуния в дома си, може да си послужите с празен плик за писма, който ще ви свърши същата работа, ако трябва да пресипете сухи съставки. Само отрежете единия край от залепената страна на плика и го използвайте като фуния.

trikove

 10. Замразете остатъците от вино.

Ако по някаква причина ви остане вино в бутилката, което няма да се допие скоро, просто го излейте внимателно в зип-лок плик и затворете плътно отвора, преди да го поставите във фризера. Така може да го използвате по-късно при готвене.

trikove

 11. Запазете гуакамолето зелено, като излеете малко вода отгоре.

Всички знаем, че авокадото в гуакамолето бързо променя зеления си цвят в кафяв. За да го запазите, трябва да не допускате повърхността на купата да се окисли и има един чудесен начин за това – като излеете внимателно малко вода отгоре. След това сложете капак и преди сервиране излейте водата.

trikove

 12. Нарежете лесно манго на кубчета, преди да го обелите.

Разполовете плода и не го белете, ако искате да го нарежете на парчета. Обърнете месестата част нагоре, като запазите кожата и направете хоризонтални и вертикални разрези върху нея.ито да смесите в

 13. Направете галета без глутен като използвате зърнена закуска и кухненски робот.

Използвайте зърнена закуска от кафяв ориз за основа, трохи от хляб без овкусители и безглутенови претцели, които да смесите в кухненския процесор.

trikove

 14. Направете си горещ шоколад с богат вкус, като разтопите няколко бонбона в горещо мляко.

Горещият шоколад, който се прави с настърган истински шоколад е най-добрият, който може да опитате. Ако искате да го направите бързо и без да стържете, просто загрейте в микровълновата за 2 минути чаша мляко, пуснете вътре 3-4 шоколадови бонбона, разбъркайте и готово.

 15. Стоплете яйце до стайна температура с купа гореща вода.

Когато за някоя рецепта ви трябват яйца на стайна температура, а вашите са в хладилника, не се ядосвайте. Ако сте забравили да ги извадите предварително, просто ги потопете в купа с гореща вода за 5-10 минути и готово!

 16. Направете си домашна майонеза за 30 секунди с олио и яйца.

Счупете едно яйце и чаша олио в блендер и бъркайте в посока от дъното към повърхността. Скоро ще си имате домашна майонеза.

trikove

17. Отделете зърната царевица от кочана с нож и форма за кекс.

Ако имате кръгла тава за кекс с фуния по средата, поставете кочана в отвора и с ножа отстранете зърната, които удобно ще падат в тавата отдолу.

 

източник:harpersbazaar.com